Chlapec na mostě

Chlapec na mostě https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396548/bmid_chlapec-na-moste-ruS-396548.jpg 4 122 33

Všemi dary obdarovaná série

< 2. díl

Návrat do krvelačného světa románu Všemi dary obdarovaná. Svět napadla epidemie, jež proměnila většinu populace v nemrtvé hladovce, kteří požírají všechno, co jim přijde do cesty, a dál šíří nákazu. Z posledního lidského sídla v jižní Anglii vyráží na cestu do Skotska napůl vědecká a napůl vojenská výprava. Jejím cílem je nasbírat vzorky plísňových kultur, které po sobě v terénu zanechala předchozí expedice, a získat tak o patogenu informace, jež by později mohly vést k objevení léku. Jedinou nadějí na přežití lidstva jsou doktorka Samrina Khanová a výjimečně inteligentní chlapec s poruchou autistického spektra Stephen Greaves, kterého Khanová zachránila před hladovci. A nepřítel venku má hlad.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The Boy on the Bridge , 2017


více info...

Přidat komentář

Adhara
29.03.2024

Ak sa vám páčil - a povedzme aj rozrušil vás - prvý diel, tak tento, de facto prequel (len posledná kapitola je sequel) stojí za prečítanie. Zistíme, ako to bolo s misiou s Rosie a či je naozaj úplne nemožné "zombie hubu" poraziť, alebo či tomu náhodou nebránia iné než medicínske záležitosti. Páčilo sa mi aj tempo knihy, akcie sa striedajú s pokojom, nie sú nahádzané na dvoch hromadách, ako to býva v iných dobrodružných príbehoch (kde ak niekto odpáli akciu, už ju do konca knihy nič nezastaví). Posledná kapitola zároveň trošku zmierni drvivý dopad prvého dielu, aj keď by ma naozaj zaujímal dôvod zmeny Melaniných priorít (žeby jej chránenkyňa?).

Negatívom bolo, že som si neobľúbila žiadnu postavu a ich myslenie a cítenie mi pripadalo také ploché. Na to, koľko sa toho dialo, riešili vnútorne primálo - žeby otupenie citov prebiehajúcou apokalypsou? Zároveň mi prišroubovanie konca tohto dielu na začiatok druhého pripadalo až príliš nasilu a nie úplne logické. Btw, na tamten objav o nadmorskej výške by určite niekto prišiel už skôr. A nezodpovedaná zostáva aj otázka, ktorá ma trápila už v prvom dieli: Kto sa postaral o úplne prvé hladovoceké novorodeniatka?

MichelleKing
21.01.2024 2 z 5

Tato kniha je zvláštní, protože není tak dobrá jako první kniha, ale opakuje téměř všechna stejná témata a myšlenky. Je však elegantně napsaná a má celý nádech toho prvního. Docela dobře se to zabalí. Je to zajímavý pohled na vesmír zombie, má silné ženské postavy a feministická témata. Je to fajn, ale tak trochu zbytečné.
Stephen byl skvělá postava, ale neměl na mě stejný emocionální dopad jako Melanie. Stále zábavný zombie román, jen ne tak silný.


Thalin
16.01.2024 4 z 5

U hodnocení jsem dost váhala, jestli dát ři nebo čtyři hvězdy. Všemi dary obdarovaná se mi líbila a proto jsem se pustila do téhle knihy, která jí má předcházet. Ze začátku jsem ale měla docela problém se začíst. Postavy mě neoslovily a neustálé putování vozem sem a tam mě zrovna nebavilo. Dokud se nezačaly do příběhu motat i děti, tak to pro mě bylo relativně nezáživné. Celé to pro mě začalo gradovat až tak v polovině knihy, ale ta mě zase bavila mnohem víc a děj mi přišel mnohem víc a lépe napnutý a akční. A i konec, který mě lehce překvapil, mi tam sedl.

marlowe
25.11.2023 5 z 5

Trochu jsem se tohodle druhého dílu bál, protože on je to ve skutečnosti díl nultý, ale brzy jsem pochopil, že strach není na místě (ani "na mostě"). Je to stejně skvělé, jako Všemi dary obdarovaná, a přestože k prequelům bývám nedůvěřivý, tady se to povedlo na jedničku s hvězdičkou. I v tomto případě vřele doporučuji.

gabriela8704
14.05.2023 5 z 5

Nevím, co dodat. Možná že lidstvo takový trest potřebuje, aby se poučilo. Já osobně bych byla raději, kdyby lidem začalo svítat dřív než se něco takového fakt přihodí.

laura
08.05.2022 5 z 5

Dějově tenhle příběh předchází knihu Všemi dary obdarovaná...

Je to čtivé, krvavé, drsné, hladové... Svět mezi dvěma závorkami. Čas, který nemáme. Touha zachytit to, co nám uniká... Nemilosrdnost osudu - chcete - li.

Stephen je v jistém směru stejný jako Melanie. Stejný tím, jak přemýšlí. Co chce. Na čí straně stojí. Dítě (muž) který žije ve svém vlastním světě. Robot, který má to, co mnoha lidem v tomto příběhu chybělo - srdce...

Některé události týkající se proměny mi tam ale neseděly. V prvním případě mi neseděl čas. Prostě si nemyslím, že by se to dalo stihnout. Ale budiž. Potom ale neseděl zase ten konec, kde autor proměnu provedl tak rychle, jak potřeboval - a to by vzhledem k tomu, o čem psal několik desítek stránek předtím, nebylo možné.

Když od toho odhlédnu, zůstává příběh, ze kterého mrazí. Příběh, který není až tak nereálný a tím víc je děsivý. Lidé se prostě nikdy nepoučí. I když jim jde o holý život, budou bojovat především o moc...

Burcující, naléhavé a - marné... Bohužel.

Kdysi ještě existoval svět, který dával smysl...

evilunicorn
20.04.2022 5 z 5

Skvělý! Po románu Všemi dary obdarovaná jsem si myslel, že už tenhle svět a příběh nejde moc posunout někam dál, ale druhý díl mě přesvědčil jak moc jsem se spletl. Velmi čtivé, akční a nápadité. Autistický chlapec příběhu dodává originalitu, ostatní postavy mu zdatně sekundují.. Vyústění výborné a oceňuji, že se autor nebojí sáhnout na životy hlavních protagonistů. Bavil jsem se hodně.. A možná i víc, než při prvním dílu.

Knihomlok2015
05.03.2022 4 z 5

Velmi povedené - tedy rozhodně lepší než první díl.

lachtan77
04.03.2022 4 z 5

Celkem povedený sci-fi horor. V dnešní době virů a nákaz skoro lehko uvěřitelný. Taková budoucnost nemusí být až tak vzdálená :-)) Příběh měl akci, zápletku a napětí. Sice se konec až moc rychle jakoby vyřešil, ale celkově mi to do příběhu pasovalo. Propojení s Melanie mě potěšilo.

Princezna22
15.12.2021 4 z 5

Než jsem se zacetla tak to trvalo, ale pak najednou bum a dej utíkal div jsem se nestačila divit. Krásne napsaná knížka. A konec mě dostal do stavu nechápani. Super.

Metla
03.08.2021 4 z 5

Zlatý covid, horší by bylo, kdyby nám na matičce Zemi řádil cordyceps… tahle houba tedy řádí, ale naštěstí je zhoubná pouze pro hmyz, lidé z ní naopak mají užitek. Nikoliv v nelítostném katastrofickém světě M. Careyho, kde tento parazit lidstvo zombifikuje. A co nezvládne zničit cizopasná plíseň, na to stačí člověk. Jednotný boj za zachování života? Kdepak, vždycky se najde důvod, proč se mordovat navzájem. Ani v obrněném vozidle, které veze vědce a vojáky na výpravu za shromažďováním informací ve snaze najít lék či jiný prostředek k zastavení nákazy, není nouze o všemožné animozity. Nechybí ani množství zajímavých otázek a neveselých úvah, ctitelé akce si rovněž přijdou na své.
K páté hvězdě jsem postrádala pečlivěji vykreslené postavy – jsou sice různorodé a vůbec ne ploché, mírné sympatie i antipatie jsem cítila, přesto jsem se s posádkou (natož s těmi ostatními) úplně nesžila. A ve finále mě zarazila jedna logická lochna, navíc nakrknul otevřený konec: kdy bude pokračování?
Každopádně povedená, promyšlená a vůbec ne tupá „zombie“ apokalypsa, srovnatelná s prvním dílem. 80-85%

allart
16.07.2021 5 z 5

Obával som sa dvojky, ale bol som prekvapený, ba dokonca ju považujem za lepšiu. Lepšie sa mi čítala a záver bol rovnako strhujúci ako i prekvapivý. Možno sa k nim v budúcnosti vrátim, je to výborné čítanie.

Alma-Nacida
02.05.2021 4 z 5

Druhý díl sice někde kolem prostředka trochu dějově drhnul - a za to ta hvězda dolů - ale když se zase rozběhnul, rozvinul se ve strhující závěr a v úplném konci ve vítězství naděje, což bylo to poslední, co bych čekala.

Arev122
27.06.2020 4 z 5

Zprvu jsem se nemohla začíst, ale pak příběh nabral na dramatičnosti a děj měl spád.

cukrovka
22.05.2020 4 z 5

Tento díl dějově předchází knížce Všemi dary obdarovaná a v závěru se s ní i zajímavě propojí. Začátek příběhu je pomalejší, ale děj se nakonec rozjede a už vás nepustí. Postavy jsou dobře vykreslené se všemi svými klady i zápory. Zajímavé, napínavé - doporučuji.

Pigface
22.09.2019 5 z 5

Přečteno na mé poměry tak rychle, že jsem knihu ani nestačil zaškatulkovat do "Právě čtených". Druhá kniha od M.R. Careyho, kterou jsem četl. Oblíbenost autora u mně stoupá. O to víc, že námětem otřepaný příběh dokázal přetvořit v něco, co se čte samo a co není stejné jako desítky podobných knih.
Militantně-vědecká "road-story" z jihu na sever a ze severu na jih a pak vlastně ještě jednou na sever si mně získala a vyvolávala trochu i mráz na zádech, protože i tak by se to mohlo stát, že jednou svět jak ho známe skončí. O dějové zvraty není nouze a příběh sám udrží čtenáře onlajn stejně lehce, jak snadno se přenáší nákaza.
Hladovci, vetešáci a pak něco, co málokdo čekal...no a samozřejmě nejohroženější druh na Zemi - člověk.
Rád doporučuji.

klikas
13.09.2019 4 z 5

Dnes už dost provařený postapo námět, přesto originální. Spousta zajímavých myšlenek autora... Autenticky vtáhne do děje..

jarynek
18.08.2019 4 z 5

Trochu pomalejší rozjezd, prvních cca sto stránek mi přišlo poněkud rozvláčných, kdy nás autor seznamuje s jednotlivými postavami a buduje zápletku. Pak se to naštěstí rozjelo a různé motivy jednotlivých postav směřujících mnohdy k různým cílům, které však nesmí vyjevit před ostatními, je popsána dostatečně uvěřitelně, že si čtenář nemusí pokládat příliš mnoho otázek a čtení tak příjemně plyne. Ke konci bych pár otazníků měl a nad určitými věcmi jsem trochu přimhouřil oči, ale alespoň se autorovi podařilo pěkně propojit obě knihy. Každopádně první knihu stavím trošku výše.

Schary
06.08.2019 5 z 5

Volné pokračování nebo možná paralelní příběh z postapokalyptického světa, který je zamořeny Cordycepsem a zombíkama. Autor má takový trochu strohý jazyk, ale k těm vědeckým misím a projektům se to hodí. Máme tu nové hlavní hrdiny z týmu vědců, kteří se vydávají v obrněném karavanu hledat lék na zhoubu lidí. K velkému překvapení se potencinální lék objevý a s ním i malé děti, které žijí v symbioze s houbou......Závěr je překvapující a propojuje obě knihy...

Bezkyne9
30.07.2019 5 z 5

Mrazeni v zadech a husi kuze pri cteni poslednich vet probehlo :)... Pribeh by si rozhodne nemel nechat uniknout milovnik postapo, styl je velmi ctivy a zadna veta nevyzni na prazdno, kazda ma v pribehu svuj vyznam... Postavy jsou skvele vypsane a tolik uveritelne, ze se tesite na kazde dalsi setkani s nimi, zatimco Vam stranky mizi pod rukama.