Atlas Středozemě

Atlas Středozemě https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85444/bmid_atlas-stredozeme-i6U-85444.jpg 5 49 6

Dílo americké kartografky, poprvé vydané roku 1981 a později podrobené důkladné revizi s ohledem na vydání nových textů z pozůstalosti J. R. R. Tolkiena, je nepostradatelnou publikací pro každého milovníka Tolkienova díla. Na několika stovkách dvoubarevných map a plánů zobrazuje geografii Středozemě a jejích jednotlivých oblastí, sleduje historické děje a události v průběhu Prvního až Čtvrtého věku a detailně ilustruje putování hrdinů Hobita a Pána prstenů i jednotlivá dějiště příběhů. Nechybějí ani tematické mapy věnované podnebí, obyvatelstvu či jazykům středozemského teritoria. Doprovodné texty atlasu výstižně doplňují mapovou část a rekapitulují historické události a příběhy.... celý text

Literatura světová Fantasy Mapy a atlasy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Atlas of Middle-earth , 1991


více info...

Přidat komentář

Zatep
16.05.2020 5 z 5

Vynikající doplněk k Tolkienovým knihám ze Středozemě (zejména Silmarillionu).

OlafSveinsson
02.12.2018 5 z 5

Spojení dvou věcí, které mám fakt rád, Středozemě a map. Je fakt zajímavé číst zároveň o tom, jak hory vyzdvihují Valar a zároveň řešit jak rychlá byla eroze nebo složení hornin. Mapy jsou pěkně nakreslené, až na místy použité málo kontrastní barvy na šipky pohybů armád nebo rozsah osídlení.


MissReview
15.05.2016 5 z 5

Dokonalé a dopodrobna popsané. Žádný "Tolkienofil" by si knihu neměl nechat ujít.

tatjana1737
29.03.2016 5 z 5

Vynikající záležitost, kterou mohu jen doporučit. Čtenáři pomůže v orientaci, kde se zrovna co odehrává, a děj, který je zaplaven různými pojmy a názvy míst, tak bude uchopitelnější. Nejsem geograf, ale po přečtení předmluvy oceňuji, že autorka něco takového jako atlas map Středozemě vůbec dala dohromady, protože nesnáze, s jakými se potýkala (z nichž ta, jestli Středozemě byla kulatá nebo placatá, je jen jedna z mnoha) nejsou pro autora map málo (vezměte si jen úvahy o délkových mírách, přepočet, kolik mil mohli ujít lidé, hobiti na ponících, elf a trpaslík, zda se jednalo o vzdálenosti vzdušnou čarou či reálné, popř. takové perličky, jako kam umístit na mapu vesnici, o níž se sice hovoří, ale není specifikováno, zda je na jihu či na severu, což autorka vyřešila odvozením od názvu obce a dalšími souvislostmi...).
Jediné, co bych knize vytkla, je barevná chudokrevnost map, které by se mi více líbily pod taktovkou Johna Howea :-).

kattyV
16.02.2013 5 z 5

Skvělé doplnění Pána prstenů pro všechny, kteří současně milují mapy. Pokud vás zajímá, kudy hrdinové románu cestovali, jak to vypadalo v Morii, jak probíhala bitva o brody, kde na Froda zaútočila Odula...to všechno zde najdete.
Podrobné plánky měst i sídel, přehledné mapy bitev včetně útočících armád. S tímto atlasem v ruce vás bude Pán prstenů bavit ještě více než dříve.

Aenag
17.11.2012 5 z 5

Výborná kniha pro milovníky Tolkienova díla. Popisuje krok snad každé postavy z Pána Prstenů, Silmarilionu, Hobita aj. Doprovázena mapkami a popisy. Tato kniha se podle mě velmi špatně shání, ale kdo by ji viděl, měl by okamžitě zakoupit, protože za to to stojí.:)

Štítky knihy

Středozem, Středozemě (Tolkien) Pán prstenů

Autorovy knížky

Karen Wynn Fonstad
americká, 1945 - 2005
1998  96%Atlas Středozemě

Kniha Atlas Středozemě je v

Právě čtených1x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených12x
Knihotéce43x
Chystám se číst28x
Chci si koupit58x
dalších seznamech5x