Země barbarů

Země barbarů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317185/bmid_zeme-barbaru-qSz-317185.jpg 4 33 12

V temném šestém století našeho letopočtu se odehrává příběh prince Hildigise z kmene Langobardů, neprávem obviněného z vraždy. Po strastiplném útěku z Moravy najde útočiště u Slovanů. Doufá, že právě oni mu pomohou navrátit ztracenou čest. V dramatickém putování plném bojů a intrik poznáme zblízka tehdejší rozvrácenou Evropu. Vyhnanci se stávají rukojmími ve hře mocných, z pocitu neustálého ohrožení v nich roste nenávist hrozící krveprolitím...... celý text

Přidat komentář

Badger
26.03.2024 4 z 5

Zpočátku mi to hned vzalo, to dokonalé spojení s přírodou a pohanstvím, pro které má autor cit.
Poté 1/3 knihy byla úmorem, který jsem vydržel jen kvůli době do které je kniha zasazená a autorovi. Pak to dostalo draiv, že jsem se na knihu vyloženě těšil. Gepidové, Gólové, Avaři jsou jedni z mnoha etnik která příběh rozvíjí. Navíc kniha není z pohledu Římanů, ale z pohledu barbarského Langobarda, což mi imponovalo. Tedy obrovská poklona panu Dvořákovi za práci s realiemi i její propojení fabulací, kterou mnozí nedocení.

Jsem rád, že jsem nedočtenou knihou neuhodil o jasan, poněvadž si pravém zaslouží keltský dub prken knihoven.

čef
25.01.2024 4 z 5

Román z 6. století, kdy Slované pronikali do Čech. Sledujeme válečná tažení prince Langobardů s podporou slovanských bojovníků po Evropě plnou různých znepřátelených kmenů. Erudice autora je nesporná, za textem je skryta hluboká znalost této doby. Literárně už to tak skvělé není, ale pořád zde máme velmi dobrou úroveň. Cením si popisu zajímavých historických událostí a osob (i v pěkném doslovu), fabulace je zde jenom účelová a podložená.


witiko
03.03.2021 5 z 5

Perfektně a v ideálním poměru namíchaná historie a fikce. Autor zjevně vychází z velmi pečlivě nastudovaných reálií a tam, kde fakta chybí, povolí prostor fantazii. A výsledek kupodivu skvěle drží pohromadě. Autor umí vykreslit prostředí, dobu, krajinu, zvyklosti a způsob myšlení, občas i ve výstižné, skoro básnické zkratce: "Bylo obtížné projít krajinami, kde nebylo cest, kde jen supové s bílými hlavami mudrců, důvěrně znající všechny podoby smrti, rozvážně hlídkovali nad neschůdnými slanisky". Někteří předchozí komentátoři píší, že je to zas tak úplně nepohltilo, což na druhou stranu chápu. Je to podle mě tím, že hlavní postava (která je samozřejmě skutečnou historickou osobností) je možná až příliš sošná, její hlavní motivací je pomsta otce a získání neprávem odepřené koruny, ale jinak nám není autorem víc psychologicky přiblížená ani sympatizovaná. Také možná chybí obecnější, nadčasová rovina. Skutečným tahounem děje tu není ani tak hlavní postava (kterou čtenář sice chápe, ale nijak zvlášť s ní necítí ani neprožívá) ani téma, jako spíš samo prostředí a doba. Zvlášť zajímavě tu jsou oživené některé archeologicky významné lokality. Pokud vás tedy zajímá doba stěhování národů, pak jde o knihu přímo pro vás, a hlavní postava vám bude dělat "pouze" průvodce po takřka polovině tehdejší Evropy. Líbí se mi, že autor pracuje s tehdejšími toponymy, na druhou stranu nechápu, jak tento vyloženě putovní román mohlo nakladatelství vydat bez jakékoli mapky. Rád jsem si přečetl a dávám 90%.

hanzmb
17.07.2020 4 z 5

Namlsaný Ďáblem na řetězu jsem se pustil hned do další autorovy knihy. Bohužel úroveň jde podstatně dolů. Ty 4* jen za autorovu odvahu se do tohoto tématu pustit. Když nepočítám Štorcha, tak asi nejstarší období popisované naším autorem a alespoň částečně zasahující do našeho regionu. Vlastní zpracování je taková nastavovaná kaše. Neustále se opakuje hrdinný boj a následná zrada, až to dokáže otrávit.Je to příliš povrchní a popisné.

soukroma
25.05.2020 2 z 5

Potvdilo se mi, že bez ohledu na kvalitu literárního podání (tedy kvalitu autora) tyhle historické příběhy z doby, o níž nevíme skorem zhola nic, prostě číst nemůžu. Fabulace má jen minimální nebo žádné základy (i když zde paradoxně dle autorova dovětku předcházel smyšlený příběh zajímavým nálezům, které jej dokonce potvrzovat mohou - ale zase ani nemusí). Navíc ta divná jména lidí a míst (sice identifikovaných s pomocí poznámek na konci) jsou natolik krkolomná a zdržující, že to není příjemně plynoucí četba. Tady by se asi hodně hodila i mapka.

LadinSt
29.05.2019 3 z 5

Jsou to takové lepší 3*. Téma knihy je zajímavé, prostředí velmi dobře popsané. Všechno je jakoby na svém místě, ale presto tomu cosi chybí. Jenom nedokážu vystihnout co. Nějaká větší životnost nebo dynamika. Přišlo mi to takové strnulé, suchopárné - jakoby napsané na zakázku nebo prostě protože je třeba napsat určitý počet knih za rok nebo pětiletku. Řemeslně je to v pořádku, ale nebyl tam cítit nějaký zápal.

Keddie
02.01.2018 5 z 5

Román mne příjemně překvapil. Toto období dějin moc neznám a z osudu hlavního hrdiny se dá celkem dobře představit, co se tehdy dělo. Vzhledem k nemnoha hodnověrným pramenům si autor mohl dovolit do románu zapojit i praotce Čecha (tedy Sčeka). :-)

Vlk.kh
29.12.2017 2 z 5

Začátek byl dobrý a vypadal nadějně, ale postupně jsem to bohůmžel vzdal a nedočetl. Začalo mě to neskutečně nudit a bylo mi v podstatě fuk, co se bude kolem hlavního hrdiny dít dál.

francouz
19.08.2017 4 z 5

Určitě nelze upřít autorovi snahu o přiblížení dějin, které bohužel nejsou úplně zmapované. Je to zajímavé putování napříč Evropou v době stěhování národů na pozadí nastupujícího křesťanství. Spousta historických míst, která se schovávala za netradiční názvy té doby, spousta historických postav, které v té době určovali směr. Co mě trochu chybí, je barvitý příběh, který by mohl odlehčit, některé historické popisy, které mě osobně vůbec nevadí a mám je radší než Vondruškovu fabulaci. Ale v tomto případě musím přiznat, že se to nečetlo úplně samo, proto nemohu dát plný počet bodů.

orinka3
18.03.2017 5 z 5

Vynikající vyprávění o dobách dávno minulých. Autor napínavým způsobem přibližuje tehdejší morálku i způsoby válčení. Vroucí kotel, ve kterém klokotá výbušná směs tradičních pohanských zvyků s nastupujícím křesťanstvím. Nezvyklé cestopisné názvy, doprovázející výpravu do Říma, měnící se politická situace, používání válečných lstí - to vše předurčuje knihu k tomu, aby si ji vybral spíš zralejší a hodně trpělivý čtenář. Kterému nevadí, že se autor hodně věnuje popisům, které jsou ale pro pochopení děje zásadní. Jelikož mám velmi ráda knihu Slovanské nebe, i tato mi zcela padla do noty. Bez rozpaků dávám nejvyšší počet bodů. Ještě bych ráda dodala, že pro všechny, kdo se v těch divných jménech nemůžou vyznat, je na konci knihy vysvětlení názvů;)

miromi2
18.02.2017 5 z 5

Pútavý príbeh princa Hildigisa, bojujúceho o prinavrátenie koruny. Príbeh sa odohráva v málo známom období, keď si rody a národy hľadali svoje miesto pre život na zemi. Kniha sa mi páčila a rozšírila mi obzor s tejto doby.

KatnissLavender
02.02.2017 1 z 5

Tak tato kniha je pro mne velkým zklamáním. Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mne tak neskutečně nudila... Děj mne absolutně ničím nezaujal a postavy už vůbec ne. Výborné znalosti historie k napsání dobré knihy holt nestačí...