Venuše a Adonis

Venuše a Adonis https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133236/mid_venuse-a-adonis-TVS-133236.png 4 21 3

Lyrickoepická báseň, v níž autor na milostném vztahu mytologických postav, odhaluje problematiku lásky s projevy radosti, vášně, odmítání, žárlivosti, stesku i žalu nad smrtí milence.

Přidat komentář

Set123
30.03.2023

Krásná, vcelku veselá epická báseň, která je dokonalým protikladem Znásilnění Lukrécie (kterou považuji za mnohem lepší, hlubší a krásnější). Je rychlá, svižná, člověk se u ní zasměje a zaboří se hlouběji do intimity, než bych chtěl.

Opravdu je to v prvé řadě kratochvilná báseň, to neznačí nezajímavá. Má v sobě zabudovaných několik sonetů (respektive jejich vznik anticipuje), které propojuje v nádherném příběhu odehrávající se bezi dvěma fyzicky (a třeba i duševně, co já vím) nádhernými bytostmi, v nádherném lese. Tušíme v ní i něco ze Snu noci Svatojánské a vzpomínáme na Titanii a Klubka. Osel tu není, ale je tu kůň, coby ztvárnění krystalické vášně. A není tu lev, ale je tu býk.

Nu, ale co, báseň je hlavně krásná a tak bych to nechal. Snad si dovolím jenom jednu krásnou citaci, kterou nečtěte, nechcete-li si vyspoilovat samotný závěr básně. Těchto pár veršů se mi mimořádně zamlouvá nejen jejich krásou, ale i pravdivostí, velkou vlastností Williama Shakespeara.

Příčinou katastrof a válek bude,
rozdělí od sebe otce a syna.
nesvár a rozvrat bude šířit všude,
pro každý požár bude hořlavina.
Za to, že smrt, má lásko, vzala mi tě,
ať každá láska zajde na úbytě.

AlčaH
18.06.2021 5 z 5

Čtení Shakespearových her jsem proložila čtením Shakespearovy básně. :) Mám poezii moc ráda a z tohoto díla protkaného láskou a vášní jsem prostě nadšená, četlo se to samo. Byť originál bohužel nemohu soudit, tak české přebásnění je nádherné a plné krásných veršů... Moc se mi líbilo také celkové zpracování tohoto vydání - ve formě malé knížečky takřka do dlaně, ve které je text doplněn několika tematickými kresbami (siluety ženského a mužského těla).


ZajDa37
15.11.2016 5 z 5

Všechny Shakespearovi básně jsou o lásce a o chtíči. A všechny jsou nádherné. Zvlášť Venuše a Adonis. Prostě je to nádherně básnické.