Velký Gatsby

kniha od:

Koupit

Velký Gatsby vyšel poprvé roku 1925. Za autorova života nebyl příliš populární, dnes však patří k nejznámějším a nejčtenějším dílům moderní americké literatury. Jazzová hudba, stejně jako příběh o vášni a tragické lásce je evidentně nadčasový. Roku 2013 vznikl nový, moderní český překlad Martina Pokorného. Ve stejné době přišla do kin hvězdná filmová adaptace. Zámožného, výstředního a poněkud záhadného Jaye Gatsbyho ztvárnil Leonardo DiCaprio, svůdnou Daisy Carey Mulliganová....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394592/big_velky-gatsby-aUe-394592.jpg 3.94196
Žánr:

Komentáře (562)

Kniha Velký Gatsby

Ládja
22. května

Velký Gatsby, přišel, prošel a odešel bez toho aby něco zanechal. Na svoji dobu určitě dobré, dnes proště jen prošel. Dobře se četlo a příběh tak plynul a plynul a... 2*

Vaceda
21. května

Velký Gatsby, tajemný muž obětující vše pro přízeň a lásku jedné rozmarné ženy, znuděné konzumním životem bez pocitu naplnění. Hnací motor v podobě jediného cíle dokáže dělat divy. Naplnění cíle Gatsbyho bylo tak blízko a přesto tak daleko. Závěrečný odkaz na samotu, ve které se následně ocitl mi opět připomněl známe rčení přítel všech přítel nikoho.

martin_aston
30. dubna

Úplne ma to nechytilo. Príliš krátke a povrchné.

_Brunetka_
27. dubna

Tady tato povinná četba mě velmi mile překvapila. Autor píše opravdu poutavě a mou maximální přízeň si získal téměř od samého začátku. Příběh mě strhl a stále jsem chtěla vědět, co se bude dít dál. Navzdory tomu, do jaké kategorie toto dílko spadá, jsem tu neobjevila žádná nudná místa. Postavy jsou parádně charakterově prokreslené. K některým jsem pocítila velkou míru sympatie a některým bych zase bez milosti zakroutila krkem. Děj je nabitý napětím a zápletku autor promyslel to vedlo k tomu, že mi občas dělalo potíže dýchat. Emoce pracovaly jako fretky. Najdete si tu několik krásných myšlenek. Příběh má nesmírnou hodnotu, která pochází z celkového tématu a motivů se v něm objevujících upřímná láska, oddanost, faleš, lidská sebestřednost a sobeckost, ambice, životní změna, lidská přizpůsobivost. Konečné vyústění považuju za velmi smutné. Velkého Gatsbyho vám můžu doporučit všemi deseti, protože ve vás něco důležitého zanechá.

JointlieKat94
13. dubna

(+ SPOILER) EKNIHA
Na tuto knihu jsem se tedy ani malinko netěšila, ale prostě na ni padla volba.. film jsem viděla možná dvakrát. I přes to se mi v paměti nijak neusadil, takže jsem moc nevěděla, do čeho to vlastně jdu.

Překvapilo mě, že je kniha tak krátká a taky to, že se tam toho zas tak moc neděje.. začátek byl naprosto nudný, ničím mě nezaujal a v ději (spíš v popisování všeho) jsem se tak ztrácela, až jsem přestala vnímat. Někdy v polovině mě asi cvakla pointa, nebo taky ne..
Bylo to o nenaplněné lásce?
Byl to příběh Gatsbyho vyprávěný jeho kamarádem?
Nebo to snad bylo o té "přátelské" přetvářce, kdy na párty chtěl být každý, ale pak tomu chudákovi snaživýmu nikdo nepřišel ani na pohřeb?

V této knize si nestačíte ani nikoho úplně oblíbit, jen tak nějak vstřebáváte čas a dobu, ve které se to odehrálo.

"A tak sebou zmítáme dál, lodě deroucí se proti proudu, bez přestání unášeni zpátky do minulosti."

Sigurd_Lesandi
09. dubna

Přiznám se, že se mi do knihy původně vůbec nechtělo. Nijak mě příběh nelákal, a i recenze byly takové rozporuplné. Pro začátek by se hodilo říct, že kniha určitě každému nesedne. Děj je až na výjimky pomalejší a bohatý na podrobné popisy. Pokud tedy hledáte velkou love story s napjatým průběhem, tak tvrdě narazíte. Pokud vás naopak láká pomalejší, ale přesto napínavý příběh s dobrou atmosférou, vykreslením doby a rozdílů ve společnosti, tak můžu rozhodně doporučit.
Celkově se mi líbilo, jak je příběh vystaven. Postupně plynete dějem společně s hlavní postavou Nickem. Mě osobně autorův přednes sedl a ani sáhodlouhé popisy zbytečností mi nevadily (což je u mě docela zázrak, jak jistě víte).
Konec je takový hořkosladký. Z jedné strany se mi strašně líbil a z druhé mě hrozně štve, ti z vás, kteří mají přečteno určitě chápou. Každopádně výborně podtrhl celou atmosféru a chování lidí tehdejší doby, to se autorovy povedlo na jedničku.
Či-li pokud hledáte pomalejší příběh o zapomenuté lásce a zajímá vás náhled do tehdejší společnosti, tak neváhejte!

Ani832
31. března

I přesto, že se jedná o poměrně útlou záležitost (160 stran), nečte se nejjednodušeji, hlavně ze začátku. Nejdřív je kniha spíš popisná, atmosférická a člověk se musí na četbu dost soustředit, ale pak přijde kapitola sedm a najednou se tam toho začne dost dít. Začínají se rozplétat tajemství a příběh nabírá spád.

Žádná z postav není vyloženě sympatická, všechny mají svoje vady a dost možná si neoblíbíte ani jednu.

Asi už k tomu nemám bez spoilerů co dodat, bylo to fajn čtení, ale zároveň ne něco, z čeho bych si vyloženě sedla na zadek. Nicméně to drama jsem si dost užila.

LEGACY
27. února

Frajera Gatsbyho jsem zprvu vůbec neměl chuť číst, navíc jsem ho podrobně znal z celkem slušného filmu. Ale nedalo mně to, protože jsem měl několik důvodů. První byl samotný autor Fitzgerald, jehož život a dílo mě přijde přinejmenším úchvatný. Další důvod byly různé analýzy tohoto díla, americká společnost, honba za zeleným světlem a celkový obrázek amerického snu zase z jiného pohledu. No a poslední důvod byl ten, že se jedná o nejoblíbenější knihu mého nejoblíbenějšího spisovatele, bez které by se onen spisovatel (HM1949) spisovatelem možná vůbec nestal.
Já se ale naneštěstí knihou hořkotěžko prokousával. Vlastně mě v tomto případě mnohem více baví poslech, či čtení rozboru této klasiky v různých pracích, či kontextu. Samotné čtení, ale bylo dost nudné, pro mě nepřehledné, nezáživné. Nic moc jsem necítil, postavy jsem neprožíval. Postavy zde jsou trochu nevybíravé sv*ně, které jedna druhou využívají a vykořisťují nižší vrstvu. Sami žijí zhýralé životy bez sebemenší empatie, či sebereflexe. Tehdy bylo prostě důležitější než kdy jindy, do jaké rodiny ses narodil. Gatsbyů, co zvrátili osud, bylo minumum a jak jsme se ještě dozvěděli, musel jít proti zákonům. Je zde ještě znát přebytek rasismu a otroctví, ale já mám vesměs prohnilé postavy rád. I proto mi doteď vrtá hlavou proč to bylo za mě průměrné, možná i podprůměrné čtení. Snad mě za pár let ohromí KRÁSNÍ A PROKLETÍ. "Gatsby believed in the green light. It eluded us then, but that's no matter - tomorrow we will run faster, stretch out our arms father ... And one fine morning.

1 ...