Www.bez-bot.cz

Www.bez-bot.cz https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383397/bmid_www-bez-bot-cz-Lx2-383397.jpg 5 110 38

Kniha pojednává o problematice tělesně handicapovaných a je primárně určena pro teenagery. Je psána vtipným jazykem, bez jakéhokoli moralizování a zbytečného sentimentu. Střízlivě a úderně. Vtáhne proto do děje velmi lehce i dospělé, neboť i jich se příběh hlavního hrdiny týká – je nadčasový. Rukopis knihy byl konzultován s handicapovanými sportovci, s mnoha odborníky na danou problematiku. Knihu vydává nakladatelství Cattacan ve spolupráci s Nadačním fondem Emil, který od roku 2009 podporuje mladé sportovce se zdravotním postižením. Důležitou součástí aktivit nadačního fondu je i tato připravovaná kniha, a to především kvůli svému tematickému (osvětovému) zaměření. Nadačnímu fondu Emil bude věnována část výnosu z prodeje této knihy. „Benův příběh prožívám, jako bych mu nahlížela přes rameno,“ píše autorka Ivona Březinová. „Sleduji jeho počínání, jako bych sledovala jeho blog. Ale Ben není bloger. Zpočátku jím ani nemůže být; je jen plný bolesti a strachu člověka, z kterého se v několika vteřinách stal „ležák“. Prostřednictvím příběhu ale skenujeme jeho myšlenky, vidíme jeho tápání a boj s nepřízní osudu jakoby v přímém přenosu. I když je to příběh velmi osobní, je vzkazem pro spoustu lidí. Internet je veřejný prostor. Proto i název příběhu má podobu webových stránek.“ Všechno začíná jako děsivé snové drama vážně zraněného mladého lyžaře Bena Brauna. Svět je najednou cizí, k realitě nelze dohlédnout, ze všeho vnímá jen náznaky. Probuzení je ale ještě horší – Ben se musí vyrovnat s faktem, že přišel o obě nohy. Končí tím jeho život? Co bude dál? Ne, nejde to lehce. I když mu pomáhá jak nemocniční personál, tak rodiče, sestra a kamarádi z lyžařského oddílu – rozpačitý Oskar a sympaticky jedovatá Mikina. Vždyť ani oni to nemají snadné – nevědí, jak se chovat. O čem mohou mluvit a o čem raději ne? Ben navíc začíná tušit, že cosi zůstalo zamlčeno. Má to něco společného s Dankou, dívkou na niž myslí? Záhada téměř detektivní… Vzpruhou pro něj je jeho spolupacient Emil, který je na tom snad ještě hůře, ale nevzdal se. Toto přátelství pomáhá oběma. Své bolesti dokážou oba kluci léčit humorem - vtipem někdy infantilním, jindy cynicky drsným, ale vždy obrozujícím. No ano, nakonec to dobře dopadne. Ale… pohádka to není.... celý text

Přidat komentář

Klárka30
01.05.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla jako další od této autorky, bylo to skvělé. Četla jsem ji každou volnou chvilku. Za pár dní přečteno ještě za dob studii.

lenkaabooks
25.02.2023 4 z 5

Příběh patnáctiletého Bena, nadějného sportovce, především lyžaře. A právě lyže a horkokrevnost způsobí nehodu, Ben přijde o obě nohy. Naštěstí neztrácí i díky kamarádům smysl pro humor a duše sportovce ho žene vpřed, zpátky na nohy, i když umělé.


jituliste
10.10.2022 5 z 5

Téma velmi vážné, ale podané tak hezky, Benův myšlenkový posun byl krásně podaný a celá knížka na mě působila vlastně velice optimisticky. A našla se i spousta vtipných řádku. Za mě super a ráda si přečtu od paní spisovatelky i jinou knihu.

poiu
30.08.2022 5 z 5

Ben Braun je nadšený sportovec a hlavně lyžař, kterému se po nehodě na lyžích život obrátí vzhůru nohama. Teda nohama. Nohy on po agresivní jízdě a srážce se sypačem nemá. Leží v nemocnici, přemítá o všem možném a hlavně o tom, co se to vlastně na sjezdovce stalo. Zdálky občas slyší nějaké hlasy, hádku, ale nedokáže si vzpomenout, o co vlastně šlo....

Na pokoj k němu přidělí strochu staršího kluka Emila, který je od pasu dolů ochrnutý po nehodě v autě. Emil se s Benem zkamarádí a vlije mu do žil sílu pro nový život. :-) A na protézách už to "půjde" skoro samo. :-)

Kniha by si zasloužila být delší a propracovanější, ale i tak dávám vysoké hodnocení za námět; za to, jak byla pozitivní (jde to vůbec?), za to, že se Ben nevzdal a neutápěl se v depresi a sebelítosti (jak bych to určitě udělala já...).

UKÁZKA:
"Znám jednoho, kterej se na lyžích řítil z kopce šusem jako postřelenej nosorožec a.."
"Přemku...,"snaží se do hovoru vstoupit malá bílá víla Bianka, ale Přemek udělá zamítavé gesto.
"... a jaksi mu ušlo," pokračuje, "že cestou srazil malou holku a dole ohrozil život jednoho chudáka řidiče, kterej od rána sypal zledovatělý silnice, aby byly sjízdný a bezpečný pro návštěvníky hor."

jitka_dankova
18.07.2022 5 z 5

Krátký příběh patnáctiletého chlapce, který se vyrovnává s tím, že nemá vlivem úrazu nohy. Kniha mne překvapila, nevěděla jsem, co čekat. Nesmyslný název mne odrazoval od čtení, navíc ta adresa ani nefunguje, myslím, že kniha by si vážně zasloužila důstojnější název.
Klučina postupuje od prvotního šoku, deprese a těžkých myšlenek, až k naději, že bude mít nové nohy, bude moct sportovat, ale jinak a jeho život opět dostane smysl. Celá knížka je protkaná vtípky a lotrovinkami a klukovinami, které téma odlehčují. Jako nenápadná linka se knihou táhne i maličký skoro detektivní příběh, kdy se hlavní hrdina snaží vzpomenout a nebo jinak zjistit, proč se vlastně z toho svahu tak vztekle rozjel. A nikdo mu to nechce říct. Velmi dobře jsou v knize popsány všechny praktické věci ohledně protéz a pomůcek, všechny souvislosti, až to byla skoro vzdělávací knížka a to myslím v dobrém. Ráda jsem se o tom všem dozvěděla skrze tento příběh.
Abych to shrnula, je to hlavně knížka o naději a je moc hezká. Nelituju, že jsem ji četla. I když původně jsem, nevím proč, myslela, že tam půjde i o nějakou romantiku (tu ale nečekejte).

LadyCotton
24.06.2022 4 z 5

Velice zajímavá knížka ,velmi inspirativní (a nejen pro teenagery). Četla se velmi pohodlně.
Pokud se vám líbí knihy alá Hvězdy nám nepřály od Johna Greena, bez obav si přečtěte i www.bez-bot.cz
Zcela upřímně bych jí klidně zařadila mezi povinnou četbu na ZŠ.

Boboking
20.05.2022 4 z 5

Čtivý příběh pro všechny "náctileté" nejen podle občanky. Bez zbytečného sentimentu, srdceryvných scén či temných myšlenek. V lákavé "ich formě" vyprávěný příběh sebejistého patnáctiletého kluka, který narazil, a nejen do náklaďáku, ale i životně. Má to být kniha pozitivní, a myslím že se to autorce podařilo. Přečteno v rámci ČV 2022.

Sova15
14.05.2022 5 z 5

Hodně zajímavá knížka. Sama jsem zažila vážný, i když ne tak fatální, úraz na lyžích. Takže vím, jak moc rehabilitace bolí, ale taky, že pracovníci rehabilitace umí dělat zázraky. S Benem jsem jeho příběh prožívala a fandila mu. Přijít v 15 letech o nohy je mazec. Je dobře, že se psychicky srovnal, což je skoro nejdůležitější, a makal na sobě.
Určitě se podívám i na další knihy paní Březinové.

Hani77
25.04.2022 5 z 5

(SPOILER) První kapitoly mě moc nenadchly, ale čím dál tím víc jsem byla zvědavá, jak se Ben se svým handicapem vyrovná. Druhá polovina knihy se už četla sama. A na konci jsem byla i dojatá. Ke knize se určitě někdy vrátím. Nikdy mě nenapadlo, jak jsou některé "samozřejmé" věci vlastně těžké pro člověka, který se znovu učí chodit ... A také jsem se při čtení zamýšlela, kolik běžných rčení obsahuje slova jako "krok", "běžet" apod. Ben měl kolem sebe samé úžasné lidi, tak vše vlastně skončilo happy endem :-).

marwinmh
18.04.2022 5 z 5

Příběh o tom, že nic není samozřejmostí a že jeden okamžik dokáže váš život obrátit vzhůru nohami, i když o ty své přijdete.
Skvěle napsaný příběh, jsem ráda, že jsem na knihu díky čtenářské výzvě narazila.

ještěrka38
06.03.2022 5 z 5

Tak tohle se hodně povedlo. Skvěle napsáno a i když je kniha určena dospívajícím, tak určitě doporučuji i dospělým!!!

Tebby
01.03.2022 5 z 5

Tak tohle jsem opravdu nečekala! Knihu jsem si vybrala skrz čtenářskou výzvu. Tato kniha byla hodně doporučovaná, tak jsem ji zkusila. Předčila ale všechna má očekávání. Myslím, že by si ji měl přečíst každý. 5*

jana4084
23.02.2022 4 z 5

Jak je život naprosto v pořádku a během pár minut může být všechno jinak. Ben, který přišel při jízdě na lyžích o nohy. Zjištění, smíření, naděje. Ben se chopil šance na nové nohy... příběh plný bolesti, ztráty, ale zároveň motivace a odhodlání na nový život, na nový začátek. Hezky krůček po krůčku.
A najednou si člověk o to víc uvědomí, jak je ten život křehký.

Hoblinka
12.02.2022 5 z 5

Tak to bylo fakt hustý. Přečteno na jeden zátah.

Malinali
09.02.2022 5 z 5

Knihu jsem vybrala díky ČV 2022. Ale netušila jsem, jak moc silný a skvělý příběh to je.

Ben je výborná postava, co prožije, musí být záhul, ale jak bojuje, výborné!

Čtivý a často i vtipný příběh. Moc mě to bavilo!! Kniha se mi moc líbila a podle mě by měla být o povinnou školní četbou - lidskost, osud, síla, láska!

Ronnie68
01.01.2022 5 z 5

útlá kniha, která zachycuje příběh mladého kluka po úrazu na lyžích … nejdříve vyrovnávání s amputacemi a následně nadějí na nový začátek … konec je optimistický … kniha je místy i slušně vtipná … takže doporučuji k přečtení … prostě krásný příběh, který vezme za srdce …

DK197
27.03.2021 5 z 5

KNIHA: Útlá knížka se silným příběhem. Věrohodně dobře zpracovaná. Je to kniha o nehodě, o bolesti, ale i o optimismu, síle a nových začátcích. Hrozně se mi líbilo i grafické zpracování a zelený text. Já vážně nemám co vytknout, krom toho, že by vůbec neškodilo, kdyby část rehabilitace byla popsaná detailněji (nejen co se učí v rámci sebeobsluhy, ale i jak se to dělá). Povedené (vlastně jako vždy). Doporučuji..

lagina
27.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Jednoduše napsané. Hvězda dolů za jednoduché postavy, nedotažené příběhy a za to, že mi to nic nenajde, když do vyhledávače zadám www.bez-bot.cz - protože to je obrovská škoda, byla bych motivovaná i něco přispět.
Patnáctiletý kluk udělá klukovinu a vyseká se na lyžích a jak to dopadne a jestli boty bude ještě někdy potřebovat je v knize.
Pozitivně vnímám podívat se na druhou stranu i pro zdravotníky. Byla to jednohubka. Člověk, je hned na světě spokojenější. Ben byl bojovník, věřím, že spousta osudů by nemusela dopadnout tak dobře, nestát se to někomu s tak obrovskou životní energii a štěstím.

Šindelka_
20.12.2020

(SPOILER) Knížka je o šestnácti letém klukovi jménem ben. Vypráví o jeho příběhu ve kterém při nehodě přišel o nohy. Knížka se mi líbila. Ben dokáže brát život i přes to s humorem. Knížka pro mě byla v jednu chvíli smutná a někdy zase zábavná. Rozhodně se hodí pro mladší čtenáře.

Hella
15.12.2020 4 z 5

Moc pěkně odvyprávěné. V průběhu čtení brečíte, usmíváte se, mračíte, nechápete, fandíte. Je to skrz naskrz pozitivní příběh, i přes tu hrůzu, kterou líčí, je to optimistické čtení. A to je právě ten důvod, proč nedávám plný počet hvězdiček - neb hrdinovo vyrovnání se s touhle tragédií mi přijde příliš snadné a jednoduché, a to rozhodně není ani trochu reálné.