Něžná je noc přehled
Francis Scott Fitzgerald

Psychologický román jednoho z předních amerických autorů meziválečného období o mladém psychiatrovi, který se ve Švýcarsku ožení s milionářskou dcerou, částečně vyléčenou z těžké duševní choroby, a péčí o tuto duševně chorou ztrácí postupně síly v té míře, jak je jeho žena získává. Autor v něm důvěrně proniká do luxusního, avšak duchovně sterilního života americké smetánky v Evropě a podrobuje ji nemilosrdné kritice s platností sociálního dokumentu doby.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1976 , OdeonOriginální název:
Tender Is the Night, 1934
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Něžná je noc. Přihlašte se a napište ho.

Pokud na knihu budu pohlížet jako na kritiku bohatého (majetného) života a zároveň chudého na hloubku a opravdovost, je to román uspokojivý a slibný.
Asi bych si netroufla srovnávat román Velky Gatsby s tímhle románem. už jen proto, že Gatsby je uchopitelnější. A kromě toho Gatsbyho hraje ve straší verzi filmu můj oblíbenec Robert Redford.
Povrchnost postav je sice podobná, nicméně tento román pojímá trochu jiný záběr tím, jak se zaměřuje na vztahy mezi dospělými a jejich naprosto konzumní pojetí, proto myslím absentuje jakýkoli širší pohled na vztah hlavních postav se svými dětmi.

Dlouho, předlouho jsem se nemohla začíst, dopředu jsem si o románu nic nečetla (a ze školy úspěšně vše zapomněla). Bez předsudků a očekávání jsem dostala v podstatě hrozivě smutný příběh o závislosti, která není zdravá, o soucitu, který člověka ničí, a bolesti, která z koktejlu obojího vyplývá.
Nové eknihy zdarma (únor)
04.02.2020
Knižní novinky (22. týden)
26.05.2019
Knižní novinky (21. týden)
19.05.2019
„Nechci na tobě, abys mě měl takhle rád pořád, ale chci, aby sis to pamatoval. Někde ve mně bude vždycky ten člověk, kterým jsem dnes večer.“
„To raději tajemství vyžvaň rozhlasem, otiskni je v bulvárním plátku, ale nikdy je nesvěřuj člověku, který se víc než třikrát nebo čtyřikrát denně napije.““
„Muž si před ženou dokáže často zahrát na bezmocné dítě, ale skoro nikdy se mu to nepovede, když si nejvíc jako bezmocné dítě připadá.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Něžná je noc v seznamech
v Přečtených | 1 060x |
v Mé knihovně | 543x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
láska psychologie psychiatrické léčebny americká literatura manželství sanatorium, ozdravovna rozhlasové zpracování duševní poruchy, duševní nemociAutorovy další knížky
2019 | ![]() |
2009 | ![]() |
1979 | ![]() |
1976 | ![]() |
1992 | ![]() |
Neoslovilo. Po Velkém Gatsbym jsem čekal trochu jiný přístup, ale nestalo se. Dílo na mě působí jako deníkové zápisy s místy velmi trefnými postřehy ohledně psyché postav, nicméně opět mě četba ubíjí jednoduchými dialogy a popisem děje.
Sociální sonda? Kdeže.