opic 12 opic 12 diskuze u autorů

☰ menu

Cormac McCarthy

Na počátku byla CESTA.
Po deseti letech,jsem si našel cestu i k dalším.Ojoj to,to trvalo.
Tahle země není pro starý,Suttree...
Letošní tak trochu znovuobjevení a o to radostnější.
Rukopis typický jak se sluší a patří.Vypravění leckdy strohé.Krajinopopis.Zaděláno na atmošku.Nepřeberné množství týpků a něžných pohlaví.Lidé živý a z masa a kostí.
Tolik sdělení a více vrstev,leckdy ne na první pohled (čtení) patrné.
Co chtít víc ?
Jen si tak trochu číst ...

11.05.2023


Pavel Čech

Otevřeli se dvířka od zahrady.Vkročil jsem dovnitř.Nelituji ani vteřiny.
Obývat a stát se součástí je příjemné s každou další stránkou.
I když jsou často zabarvená melancholií,jste s nimi vlastně rádi.
Velký cit v kresbě a vykreslení samotné tajemné atmosféry.
Navíc množství malých-velkých poselství,často skrytých,ne na první pohled vyloženě patrných.
Velcí vyrostli,aby se zase vratili.

14.01.2023


Kazuo Ishiguro

Zjevení !
Stalo se v dubnu 2021.Od první přečtené knihy,už jen zírám.
Vyprávění které uhranulo a pokračuje dodnes.
Opravdu promyšlené kvalitní čtení s hloubkou i přesahem ve všech jeho dílech.
Nečekal jsem a o to více překvapení a fascinace zároven.
Pohltilo a to se nestává zase tak často.
Oblíbený v oblíbených s velkým O.

28.09.2022


Jaroslav Havlíček

Když čtu něco od Havlíčka Jaroslava...
...mám upřímnou radost,neskonalá dobrota z právě prožitého.
Radost z toho že čtu jeho věci.Dobrota samotná se prolíná právě z takové radosti tolik že vůbec čtu a dal jsem se jednoho jedinečného dne zase na čtení.
Dokonalé literární naplnění ba splinutí.Stránka.Slovo.Věta.Odstavec.
Takhle se mě to odměnilo.
Chvilku to tedy trvalo ale našli jsme se.Partnerství autor versus čtenář.Jakési souznění které k tomu jednoduše patří.Bez toho by to nešlo.
Tady to dopadlo na první dobrou.

08.01.2021


Stanisław Lem

Kdysi jsem si chtěl začít s Lemem.
Byl to Nepřemožitelný.Jo to bylo tenkrát.Přemohlo mě to jeho popisování a pomalý děj atd.Dnes je vše jinde a i u mě je vše tak docela jinak.Na začátku nezjistíš hned všechno je třeba k tomu najít směrovku.Právě ted si ho užívám a naopak v současných sajfinách postrádám ty zlaté věky hard pravověrné vědecké fikce.
Tak hlavně,že jsem nezanevřel.
A proč ho nejvíc žeru ? On neřeší samotné martánky a jiné takové blázniviny.Předpokládeme,že vývoj jinde nešel podle stejných měřítek a evolucí jako u nás.Něco čemu nemůžeme a ani dost možná rozumět nebudeme,Zůstává u představ.Na ty samotné dosáhneme.Něco nám uniká a dopídit se pravdy v našem vidění kosmu není na pořadu dne.Vždyt v našem samotném světě dost dobře nechápeme jak je to možné.Smysly jsou zavádějící a omezující.Číst nám však dovolí i když zrovna nejsme bohužel velrybou nebo netopýrem.Ti vše určitě vidí vše jinak z jejich pohledu vnímání.
Mimozemské civilizace budou určitě tak stejně jiní a vzdálení.
Ve skutečnosti nebude každý mít chut na čaj o páté :)

02.02.2019


Eric Arthur Blair

At už romány a nebo eseje s pohledy na společnost jako takovou...
Představuje skutečnou srdcovku.Pocity při jeho řádcích vyzařují upřímnost a opravdovost s vypravěčskou bravůrou.Silné většinou negativní.Samozřejmě jak jinak.
Člověk jak stárne,ideály šednou ne však ve většině názorů spolu s Orwellem.Odvěké přání lidí jako takových.Lidštější s více harmonie.
Na autorovy je pozoruhodné jak se rozcházel postupně s levicovými pohledy.S revolucí jako faktem.Každá jen skončí v žumpě moci a manipulace.A tak dále.Je to na delší vyprávění...a v tom je právě jeho skrytá síla.Smutné je,že mu nebylo dopřáno více pozemských dnů.I tak je autor nepřéhlednutelný.Odkaz žívý,poučný a zárověn čtivý.
Bylo by škoda skončit s Georgem O. u 1984 a nebo Farmou zvířat.Jsou to díla sice proslulá,ale i ostatní tvorba je nadmíru kvalitou.Směle se jim vyrovnává.Alias v ničem nezaostávají.A to bylo právem to nejpříjemnější zjištění.

26.01.2019


Albert Camus

Čirá existence.Co očekávat.Co naopak čeká od nás.Smysl a řád.Vnitřní upřímnosti.Pravá podstata svobody.Společenské očekávanosti.Strach z něčeho co je jiné.Nespoutané neočekávané chování.Duševní odproštění.Nenávist a zlost chorého myšlení a ještě mnoho dalších nádechů v myšlenkách oduševnělých pochodů a filozoficky levitujících,které tu putují snámi od doby kdy snad poprvé co ti podivní tvorové kteří stojí na dvou končetinách pohlédli na ty zvláštní kulaté zářící úkazy co se s pravidelností ztrácí a objevují na nebi at nočním či denním.
A pak je tu Albert Camus,který vás přinejmenším vnitřně rozštěpí a když ne tak určitě nutí k přemýšlení.Kdo má podobné stavy rozhodně bude naslouchat a naladí se podobně a najde se.Dost možná to v něm zůstane opravdu dlouho.

17.10.2018


Stephen King

Od počátku kdy jsem začal navštěvovat stránky Databázní knihové,jsem si všímal jisté obliby (velmi početné) u jistého Stephena Kinga.Samozřejmě jsem nějaké filmy podle jeho předlohy viděl,takže zase úplně vstup do neznámého území to nebyl,ale knížka je něco jiného.Takže několikrát mě moje čtenářské chutě přistihli,že bych si chtěl i něco v budoucnu přečíst a zkusit tak ochutnat něco talentu z království tohoto autora.
Stalo se...sice začínám,ale intuice nezklamala.Trošku obavy ze škatulky horor,ale jinak semafor svítí zeleně a je to jízda.Tento chlapík to dává na výtečnou.Ta jeho psychošková terapie mě dostává a ochočuje si mě:) Sice horory nemusím a právě si zatím(schválně)vybírám od něj z jiného soudku.
Velkej důraz na rozepisování a popis s pozvolnou zadírající stotožnující atmoškou pocitů k postavám.V dnešní době tryskové velmi vzácný přístup.
Možná,že jsem něco takového chtěl číst už dávno...zadařilo se Pane spisovateli.

07.04.2018


Ladislav Fuks

Dost možná nedoceněný autor náš. Se svým osobitým nezaměnitelným rukopisem. Je jenom dobře,že jsem cestu k jeho prozám našel. O to větší duvod,proč je mezi mými oblíbenými.

28.03.2017


Chuck Palahniuk

Snad se na mě nebudete zlobit,je to možná taková hloupost,ale mám takovou představu Palahniukova portrétu ve 3D ,jak ho vidím i co pro mě představuje. Ani nepotřebujete speciální brýle pro její shlédnutí,stačí jen vaše představivost či chorá fantazijní mysl. Jeho obraz v mozaice jednotlivých střípku jenž se na některých místech obrátila vlivem nenadálého výstřelu. V malém počtu těch obrácených zrcadlových odrazu vystávají podivné výjevy z nichž právě tu z jednoho ucha trčí parní lokomotiva a z jeho okýnka se nahýbá temný obraz Philipa Kindred Dicka. Z druhého ucha vylétá puma s obkročmo sedícím Vonnegutem. Z nosu se derou proměněnné Kafkovy breberky. Oči se zmněnili v zrnící Orwellovské obrazovky,do toho zní skladby z Black Star,okultní vesmír od Bowieho. A uplně nahoře nenápadně v porostu vlasu,jak nad obilným polem se vznášejí havrani,letí vzhuru k obloze. Patrně se lekli onoho výstřelu o kterém byla zmínka již na začátku. V dáli se postava či snad jen její stín klátí k zemi.
Šílené,ujeté,perverzní,absurdní ? Je to jen představa,skutečnost a nebo paranoia,nebo co vlastně od toho života očekávát ?
Mužeme o tom rozjímat nebo polemizovat,ale což,radši si něco od něj přečtěte.

27.12.2016


Carl Sagan

Se svojí upřímnou snahou vědecky poznávat pravdu o světě kolem nás,předávat vědomosti s touhou zlepšit a posunout lidstvo k lepším zítřkum. Kéž by bylo více takových,kteří nemyslí jen na své osobní priority a obohacení. Jak v politických kruzích,tak i všeobecně. Vynikající autor a skvělý člověk Carl Sagan.

26.07.2016


Dmitry Glukhovsky

Dmitry v oblíbených ? Jednoznačně. Když už na veletrhu hodinku čekáte na autogram od tohoto sympatáka,tak místo tady si rozhodně zaslouží a to nejenom sérií METRO s knihou BODOUCNOST tak i neprávem opomíjený a tak trochu ve stínu zvláštní i skvělý SOUMRAK.
Navíc Metro 2033 má výsadní postavení. Byla mou první románovou knihou od puberty,vlastně jsem se dostal znovu ke knížkám a to nejenom hlavně sci-fi,ale zároven i ke čtení jako takovému.

02.06.2016


Ian McDonald

Ian McDonald,ani jsem nečekal jak překvapivě mi jeho knihy sednou,vlastně až moc dobře. Je tu však jeden háček. Jsou u nás vydané jenom jeho dvě dílka. A podle těch málo informací o dalších románech bych šel do dalších hned. Bohužel se asi málo prodalo a nebyl až takový zájem,což je škoda,zasloužil by větší čtenářskou pozornost :-( Z volné trilogie chybí příběh z Turecka,nu což snad někdy v budoucnu se nakladatelé dají zlákat :-)

18.03.2016


Radka Vranková

Radka,Raduza,Raduzka...stále překvapující. Opravdově při poslechu cd placky,na podiu společně s kapelou,při čtení něco mála z jejích písmenek a nebo při rozhovorech ve Všechnopárty či Sama doma :-) Zraje se stále novými nápady,ve stylech překypujících široký záběr talentu,s očekáváním věcí příštích čím nás opět zase překvapí,jak jinak příjemně a za to dík.Pujdu kam chci,jooooooooo,ano stále tak dál,jako doposud.

08.10.2015


Walter Tevis

Walter Tevis v oblíbených? Kroky Slunce a samozřejmě vynikající ZPĚV DROZDA tak to je.Škoda že nenapsal více,ale i tak potlesk prosím.Díky

13.02.2015


Haruki Murakami

Přiznávám,že se H.K.trefil totálně do mého vkusu o myšlení ani nemluvě,stotožnujícím viděním světa.Natěšenost s každým dalším titulem narustá.Afterdarkem jsem začal a byla to trefa do černého hned napoprvé.Na špici se drží většina,ale pomyslně o malinký cípek hvězdičky vyčnívá kniha: Na jih od hranic,na západ od slunce,která byla pro mě osobně dost více pohlcující,po dočtení poslední stránky zbylo jen nevěřícné spadnutí čelisti a málem i chrupu:-) Samozřejmě každý to má jinak:-) Kromě tedy dalších mých oblíbených Japoncu Kurosawa,Miyazaki,Utagawa,nesmazatelně dále patří právě Murakami,který si sám oblíbil třeba právě Lynche spolu s Jarmuschem což je více než sympatický:-) Pro mnohé problém,často zminované jakoby romány bez konce i hrdinové nejsou supermani a uspěšní už vubec.Kdo nikdy nepochyboval,nezastavil se,protože je to tak jednodušší unášet se davem,myslel si že je štastný,uspěšný neotřesitelně si jistý sám sebou,ten si to asi neužije a snad i patrně při čtení usne,i když jak se říká to taky není na škodu věci a navíc ve spánku jsou sny,které dokážou uzdravovat a léčit,protože ta snová (naše) realita je někdy tak zamotaná jako samotná autorova dílka.

13.02.2015


Kurt Vonnegut Jr.

Kde je ten kluk ? Kdysi dávno...Ten který nevypustil z ust sprosté slovo. Jo to jsem tehdá neznal spoustu věcí. Například Kurta Vonneguta Jr. Ten čas zdáse uzrál jak shnilé jabko.Tak jsem ho tedy trošku načet,nestačím se divit,nepřestávám doposavad.Ten kluk je pořád tady. Někdy bývá i sprostý. (vyjímečně někdy) :-)

23.10.2014


Franz Kafka

První známkou začínajícího poznání je touha zemřít.
Co by si asi F.K. pomyslel,kráčejíc po současných ulicích pražských,hle tu na tričku,pohlednici,viděl jsem snad siluetu obličeje,či jméno své ?!?
Skutečně.
Kdyby tenkrát jenom myšlenkou zavadil,psal by,viděl vše jinak,jak to pokračovati mělo a stal se uznávaným i radostně nepovyskočiti nechtěl si,stál bych vubec o to všechno.
Maloval by Vincent ten slavný malíř stejně tak,kdyby jen ve snu viděl dražbu svých obrazu,toliko za nemálo k dnešku dosti peněz prodaných.
Představa jistě zajímavá,leč minulost je zajímavější zanechat tímto zpusobem zavedeným. Zasněné,absurdní,smyšlené.
Přinejmenším pro F.K třeba námět aspon pro krátkou ponurou povídku :-) Co kdyby (zasněně)
Nepadá sníh,aby zahubil svět,ale aby každé zvíře ukázalo stopu svou.

23.10.2014


Kája Saudek

S odstupem času si uvědumuju jak mě vlastně v dětství kresby a příběhy KS ovlivnily. Podobně to mám třeba s filmařem Karlem Zemanem. Nahlížení světa v nich obsažené s nezaměnitelným stylem zvláštním vrstvením směru okének i bublin. Ty detaily v druhém plánu,které jakoby žili svým životem v jiném příběhu. Sexy holky,humor ... Doslova na mě vystupovali ze stránek a to většinou stále dokola at už v místnosti o které se moc nemluví ale každý ji několikrát za den navštíví:-) Ano tyto stránky mě doprovázeli třeba při snídani před cestou do školy a tam jsem se nemohl dočkat až jimi budu zase někdy listovat.

16.10.2014


Isaac Asimov

Když jsem byl ve věku pubertálním,muj o osm let starší bratr vozil domu nějaké knížky a ulítával na,pro mě tehdá uplně kvazarovsky vzdálených jménech Tolkien - Asimov. Navíc právě moji pozornost upoutával obal jakési Nadace s temnou rukou,jakoby chtěla uchvátit město,které se prostíralo pod ní. Takhle to tehdá vlastně začalo s panem Asimovem i tak nějak se sci-fi všeobecně :-)

04.03.2014