4708 4708 komentáře u knih

☰ menu

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Tato kniha, to byla jízda! 760 stránek a vůbec to člověku nepřišlo. A na konci zoufalost, že už kniha končí! Agent byl tak perfektní, až to bylo neuvěřitelné, člověk si i říkal, že autor mohl trošku brzdit, ale ničemu to nevadilo. Skvělý příběh, který vás pohltí (a to thrillery nečtu). Doporučila jsem několika lidem a všichni byli nadšeni.

08.09.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Strašně se mi líbil nápad na téma knihy, ale musím souhlasit, že zpracování nic moc. Příběh se nese tak hodně na povrchu, nezabíhá do hloubky, nedotkne se ničeho, nad čím byste se zamysleli. Potvrzuje, že člověk má být rád za život, který má (pokud se bavíme o takovém tom normálním životě, normálních problémech a životních osudech). Protože jiný život muže být v nějakém směru lepší, ale zároveň drhnout jinde, kde byste neměnili. Věřím, že kdyby toto téma zpracoval/a PAN/Í spisovatel/ká, mohla by to být úžasná kniha.

08.09.2023 2 z 5


Mauglí Mauglí Rudyard Kipling

Mauglího netřeba představovat :-) Viděla jsem několik filmových verzi dříve, než jsem četla knihu. Obecně, vždy se mi více líbily knihy než jejich filmové zpracování. U Mauglího nevím. Zarazil mě velký rozpor v tom, jak byl Mauglí vykreslen. Ve filmech působil jako milý chlapec, sympaticky. Ovšem v knize jsem četla o jiném Mauglím a o sympatiích se moc nedá mluvit. Příliš sebevědomý až nabubřelý, což mi zřejmě zkazilo dojem z knihy. Nicméně kniha obsahuje krásné moudra přírody.

08.09.2023 3 z 5


Hermafrodit Hermafrodit Jeffrey Eugenides

Knihu mi doporučila kamarádka, která mi dala vždy výborné tipy. Upřímně, podle popisu (navzdory výbornému hodnocení) bych si knihu pravděpodobně nevybrala. I přes skvělé předchozí tipy kamarádky jsem váhala, zda se do knihy pustit. Ale ANO ANO ANO! Pokud to máte podobně, neváhejte ani minutu. Patří mezi top knihy, které jsem přečetla.

07.09.2023 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Úžasná kniha! Nevím, co více napsat, opět mi naskakuje husí kůže. Takový krutý osud do poslední chvíle! Když už se nadechnete, že to peklo skončilo a ulevilo se vám u srdce, vzápětí si uvědomíte, že vás autorka nepustí a pak se vám chce vzteky řvát, plakat

07.09.2023 5 z 5


Hliněné lampy Hliněné lampy Osho

Knihu jsem četla delší dobu, prtž na ní musí být člověk naladěný. Spoustu myšlenek jsem si vypsala. Jednoduché návody pro život, já osobně se s nimi ztotožňuji, bohužel, ten náš současný svět jde úplně proti všemu přirozenému. Chce to odvahu a vytrvalost, jít proti proudu a vzdorovat všemu, co z nás dělá otroky, ale věřím, že ten cílový stav bytí člověka musí být velmi osvobozující!

02.09.2023


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Tak tato kniha ufff to bylo těžké čtení! Líbilo se mi, jak byly jednotlivé události vykreslované z různých pohledů členů rodiny. Vyhnula bych se hodnocení chování a rozhodnutí, která jednotlivé postavy dělaly; jak se říká, nesuď člověka, dokud neobuješ jeho boty. Chtěla bych vyzdvihnout, jak se autorce podařilo zachytit zoufalost celé situace, příběh je reálný a umí ve čtenáři vyvolat emoce.

10.08.2023 4 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Je to první kniha na téma holokaustu, kterou jsem nečetla s úzkostí. Eddie neodpustil, ale necítí nenávist. Kniha nevyznívá jako obžaloba. V průběhu vyprávění se Eddie opakovaně ptá Proč? Proč to ti lidé dělali? Jak mohli? I pro mne je to nepochopitelné. Nutné podotknout, že taková zrůdnost je jako soukolí malých, větších a velkých ozubených kol. Každý, kdo mlčel, kdo se díval jinam (malá kolečka), přispíval k fungování systému na jejímž vrcholu stály ty největší zrůdy (velká kola). Pokud by se zadrhla malá kolečka. mohlo být vše jinak. Vím, je to ideální představa. Spíše je to rozjímání nad tím, jak takové věci v budoucnu nepřipustit. Bohužel cítím, že v dnešní společnosti je spoustu nenávisti - kterou Eddie považuje za odpověď na svou otázku Proč? - a je tady evidentní záměr tuto nenávist dále podněcovat a udržovat. Z dějin víme, a Eddieho příběh je toho jednou z mnoha připomínek, že to k ničemu dobrému nevede.

Cit. z knihy: Život je krásný, když mu to dovolíš.

06.08.2023 4 z 5