Selský baroko

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, tím méně obdobím kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor patřící ke generaci, která vyrůstala až dlouho po tomto temném období selských procesů. Příběh začíná zdánlivě nenápadně jednoho horkého léta v zámeckém parku v Třeboni. Pavel Straňanský je genealog, který sestavuje v archivech rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty hledající ve staré vlasti své kořeny. Jedna neobvyklá zakázka jej však přivádí do historie poměrně nedávné, a před Pavlem náhle vyvstává příběh vesnické krásky Rozálie Zandlové a sedláků z obce Tomašice. Osamělý hledač putuje po jihočeském venkově, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení. Vše se však stále více zamotává a Pavel zjišťuje, že jeho téměř detektivní pátrání, které jej přivádí až do žhavé současnosti, namísto jasných odpovědí vyvolává jen další otázky. A ty zůstávají vlastně stále stejné, ať se jedná o příběh starý padesát let, nebo několik týdnů. Jak by měl člověk zacházet s vinou, pomstou, odpuštěním? Jakou moc má nad námi minulost?...celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181745/big_selsky-baroko-sdB-181745.jpg 41398
Nahrávám...

Komentáře (328)

Kniha Selský baroko

janina66
01. června

Velmi hezký a bolestný příběh. Vyslechla jsem audio, skvěle načteno. Sice je to místy až poetické, jenže v této době dosti zlé.
Já si ještě jako hodně malá pamatuji, jak děda jezdil s koněm na malé políčko, co jim zbylo, pro seno. Po revoluci celý velký pole mámě vrátili.
Bohužel v té době kolektivizace bylo velmi hodně případů statkářů, spousta jich to ani nepřežili. Byl to jejich celý život a "oni" jim ho vzali.

bramborik4
20. dubna

Velmi silný příběh! Když mi knihu doporučovali, napadla mě spojitost s filmem Všichni dobří rodáci... Líbilo se mi vykreslení současné vesnice a rozesmutňoval mě osud sedláků v 50. letech minuleho století. Bavilo mě tema genealogie, a i když jsem se v množství jmen trochu ztrácela, konec knihy mi to stoprocentně vynahradil!

MilaSliacka
09. dubna

V knize Selský baroko se rozhodně najde hodně dobrého, s důrazem na slovo hodně.

Hodně vrstev, hodně rodin, hodně časových rovin, hodně příběhů rozbíhajících se na všechny strany, takže i přesto, že jsem knihu přečetla během jedné nespavé noci, nepodařilo se mi všechno pobrat a ani jsem neměla tu ambici.

Úsporný styl vyprávění na druhou stranu působil jako dobrý tmel. Také si myslím, že si autor dobře poradil s atmosférou horkého vesnického léta, ačkoli moje venkovem nepolíbená fantazie se neměla čeho zachytit a při popisu míst i vztahů se toulala od Hoštic až po Želary (ty filmové), ale nikde nenacházela ty správné obrazy.

Konec mě dostal, ale ne v pozitivním slova smyslu. Opravdu bylo potřeba na celé to multiversum subjektivních pravd nasazovat takové klišé? Autenticita nám tu rázem klesá na bod mrazu.

Přese všechno mám pocit, že se jedná o zdařilý román, jen není pro mě, což je moje škoda, ne autorova.

Kabuky
17. března

Vynikající publikace.

Penicuik333
27. února

Upřímně musím přiznat, že jsem se v těch vztazích, rodinách a historiich dost ztrácela. Působilo to na mě dost roztristene. Až závěr mi celkový dojem trosku vylepsil. Každopádně výběr tématu velice kvituji.

ivzu77
06. února

Přečteno podruhé a opět DĚKUJI.

Pišingr
13. ledna

Poslouchala jsem jako čtení na pokračování v rozhlase. Konečně! první kniha od Hájíčka. Byla jsem vlastně překvapená, o čem ta kniha byla, takový "archivní" příběh jsem nečekala. Byla pro mě motivací poslechnout si víc pořadů o genealogii a o pátrání po předcích.

Beltrix
10.12.2022

Téma knihy, o kterém jsem věděla jen málo, mě opravdu zaujalo, stejně jako příběh hlavních hrdinů z moderní doby. Malé příběhy velkých dějin, to Hájíček umí.

1 ...