Problém tří těles

Problém tří těles https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379931/bmid_problem-tri-teles-fOW-379931.jpg 4 1708 403

Vzpomínka na Zemi série

< 1. díl >

Přeloženo z anglického vydání The three-body problem (2014). První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

三体 (The three-body problem) , 2008


více info...

mirek93
mirek93
předevčírem 5 z 5

Jedná se o první knihu od čínského autora a také jsem neměl ani vysoká očekávání, ale jsem příjemně překvapen. Je to opravdu originální, nikdy jsem nic takového ani nečetl ani neviděl jako film.
Kniha je i zajímavá, protože psána z čínského prostředí, což nebývá až tak často. Jedinou nevýhodou jsou dost těžko zapamatovatelná čínská jména, ale dalo se to zvládnout.
Měl jsem pocit, že v dějí bylo několik zkratek bez vysvětlení, jak na to dotyčný vlastně přišel, ale jinak super.
Na úplném konci, mi popis jedné technologie přišel sci-fi až příliš s hraničící s magií, ale kdo ví co je vědecky možné v daleké budoucnosti.
Rozhodně bych knihu dále doporučil.

Jury
Jury
06.03.2024 3 z 5

Bylo to zmatené ale kupodivu se to četlo dobře, je třeba se dokousat cca k straně 280 a pak to začne všecko do sebe zapadat. Bylo to originální a sci-fi v podobném stylu jsem zatím nečetl a hned jdu na druhý díl a pak určitě na 3 část. Plný počet hvězd nedávám kvůli cca 25% knihy, která byla vyplněná zbytečnýma kapitolama a další hvězda dole je za ty stupidní čínské jména, kazí orientaci kdo je kdo a měl sem s tím celou knihu problémy.


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Jedním slovem wow.
Ale rozvinu to do více slov. Kniha, která se dotýká mnoha témat od historie po tenkou hranici mezi fyzikou a filozofií. Bavilo mě prolínání historické a současné časové linie příběhu. Dokonce mě kniha inspirovala si něco vyhledat o Kulturní revoluci, jejím vlivu na Čínu a následcích, které přinesla.
Velkou většina knihy probíhá téměř bez sci-fi elementů, které jsou zde zastoupeny pouze náznakem bez bližšího určení. O to fantastičtěji potom působí poslední třetina, kde se autor pouští do kvantového světa a vyšších dimenzí. Nějaké základní povědomí o kvantové fyzice i teorii superstrun mám (samozřejmě zcela na laické úrovni, expertem na fyziku nejsem), což může být jeden z důvodů, proč mě tato kniha tolik oslovila.
Spousta kapitol inspirovala k přemýšlení o různých tématech. Od totalitní ideologie, přes ekologii až ke snaze představit si objekty o různých dimenzích. Většina byla super, ale přesto mám pocit, že některá témata měla být rozpracována buď více, nebo vůbec. Druhým mírným mínusem pro mě byl popis sofonů. Přestože probíhal konverzací mezi Trisolarany, působil stále lidsky. Nejspíš nezbytné kvůli pochopení čtenáře, ale pořád si myslím, že civilizace, která dokáže transformovat částice do libovolných dimenzí nepotřebuje ani laikům vysvětlovat detaily, které zde byly uvedeny. Samozřejmě to tady je nutné, ale nepůsobí to příliš věrohodně. Druhá má poznámka směřuje k tomu, že dle mého názoru by civilizace tak pokročilá, jako Trisolarané dokázala svůj problém související se třemi tělesy aplikovaně vyřešit tak, aby byla planeta bez problémů obyvatelná i přes absenci analytického řešení původního problému.
Závěrem shrnuji jako brilantní hrad sci-fi sci-fi ze současnosti, které rozhodně přináší skvělý svěží vítr. Dávám 5* a Ihned jdu na další díl.

painthers
painthers
03.03.2024 4 z 5

Nejsem úplně cílovka pro sci-fi příběhy, v podstatě mě z toho mála, co jsem kdy četla, zaujala kdysi jen Duna. Rozumím ale kvalitě tohoto příběhu, protože je to zajímavý, usazený do reálnýho pozadí a rozhodně si nedává malé cíle. Dovedu si tedy představit, že v rámci běžného sci-fi žánru je tahle kniha o mnoho zdařilejší a velkolepější. K tý Duně to má ale pořád daleko. 70 %

Selket
Selket
27.02.2024 5 z 5

Člověk musí být alespoň lehce pohlcen (nebo chtěn být pohlcen) informacemi všeho druhu, aby ho kniha udržela v napětí od začátku až do konce, nebo vyvolala pobavení. Některé informace, hlavně v rovině názvosloví, jsem si dohledala (stačily k tomu asi dva youtube pořady), ale pro milovníky nových technologií a teorií a sci-fi fanoušky, je tohle určitě jen takové zajímavě poskládané opáčko. Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy (Hlavně detektiva Ta'Š, který tady na mě působil skoro jako Jack Carter ze seriálu Heureka, jen trochu cyničtější).
Skvělá provázanost celého děje i jeho malých součástí. Pocit mrazení v zádech při každé myšlence k zamyšlení...
A co se týká čínského pojetí prvního kontaktu - přišlo mi vlastně (i jeho důsledky) mnohem realističtější, než četné americké verze.
Prostě se těším na další díl!

morte
morte
25.02.2024 1 z 5

Přečetl jsem s přemáháním třetinu knihy. Ploché postavy, nezajímavý popis politických událostí. Přechod do počítačové hry, které byla snad ještě méně záživná než všechny předchozí strany. Jednu hvězdičku dávám za napínavé stránky o tom, jak jedna z postav propadla paranoie ve vztahu k fotografiím, které vycházely z fotoaparátu. Bohužel zklamání.

filipGeZL
filipGeZL
23.02.2024 5 z 5

Naprosto skvělá trilogie, za mě nejelpší sci-fi co jsem četl, těším se na seriál :)

InstinktCZ
InstinktCZ
23.02.2024 4 z 5

Knihu jsem měl v hledáčku dlouho, ale až trailer na youtube oznamující velkolepé scifi mě donutil knihu otevřít a určitě nelituji. Nevím jak to popsat, ale styl psaní je trochu jiný, než na co jsme zvyklí od západních autorů. Nicméně to byla příjemná změna. Na začátku mě vyděsil seznam postav A soupis čínských jmen. Nakonec to ale nebylo tak horké a dalo se ve jménech normálně vyznat.
Každému kdo má rád trochu scifi určitě doporučuji.
A protože seriál bude že všech tří knih dohromady, tak hurá na další

Lokina
Lokina
19.02.2024 4 z 5

Vůbec jsem nevěděla, co vlastně budu číst. Připadala jsem si jak Alenka. Mě samou překvapilo, jak rychle kniha dokázala zaujmout a pohltit. Velkým pomocníkem byl seznam jmen, za to palec nahoru.
Co se týče samotných fyzických a matematických problémů, řešení v příběhu, s tím jsem měla menší problém, to pochopit. Někdy to byla občas hádanka, jestli si autor vymýšlel nebo jestli ve světě fyziky takové pojmy existují. Žádný fyzik nejsem, to je jenom můj osobní problém.
Přes tyto překážky, se mi kniha zdála velmi čtivá, zajímavá a přitom zvláštně tajemná. Nejvíc mě bavila postava detektiva Ta'Š a jeho přímé jednání a surový humor.
Na druhý díl se těším, protože to bude ještě větší výzva.

Alvari
Alvari
06.02.2024 5 z 5

Věděl jsem tak z části do čeho jdu, ale stejně mě to překvapilo. A to i přesto, že sci-fi stránka příběhu se dostala ke slovu po nějakých cca 100 stránkách. Upřímně mi to ale vůbec nevadilo. Pohled na mentalitu a ideologii z úplně jiného těsta, byl pro mě také zajímavý. No a co se zbytku týče, bylo to plné zajímavých nápadů, teorií a úvah. Četlo se to skoro samo a příběh jsem hltal velkými doušky. Za mě super sci-fi.

gaidzin
gaidzin
02.02.2024 5 z 5

Nic podobného jsem ještě nečetl. Není snadné vystihnout knihu v několika větách. A nespoilerovat.
Autor rozehrává příběh na reáliích současného světa a popisuje přes životy několika postav zajímavý scénář budoucího vývoje našeho světa. Je to pouze první díl, takže partie se pouze rozehrává, ale i tak je to prošpikováno mnoha nápady, které by stačily na několik jiných knih. A to mě na knize (a i dalších dílech) bavilo úplně nejvíc. Originalita.
Prostě, jak jsem psal na začátku, něco podobného jste ještě nečetli. Alespoň já ne. Takže pokud vás nebaví číst stále dokola recyklované příběhy a myšlenky, sáhněte po této knize.

Baiba
Baiba
01.02.2024 2 z 5

Trochu zklamání. Román je čtivý, což o to, hlavně začátek mě hodně vtáhnul (především propojení s obdobím Velké kulturní revoluce), autor pracuje se
spoustou zajímavých motivů, má jistě obrovskou fantazii (občas přesahující moje představovací schopnosti :)), ale celkově jsem z knihy měla hodně rozporuplný pocit. Některé motivy nejsou dotažené, jiné rozmělněné a bohužel některé dějové zvraty mi vůbec nedávaly smysl. Ani postavy mě nezaujaly... A srovnání s Dunou, no nevím... Každopádně si druhý díl chci přečíst.

Strayed
Strayed
26.01.2024 4 z 5

Ze začátku jsem se trochu bála, že moje základní povědomí o fyzice nebude k pochopení příběhu stačit, ale nakonec jsem byla naprosto v pohodě. Knihu jsem měla za dva dny přečtenou. Velice zajímavý námět a určitě si někdy přečtu i druhý díl.

zelda7
zelda7
26.01.2024 4 z 5

Autora jsem vůbec neznala o to více mne překvapil. Z počátku se kniha nezdá skoro ani jako sci-fi žánr spíše něco na styl alternativní historie, poté postupně přechází více do úrovně sci-fi. Kdo se bojí, že se jedná o hard sci-fi, myslím si, že těch technických oblastí tam není zas až tolik. Jedná se opravdu o kvalitní počin, hned jsem navázala druhým dílem. Člověk při čtení v nějakých oblastech neví o co se jedná a na konci vše zapadne dohromady, hodně se mi líbili části z hraní virtuální hry Tři tělesa, přesto, že tyto části byly ty nejméně čitelné v rámci celého příběhu. Jsem ráda, že se postupně v knize vyprofilovalo více hlavních postav, jelikož pro mne bylo složitější zorientovat se v čínských jménech.

Deia
Deia
25.01.2024 4 z 5

O tejto knihe som toho veľa počula a tak som si povedala, že nastal čas si ju konečne prečítať. Od knihy som mala isté očakávania a myslela som si, že približne viem, o čom bude, ale dosť som sa sekla. Celé to prebiehalo úplne ináč, ako som si myslela. Najviac ma prekvapilo, že dej sa v podstate každú chvíľu menil. Najprv sa odohrával počas revolúcie, kde naozaj bolo veľa hrozných čínskych mien, ale ich majitelia dosť rýchlo zmizli zo scény, takže potom to už bolo v pohode. Potom sme zrazu o 30 rokov neskôr, kde Wang sa dostáva k akejsi hre, ktorá sa hrá pomocou virtuálneho obleku (ináč naozaj to existuje). Hra ma spočiatku veľmi nebavila, aj keď ma bavili historické postavy, ktoré sa v nej objavovali, ale nakoniec ma celkom chytila a práve vtedy bol koniec línie s hraním a zas sa riešilo niečo celkom iné. Často krát som si hovorila, že tomu celému vôbec nerozumiem, ale na konci je to všetko ako-tak vysvetlené, aj keď ja mnohým veciam nechápem aj tak :D. A to vysvetlenie mi prišlo veľmi rozťahané, viac by sa mi páčilo, keby to bolo dávkované postupne v iných častiach deja. Čo mi ešte vadilo bolo Wangove správanie sa k svojej rodine, aj keď to tam bolo len veľmi okrajovo, ale celkom často som, na rozdiel od neho, myslela na jeho manželku. Ale ináč ma príbeh veľmi bavil, bola som zvedavá, ako sa to celé vyvinie a prepojí a aj keď som mnoho vecí vôbec nečakala, tak nakoniec som spokojná a teším sa na ďalšie časti.

Wiruss
Wiruss
11.01.2024 3 z 5

První díl je asi nejhorší ze série... Co ji spojuje je zajímavé téma a nápady. Co je problém je mnoho naprosto nedůležitých částí vyprávění, nesympatické postavy, u kterých budete mít problém si zapamatovat kdo je kdo. Celkově by této knize prospělo zkrácení tak o 100 stran.

Eisy
Eisy
08.01.2024 3 z 5

Kniha vtáhne do děje, ale pak se celé vše rozdělí do více rovin až do finále, které směřuje k tomu, aby si člověk koupil další díl. Musel jsem se několikrát přemáhat, abych to dočetl!

PavelA820
PavelA820
05.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha. Přečetl jsem celou trilogii a mezi sci-fi určitě patří k naprosté špičce.

Palorizek85
Palorizek85
15.12.2023 5 z 5

Po dlouhé době vyjímečné scify. Po všech těch moderních nesmyslech je to jako kdyby něco nového napsal Clark nebo Asimov a je to skvělé.

Runinka
Runinka
04.12.2023 2 z 5

Četla se mi obtížně, vždy se to nějak rozjelo a pak nuda.