Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) přehled

Francis Scott Fitzgerald

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je název povídky, podle které byl natočen stejnojmenný film režiséra Davida Finchera, v hlavních rolích s Bradem Pittem a Cate Blanchetovou. Autor rozehrává groteskní příběh muže, jenž se narodí jako stařec a celý život mládne. Na všech stranách se setkává s nepochopením a šťastný je pouze uprostřed svého života, kdy se jeho biologický a duševní věk protínají. Dvojjazyčné, česko-anglické vydání.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: 2009 , Argo , Triton
Originální název: The Curious Case of Benjamin Button, 1922

Co říkají o knize uživatelé?

Příběh Benjamina Buttona je fascinující a originální. Hlavní postava se narodila jako stařec a postupně mládne, což vyvolává otázky o lidských vztazích a společnosti. Čtenáři oceňují autorův styl a jazyk, který je elegantní a vtipný. Mnozí zmiňují, že i když je povídka krátká, obsahuje hluboké myšlenky o čase a osamělosti. Někteří však cítí, že téma mohlo být více rozvinuto a prozkoumáno. Celkově jde o dílo, které vyvolává zamyšlení a má nadčasový charakter. Více v komentářích.

Komu by se kniha Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi originální náměty
  • Milovníci literatury s hlubokými myšlenkami
  • Fanoušci příběhů o lidských vztazích
  • Čtenáři, kteří ocení ironický humor
  • Ti, kdo preferují krátké, ale výstižné povídky

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha). Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

alef
14.03.2025

„Kdo jsem, to ti přesně nepovím.“
Jedno je ovšem jasné, všichni se s tím budeme muset nějak vyrovnat. Benjamin je paličák a jde si umíněně za svým místem na světě, prostě život bere tak, jak se mu nabízí.
Jenže, co si budeme povídat, je to dozajista senzace, když někdo přijde na svět s, řekněme, již velmi vyvinutým stavem mysli a těla. Zvlášť, když se ukázalo, že žádný podobný případ ještě na světě zaznamenaný nebyl.
Každopádně, nakonec si na něj všichni nějak zvykli, emoce se zklidnily a život šel dál, tedy až do chvíle, kdy se jednoho dne Benjamin podíval do zrcadla a učinil překvapivý objev – možná ho jen klamal zrak, ale pak se ukázalo, že vůbec ne. Benjamin prostě začal odspívat!
A tak o další prekérní situaci v rodině Buttonových bylo postaráno.
„Z hloučku se ozval tlumený chechot …“
Benjaminovi a Buttonovým nebylo souzeno uniknout pokřikům … a i přesto nějak dokázal v životě být šťastným!
Pro mnohé čtenáře jde mj. i o notoricky známý příběh z filmového zpracovaní, já jsem prvně příběh viděla, jako film s Bradem Pittem, a teď jsem si díky ČV doplnila i knižní verzi příběhu o člověku, jehož život plyne obráceně – proti normálnímu běhu času, a který si tak hledá své místo na světě.
Panu Fitzgeraldovi se rozhodně povedlo zpracovat opravdu originální až kuriózní námět – přijetí jinakosti!
Jeho elegantní styl psaní se mi líbí, jeho vytříbený jazyk mi imponuje, jeho trochu ironický nadhled mě zajímá a jeho realistické vykreslení reakcí na neobvyklé mě vyloženě baví.
Jednoduché, přímé, výstižné a nadčasové zamyšlení se nad plynutím času, nad smrtelností, nad osamělostí a nad společenskými tabu je prostě … působivé.
Pan Fitzgerald (vlastně celá ztracená generace) patří mezi mé oblíbené a tenhle krátký příběh mi připomněl proč! Je totiž ve svém literárním projevu vtipný, umí si se slovy hrát, a přitom lehkým způsobem přinutí přemýšlet – třeba v tomto případě nad v podstatě univerzálními otázkami o lidské existenci, relativitě času nebo významu (hodnotě?) lidského života.
Bylo to … jak to jen říct?

„Před očima zmučeného pana Buttona vyvstal s drtivou jasností groteskní obraz …“

všech 93 komentářů

Související novinky - Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) (0)

Kniha Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně93x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Francis Scott Fitzgerald také napsal(a)

Francis Scott Fitzgerald
americká, 1896 - 1940
2019  77%Velký Gatsby
2009  81%Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha)
1979  82%Velký Gatsby / Poslední magnát
1976  72%Něžná je noc