Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396328/bmid_leonardo-da-vinci-rmw-396328.jpg 4 166 43

Nová, vzrušujúca biografia plná odhalených tajomstiev najkreatívnejšieho génia v dejinách ľudstva od autora ocenených životopisných bestsellerov Steve Jobs a Einstein Nemanželské dieťa, ľavák, píšuci zrkadlovo sprava doľava, ťažko udržiavajúci pozornosť, ale pritom s nesmierne zvedavou mysľou, pragmatik s príležitostne kacírskymi názormi, ktorého osobné presvedčenie viedlo k vegetariánstvu, ale nebránilo mu pracovať pre jedného z najbrutálnejších mužov tej doby a zároveň vytvoriť také umelecké skvosty, akými sú Posledná večera a Mona Líza… aj taký bol génius Leonardo da Vinci. Prečítať si túto veľkolepú biografiu Leonarda da Vinci je ako vydať sa na výpravu do života a tvorby jednej z najvýnimočnejších ľudských bytostí, aké kedy žili, s tým najpútavejším a najerudovanejším sprievodcom, akého si len možno predstaviť. Walter Isaacson je nielen pravý učenec, ale zároveň aj strhujúci autor. Stránky tejto knihy ukrývajú nesmierne bohatstvo poznatkov.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

Leonardo da Vinci , 2017


více info...

Etule
Etule
29.09.2023 4 z 5

Téhle knize poměrně dost uškodilo, že jsem ji poslouchala jako audioknihu. Kdybych k tomu měla obrazový vizual (který se tedy jen domnívám, že v knize je vzhledem k tomu, jak díla autor popisuje) bylo by to mnohem zajímavější čtení. Takhle jsem se v těchto momentech mírně nudila.
Nicméně! Je to Leonardo a já pro něj mám už od Věčného příběhu prostě slabost. A od mé návštěvy ve Florencii ještě o něco více. Nemůžu se dočkat až se konečně dostanu do Louvru a uvidím Monu Lisu na vlastní oči!
Ale jak už tady zaznělo. Bylo tam málo Leonarda, na to jak byla kniha obsáhlá. Spousta údajů o jeho talentu (čímž to rozhodně nechci nějak zmenšovat, Leonardo byl nepochybně geniální umělec, konstruktér, architekt atd.), ale málo o jeho životě jako takovém. Samozřejmě nevím, zda je to kvůli nedostatku takových informací, nebo spíš kvůli nepopiratelnému obdivu autora knihy. Přesto jsem ráda, že jsem knihy poslechla, neboť se můj obdiv a láska k Leonardovi jen prohloubila.
A jen tak mimochodem, celkem mě překvapilo kolik známých umělců bylo homosexuálních. Nemyslím to zle, to v žádném případě, jen jsem to nečekala.

Araso
Araso
31.07.2023 5 z 5

Audiokniha - naprostá pecka ke které se určitě jednou vrátím. Skvěle napsáno, skvěle přeloženo a skvěle namluveno. Doporučuji!


willy9203
willy9203
15.05.2023 5 z 5

Jestli jste neměli k Leonardovi vyhraněný vztah, po přečtení této knížky ho budete milovat. Až dosud se mi pod jménem da Vinci vybavil vždy zadumaný stařec (tak trochu magor), ale Walter Isaacson ho pro mě dokonale polidštil. Skvěle zpracovaný dokument.

ujira
ujira
26.04.2023 5 z 5

Velmi pozoruhodná, čtivá, vzrušující biografie, zejména mě fascinoval popis jednotlivých obrazů, u nichž autor vytváří dojem živosti a podporuje představivost čtenáře. Leonardo da Vinci byl však tak zajímavou osobností s geniálními pozorovacími schopnostmi, zvídavou a neodbytnou myslí a vlastnostmi vědce a to vše se autorovi v biografii podařilo podrobně a zajímavě popsat.

helusa2
helusa2
22.04.2023 5 z 5

Třetí kniha tohoto životopisce - moc se mi líbí Isaacsonův výběr osobností. Je poctivý v neuvěřitelně podrobném sbírání informací, jejich třídění - a interpretace všech těchto poznatků je přitom stále čtivá (v mém případě zajímavá na poslouchání).
Rozhodně se neodvažuji říct, že jsem všem informacím rozuměla (stejně jako u Einsteina), ale rozhodně to bylo obohacující.
Myslím, že ta touha po získávání nových informací jen z radosti, že je získávám, radost z nových vědomostí, otevřené oči pro poznání - to, co na Leonardovi, Einsteinovi i Jobsovi Isaacson tolik obdivoval - jemu samotnému nechybí :-)
A Leonardo sám? Ten byl prostě neskutečně inspirativní osobností!!!

Misoso
Misoso
17.03.2023 5 z 5

Kniha obohacujúca o cenné poznatky. Svojím spôsobom je to akási esej s názvom: Prečo je Leonardo da Vinci génius? Mne osobne prišla miestami až motivačná, keďže autor popisuje, ako sa Leonardo dostal k toľkým poznatkom. V tú dobu si budete hovoriť, že nič nie je nemožné. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi históriu, vedu a umenie. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

Jenny46
Jenny46
23.02.2022 4 z 5

Leonardo se vymyká našemu chápání byl podivín, jedinečný podivín...
Nejzvědavější muž v dějinách, zapálený, úžasný, genialita tvořivosti s fantazii, talent v mnoha disciplínách.
Originální myšlení chtěl pochopit celé stvoření a jak do něj zapadáme. Touhu poznat svět - obohatit každou chvíli našeho života....
Jeho deníky, kde si zapisoval své vědomosti, co se musí naučit, proč je obloha modrá atd.?? Měl rád svět v pohybu, proto nerad dodělával obrazy...
Leonardo měl nespoutanou mysl, rád tvořil pro sebe hlavně, co jemu se líbilo a ne co kdo chtěl...
Pro mě byl taky velkou záhadou, a proto ráda vyhledávám informace. Poslouchala jsem po chvilkách audioknihu četl Zbyšek Horák zajímavé informace, nutí přemýšlet...

LordByron
LordByron
28.10.2021 4 z 5

Sakra toto bol tak NESKUTOČNE geniálny a všestranný človek, že ja mu úprimne až závidím a mám z neho komplex... On bol tak neskutočne úžasný doslova vo všetkom čoho sa dotkol až vám ide padnúť sánka. Chytil sa anatómie a hneď v nej predbehol vývoj o 200 rokov. Chytil sa strojov a hneď vymyslel lietadlá, autá, guľomety, bicykle a tanky. Chytil sa astronómie a hneď predbehol Koperníka. Chytil sa štetca, dláta, architektúry...
Sakra. Tá Florencia musela byť neskutočné miesto ak zrodila takých ako Leonardo a Machiavelli. Strašne rád by som Lea stretol na živo a myslím, že my bežní smrteľníci smr mu museli pripadať asi ako nám psy a malé opičky. Ten bol tak ďaleko nad nami, že fuuu..Ostatne Leo býva často zaraďovaný za asi najinteligentnejšieho (alebo druhého, tretieho) človeka dejín aj keď presne mi to už nikdy nezistí a jeho IQ sa údajne malo pohybovať okolo 200.

chamyl
chamyl
21.09.2021 3 z 5

Za mne to už v komentáři napsal zcela výstižně Babouš.
Chápu, že časový odstup neumožňuje tak osobní pohled jako v případě Einsteina či dokonce Steva Jobse. Nicméně toto není biografie, ale spíše sborník Leonardových děl s výkladem, jak je "vidět".
Netvrdím, že je to úplně nezajímavé, ale každopádně prakticky bez života.

Jodys.63
Jodys.63
18.09.2021 5 z 5

Leonardo byl nejen geniální vizionář , ale také člověk a komplikovaná osobnost, jehož schopnost pozorovat …v kombinaci až z obscesí hraničící zvídavostí, působí v historických reáliích knihy na čtenáře jako obdivuhodný a dějově kontinuální příběh

Camelot
Camelot
27.08.2021 4 z 5

Walter Isaacson je téměř geniální životopisec, jenž s oblibou píše o geniálních lidech. Výsledek bývá bez chyb. Po Jobsovi, Einsteinovi a Inovátorech jsem sáhl po biografii renesančního umělce a „vědce“, kterou jsem před časem dostal k Vánocům.
A jako obvykle jsem knihu po několika dnech poutavého čtení zavřel s pocitem, že ani tentokráte Isaacson nezklamal.
Výpravná kniha, jíž nechybí ani poměrně bohatá obrazová příloha, popisuje život a především bohaté dílo toskánského génia. Dozvěděl jsem se mnohé a opět si připomněl, co dokáže lidský duch, čehož dokladem jsou jako autor knihy, tak osobnost, jíž tak barvitě vylíčil. Zatímco Leonardo byl mistrem štětce, je Isaacson mistrem pera a přeji jeho dílu, aby vydrželo stejně dlouho jako to Leonardovo.
Od první do poslední věty je cítit poctivý autorův přístup a obrovské úsilí, které své knize dal do vínku.

Deus
Deus
03.07.2021

Nehodnotím, lebo som nedočítal. Knihu som kúpil, lebo som bol nadšený zo Steva Jobsa, ale Leonardo bol pre mňa takmer nečitateľný.
Tu v komentároch to Babouš vystihol veľmi presne.

radimch
radimch
10.05.2021 5 z 5

Leonardo se naprosto vymyká všemu a všem. Byl jako světlo v okolním pomalu se probouzejícím šeru. Nádherná kniha. děkuji

Zknihydohlavy
Zknihydohlavy
05.02.2021 4 z 5

K umění si stále snažím najít cestu, a proto pasáže popisující v detailu jednotlivá Leonardova díla pro mne byly poněkud zdlouhavé a náročné. Mnohdy jsem při popisu Leonardových obrazů žasl, co vše je na nich možné ocenit. Rozumím nicméně tomu, že i v případě umění je třeba, jak píše Walter Isaacson v závěru knihy, „začít od podrobností“. To je pro mne vcelku obtížné, protože si obecně všímám spíš celku než konkrétních jednotlivostí. Rčení, že pro les nevidí stromy, je v mém případě celkem trefné. Kniha je ale navzdory uvedenému i tak velmi čtivá a Leonarda si z autorova líčení prostě musíte zamilovat.

Levák, vegetarián a gay, který na přelomu 15. a 16. století procházel ulicemi Florencie, Milána, Říma nebo Amboise v růžové tóze. Je úžasné si představit, že navzdory tomu, nebo možná právě proto, že Leonardo, soudě podle výše uvedeného výčtu vlastností, jistě nevykazoval znaky dobové konformity, dosáhl takového věhlasu. Z Isaacsonova líčení na mne Leonardo působil dojmem Brouka Pytlíka (myšleno v tom nejlepším slova smyslu). Působil na mne dojmem člověka, kterého bych rád poznal.

maris123
maris123
22.01.2021 5 z 5

Úžasný vhled do Leonardovy doby, života a díla založený na jeho denících. Audiokniha nebyla tou nejvhodnější formou, když došlo na popisy obrazů a kreseb, musela jsem si všechno vygooglit. Leonardo nám zůstává vzdálený přes pět století, ale jeho zvídavost, zaujetí pro detail, láska k lidem i zvířatům, fascinace přírodními zákony je inspirující dodnes. Mnozí se tedy poznají spíš v jeho schopnosti prokrastinace...

Randyz1986
Randyz1986
12.12.2020 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Jako člověk uměním a historií vcelku nepolíbený jsem se občas v popisech obrazů ztrácel a některé pasáže mě nudily, ale jsem za tuto možnost, podrobně nahlédnout do života mistra Leonarda jak po profesní, tak trochu i po lidské stránce, rád a rozšířil jsem si tak obzory.

Strnady095
Strnady095
13.11.2020 3 z 5

Nádherná inventura díla Leonardova génia s krásným návodem, jak číst jeho obrazy a čeho si na nich všímat … jen u biografie o člověku, který nade vše miloval a hledal emoce mě ty emoce nějak chybí … chybí mi prostě Leonardo a jeho osobnost … až na straně 440 krátká věta "Třeba ho, ještě než dosáhl šedesátky, tak vysály a zdecimovaly vnitřní běsi a deprese." … škoda.

denisa7430
denisa7430
11.08.2020 5 z 5

Jedním slovem: nádherná!

Babouš
Babouš
19.06.2020 3 z 5

Leonardo Da Vinci maloval obrazy jako živé. Biografie Waltera Isaacsona ale zůstává bez života. Autor se tak ponořil do detailů - tahy štětcem na jednotlivých obrazech, příběhy o ztracených a znovunalezených dílech - že zapomněl na Leonarda samotného. A to je škoda. Oproti biografii Steva Jobse, která čtenáře fakt přenesla do garáže, kde se zrodil Apple, tohle byla jen průměrně napsaná a zbytečně zdlouhavá biografie člověka, který měl tolik talentů, že se zřejmě do jedné knihy nevejdou. Pokud chcete Leonarda poznat jako člověka, doporučuju román Mramor a plátno od Stephanie Storey.

soukroma
soukroma
26.05.2020 4 z 5

Ohromující množství informací (po kterém obvykle bažím), doplněné padesátistránkovým seznamem odkazů a bohatým rejstříkem.
Ale ... celkový dojem z díla je takový chladný, netečný - prostě soubor informací vytažených ze všech možných zdrojů, poskládaných dílem chronologicky dílem tématicky, podpořený mnoha barevnými fotografiemi děl (nejen Leonardových), stránek jeho zápisníku, črt.
Nedýchlo na mě, jak je autor odkazem Leonardovým uchvácen (což předpokládám), a nevyloupl se mi z toho Leonardo jako člověk z masa a kostí. Spíš mi to připadalo občas jako autorova soukromá polemika s mnohem staršími životopisci (zejména u Vasariho autor stále připomínal jeho přehánění, ovšem pokud to tak bylo, pak to bylo právě pro zřejmou fascinaci géniem) a potřebou vyjádřit vlastní (často dost nekompromisní) názor, což tedy ještě dovršil závěrečným návodným seznamem pro čtenáře.

Před nedávnem jsem četla skvělou Agónii a extázi od Stonea o Michelangelovi - román, spíš než zbeletrizovaný životopis, takže ohromně čtivý (a nedá se tedy charakterem přímo srovnat s hodnocenou knihou, byť oplývá mnoha shodnými faktografickými kvalitami) - ale i z něj jsem načerpala živější dojem o Leonardovi, byť o něm to nebylo...

(Pozn.: teď čtu komentáře staršího data - nechápu, jak někdo může přijít na nápad udělat z téhle bichle tohoto typu audioknihu, vážně ne).