Velký Gatsby přehled

Francis Scott Fitzgerald

Velký Gatsby vyšel poprvé roku 1925. Za autorova života nebyl příliš populární, dnes však patří k nejznámějším a nejčtenějším dílům moderní americké literatury. Jazzová hudba, stejně jako příběh o vášni a tragické lásce je evidentně nadčasový. Roku 2013 vznikl nový, moderní český překlad Martina Pokorného. Ve stejné době přišla do kin hvězdná filmová adaptace. Zámožného, výstředního a poněkud záhadného Jaye Gatsbyho ztvárnil Leonardo DiCaprio, svůdnou Daisy Carey Mulliganová.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Odeon
Originální název: The Great Gatsby, 1925

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Velký Gatsby přináší fascinující pohled na atmosféru dvacátých let. Autor mistrovsky zachycuje bujaré večírky a povrchnost tehdejší společnosti. Přestože příběh obsahuje hluboké myšlenky, mnozí čtenáři se s postavami nedokážou ztotožnit. Melancholie a iluze jsou klíčovými prvky, které ovlivňují celkový dojem z díla. Kniha je považována za klasiku, ale ne každý ji vnímá jako výjimečnou. Více v komentářích.

Komu by se kniha Velký Gatsby mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají zájem o klasickou literaturu
  • Milovníci atmosférických a historických příběhů
  • Fanoušci psychologických analýz postav
  • Ti, kteří ocení kritiku společnosti a hodnoty

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velký Gatsby. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

AliCavo
08.03.2026

Velká klasika, u které musí člověk hodně přemýšlet, aby ji pochopil a docenil. Je pravda, že děj je hodně pomalý, není tam žádný spád ani akce, ale autorova práce se slovy je prostě top. Není to pro každého, někomu ten styl psaní bude vadit, ale mně docela sedl, i když si myslím, že film s DiCapriem je o něco lepší ;)„A tak sebou zmítáme dál, lodě deroucí se proti proudu, bez přestání unášeni zpátky do minulosti"

všech 653 komentářů

Související novinky - Velký Gatsby (4)

Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)

05.03.2023

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020

Nové eknihy zdarma (březen)

02.03.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Velký Gatsby v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených7 978x
ve Čtenářské výzvě1 323x
v Mé knihovně1 743x
v Chystám se číst1 327x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi