Hořící lilie

Hořící lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12457/bmid_horici-lilie-z9O-12457.jpg 4 37 11

Ačkoliv jde o román historický, odehrávající se v posledním desetiletí 17. století, tedy v době slavného Krále slunce Ludvíka XIV., problémy, před něž jsou postaveni jeho hrdinové, jsou naprosto současné a aktuální. Slovo „hrdinové" by se ale v tomto případě mělo psát v uvozovkách. Vždyť protagonisté Hořící lilie se nechají najmout k provedení hrůzného činu: mají zapálit Prahu. A většina z nich jsou Češi! Ať už je to bývalý pasák prasat Vavřinec Procházka, který se stal později na dlouhou dobu symbolem ničivého zla, či rozšafný setník Sedmihradský, typický český hochštapler, z jehož činů nám běhá mráz po zádech. Jejich protikladem se mohou jevit politicky naivní fanatik Benedikt Durez a romanticky rozervaný kat Jan Mydlář III. V románu nechybí ani motiv osudové lásky; Aneta Favartová, nešťastná dcera francouzského tanečního mistra, se sňatkem z rozumu zachrání před vyhnanstvím... A pak pozná muže, jehož lásce nedokáže odolat.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
19.12.2022 5 z 5

Velký oheň v Praze 21. června 1689 a mnohé, co k němu vedlo, plus vhled do duší těch, kterým život nenabídl vůbec žádnou naději. Potomek kata Mydláře a jeho trable s láskou a se sebou samým, bezradná Aneta, pasák a Velký hejtman Vavřinec Procházka a jeho kumpáni, z nichž většina schází tím, čím zachází, žoldácký agent Sedmihradský, píšící páter Beckovský, Tříprstenový Francouz Reymont, spor Francie s Rakouskem, co vůbec není to hlavní... A plameny ve všech možných podobách. - Knížku jsem si sehnala kvůli informaci, že jde o zachycení prvního případu terorismu v Čechách, nečekala jsem nic zásadního - a nakonec si čtení velmi užila. Je to evidentně dobře ozdrojované, míra reality a fikce v uvěřitelném poměru a příběh koncentrovaně a zručně napsaný.

DuncanIdaho
11.02.2022 5 z 5

Dobře a poutavě napsaný příběh, který je založený na skutečné události. Kniha se dobře čte a nemá žádná hluchá místa. Rozhodně doporučuji k přečtení.


čef
29.09.2018 5 z 5

Pro mne překvapivě dobrý historicko-dobrodružný román. Cenný hlavně ověřenými detaily z konce 17. a začátku 18. století v Praze a popisy situace v Evropě tehdejší doby. Kromě vrcholné zprávy o děsivém požáru Prahy v roce 1789 je zde např. uvedena zajímavá souvislost s povstáním Chodů proti Lomikarovi nebo začátek války o španělské dědictví. Jak vidno, teror z rukou fanatických naivů vedených zručnými manipulátory hrozí v každé době a každá doba je nejistá a temná.

cori
17.12.2017 3 z 5

Smyšlený příběh vystavěný kolem skutečného požáru Prahy popisuje osudy Francouzky Anety a komanda paličů ve službách francouzského krále. Autor dobře vystihl dobovou atmosféru i strach z cizinců a zákulisní diplomatické machinace.

Kakho-Oto
23.12.2014

Pokud Vás zajímá, jak to s požárem Prahy 21. 6. 1689 doopravdy bylo, přečtěte si knihu Jany Pažoutové s názvem "Francouzský" požár Prahy (1689). Mimo jiné je smyšlenkou Josefa Svátka, že do požáru byl namočen i vnuk kata Jana Mydláře, který měl být sám katem. Je to neuvěřitelné, ale potomci Jana Mydláře už katy nebyli. Pražským katem byl v té době někdo úplně jiný a ani neměl nic společného s požárem. Blíže viz můj komentář u knihy Jany Pažoutové.

KikiZ
28.05.2014 4 z 5

Kniha mne velmi zaujala, ostatně jako všechny knihy od Otomara Dvořáka, které jsem dosud četla. Spolu s V. Vondruškou je to asi můj nejoblíbenější soudobý spisovatel historických románů. O paličských útocích na Prahu jsem už něco slyšela a kniha je tedy v tomto směru opravdu poučná a psaná velmi čtivě.

jumpka
02.02.2014 5 z 5

Velmi poutavě napsaný historický román.

Radůz
13.12.2013 4 z 5

O žhářských útocích na Prahu jsem se dozvěděl poprvé, když jsem četl Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze od J. Svátka. Pak jsem náhodou narazil na tuto knihu. Autor pěkně vykreslil charakteristiky hlavních postav. Setníka Sedmihradského, přestože vystupuje jako záporná postava, jsem si pro jeho bodrost ihned oblíbil. Na knize se mi také líbí fakt, že na skoro všech místech, která jsou v knize popisována, jsem byl a mám k nim určitý vztah. Pěkný historický román na základě skutečných událostí o kterých moc lidí neví.

miriama
29.05.2013 5 z 5

Moje první kniha od p. Dvoráka, kterou jsem četla. Moc se mi líbila. Je čtivě napsaná, do děje mě přímo vtáhla. Navíc popisuje málo známou historickou událost - žhářský útok na Prahu. Ten byl organizován Ludvíkem XIV., ale vykonavatelé byli hlavně bývalí čeští vojáci. Příběh neštastného manželství vnuka kata Jana Mydláře s mladou Francozskou, které ho přivedlo až na popraviště jako odsouzence, je opravdu velmi smutný a dojemný.

soukroma
20.05.2013 4 z 5

Knihu jsem četla už před nějakým časem, četla se moc dobře, ale doteď ve mně zůstává smutek z jednání hlavních postav...

WEIL
20.08.2011

Historický román z doby Krále Slunce Ludvíka XIV. Některé postavy jsou autorem vymyšlené, jiné existovali, ale zda se chovali jak autor píše, to ví jen on sám.