Vůdcové, myslitelé, hrdinové

Vůdcové, myslitelé, hrdinové https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452391/bmid_vudcove-myslitele-hrdinove-dGB-452391.jpg 3 21 7

V této sbírce esejů se vynikající novinář a oceňovaný životopisec Walter Isaacson zamýšlí nad tím, co se všichni můžeme naučit od Benjamina Franklina, Alberta Einsteina, Billa Gatese, Henryho Kissingera, Ronalda Reagana, Michaila Gorbačova, Hillary a Billa Clintonových, Madeleine Albrightové a mnoha dalších významných osobností. V knize Vůdcové, myslitelé, hrdinové Isaacson rovněž vysvětluje, proč se rozhodl stát spisovatelem, řeší, s jakými nástrahami digitálního věku se musí vypořádat moderní žurnalistika, a skládá láskyplný hold svému rodnému městu New Orleans, které v srpnu 2005 zdevastoval hurikán Katrina.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Práh
Originální název:

American Sketches , 2009


více info...

Přidat komentář

ZuzanaK.
28.06.2023 2 z 5

Souhrn esejí, kdy autor k jednotlivým osobnostem opisoval sám od sebe, takže se některé pasáže doslova opisují, nic extra zajímavého jsem se ale nedozvěděla. Ale je to má chyba, že jsem čekala něco jiného. 3/10

Greenfingers
09.01.2022 3 z 5

Soubor esejí Waltera Isaacsona nabízí zajímavé čtení o různých osobnostech z řad politiků, vědců či žurnalistů. Autor se snažil stručně vystihnout jejich přínos pro společnost.
Je pouze škoda. že kniha byla přeložena do češtiny až po deseti letech od jejího vydání v angličtině. Kniha tím poněkud trpí, na některých informacích se již podepsal "zub času".


namornice
30.05.2021 3 z 5

Tato kniha je výběrem článků Waltera Isaacsona publikovaných v časopise Time. Některé mi přišly velice zajímavé a poučné a některé méně. Asi jsem čekala trochu víc, snad že většina esejí už je staršího data, četba mě až tak neohromila.
V překladu je celkem velké množství překlepů a velká část knihy se věnuje hlavně americkým dějinám. Naopak se mi líbily eseje o Státnících a Věku technologie především o Osobnosti století. Určitě se pustím do Isaacsonových dalších knih, zejména na životopis Leonarda a Einsteina se moc těším.

Venda32
27.03.2021 3 z 5

Kniha ve mě vyvolala rozporuplné pocity. Na základě dříve přečtených autorových knih jsem se těšil i na tento knížní počin. Úvod ve mě vyvolal obavy, že je kniha zaměřená spíše na amerického čtenáře. Pak jsem se však dostal k dalším esejím, které mě vyloženě bavily. Jenže následovalo další spíše prokousávání textem.
Vydat vlastní staré eseje může fungovat. Třeba Fulghuma přímo mluju. V tomhle případě si to ale úplně nesedlo. Navíc přijít v ČR v roce 2020 s knihou, která je sama o sobě leckdy zastaralá (některé eseje jsou opravdu hodně vousaté) 11 let po jejím vydání v USA, to taky asi úplně knize nepřidá.
Za mě je knížka na dvě hvězdy, tu třetí jsem přidal za ty eseje, které mě opravdu bavily (třeba o Billu Gatesovi).

Moon-ika
14.02.2021 1 z 5

Eseje v této knize = staré novinové články, ani aktuální předmluva je příliš nezaktualizuje. V překladu velké množství překlepů, nevěřila bych, jak je to rušivé...

Vesmich
17.01.2021 3 z 5

Jde o to, co si od toho člověk slibuje. Autorovy životopisy čtu a pokaždé je to dobré čtení. Tyto krátké eseje jsem poslouchala v audiopodobě, a pustila jsem si vždycky jeden při tom, když jsem prováděla cvičení na rozhýbání svých starých opotřebovaných zad. Za tímto účelem to bylo ideální "čtení", nicméně abych si s tím sedla/lehla a začetla se do papíru, to bych nedělala.

soukroma
16.11.2020 2 z 5

Kratičké novinové články (nenazvala bych to eseje - v prostoru dvou tří stran textu se toho moc nepojedná), kterými autor přispíval tu i onde od konce osmdesátých let do roku 2009. Ve výsledku směs poněkud zastaralých, často doslova bezobsažných krátkých textů. A nezajímavých, aspoň pro mne.

Kniha Vůdcové, myslitelé, hrdinové je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce26x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x