V cizích službách

V cizích službách https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79048/bmid_v-cizich-sluzbach-xiT-79048.jpg 4 32 7

V cizích službách s podtitulem Ze zlatého věku v Čechách popisuje dobu na samém začátku 16. století, v době vlády krále Vladislava II., nástupce Jiřího z Poděbrad, dobu kdy husitská tradice ještě byla stále nejen živá, ale i vládnoucí. Ale v jaké podobě! Nová ve středověku neobvyklá svoboda husitství se tu zvrhá v uvolnění všech řádů, v nevázanost zejména vyšších dvou stavů: panského a rytířského. Smích si tu, v Jiráskově knize, jak bylo tehdy i ve skutečnosti, tropí příslušníci těch dvou stavů z králova zákazu bojových výjezdů do ciziny. Ne z třídní neb politické opozice, nýbrž právě jen že je jim takto lacino dobytý zisk a kořist více než dobro země. A slouží tito zemani a páni vojensky komukoliv a třebas i proti sobě, a jsouce v míru přáteli a v nejlepší shodě, v zjednané vojenské službě jsou stejně ochotni bít jeden druhého a zabíjet se. A to tento pokles někdejších husitských bojovníků v pouhé žoldnéře, a dokonce v německých službách, povzbudilo Jiráska, aby na to ukázal, čím byla doba Vladislava II., krále "Dobře", jak se mu říkalo, kdy si u nás dělal každý co chtěl a země klesala.... celý text

Přidat komentář

zdenka4808
27.09.2023 5 z 5

Příběh českých žoldnéřů, kteří se s nadšením a s vidinou snadného zbohatnutí dávají do služeb bavorského falckraběte Ruprechta. Po prohrané bitvě u Schönbergu se jich pouhá hrstka vrací domů do Čech. Myslím, že neprávem opomíjené dílo a přitom pro mě jeden z nejlepších Jiráskových románů.

Blue
23.05.2023 4 z 5

Jiráskův román méně známý, o to více je třeba jej doporučovat. Výborné čtení.


MichalMartinka
25.03.2023 3 z 5

Kniha se skládá ze dvou povídek a ukončuje tak období husitství. První (V cizích službách) je delší a výborná - Druhá (Ze zlatého věku v Čechách) je kratší...a taková nemasná neslaná.
V první povídce, odehrávající je na začátku 16. stol., kdy je patrný ještě ten ultrakvistický radikalismus a kdy čechové, ač nebojují za svého krále, tak stále prosazují to čeství a spomínají na ty staré časy jak naši předci uměli skládat vozy do sebe a jak bojovali v Uhrách a pod králem Jiřím. A ten konec no...plakal sem.
Druhá povídka se odehrává na konci 16. stol. a ukazuje dobu Rudolfínskou. No...jako...kdyby to nebylo napsané na konci od pana Nejedlého, tak to nepoznám. Tady už ukazuje ty růžky ten panský stav, který toho nevolníka dře z kože, ale...já nevím. Přečetl sem to...ale nebylo to ono. Nic méně mě to od pana Jiráska neodradí a budu pokračovat.

lukaskmn1
07.11.2021 4 z 5

Geniální.

bookworm
21.06.2020 4 z 5

Knihu som si našla v "knihoboxe" na žel. stanici v Okříškách... na Jiráska príjemný kompaktný formát. Veľmi ma zaujal námet knihy - českí bojovníci idú bojovať za cudziu vec, o jednu-dve generácie neskôr po husitských vojnách. Ako rýchlo sa veci menia! Aj napriek hlavnej dejovej linke, ktorá sa mi zdala pritiahnutá za uši (mladý český bojovník zaľúbený do nemeckej kňažnej...), dielo veľmi dobre opisuje všetky strany zúčastnené v boji a ich pohnútky. A tak ako už píše predo mnou @erasehead, rozpor anti- a pro-militaristického videnia, ktorý celú novelu prestupuje, núti človeka k hlbšiemu zamysleniu aj po prečítaní knihy a hľadaniu paralel aj v súčasnom svete.

eraserhead
15.11.2019 3 z 5

V CIZÍCH SLUŽBÁCH je velmi zvláštní v tom, že se dá vnímat jak jako antimilitaristický, tak i jako militaristický román. Stačí jen trochu změnit úhel pohledu. Válčení (za peníze a s vidinou válečné kořišti) totiž popisuje jak v negativních tak i v pozitivních barvách. Na jednu stranu předkládá všechny možné (včetně morálních) hrůzy válčení, na druhou to předkládá jako jakousi (mužnou) čest. Kladem jistě je, že i přes problikávající idealismus dílo neskrývá všechny možné útrapy a končí jak končí. ZE ZLATÉHO VĚKU V ČECHÁCH je pak takový civilní až povídkový kaleidoskop z osudů různých lidí. Nedá se upřít jistá barvitost, ale poměrně často jsem se v postavách začal ztrácet. Mám rád staré knihy, mám rád starou češtinu, Jirásek ji barví opravdu nádherně. Je škoda, že dnes už to je obecně takřka neocenitelné.

lampernaqui
27.12.2015 3 z 5

Další kousek do přečteného Jiráska. Tentokrát opravdu poslední kniha z dob Husitů, v příští knížce už budu v období Temna. Autor stále baví, uvidíme, jak dlouho mi to vydrží.

Autorovy další knížky

Alois Jirásek
česká, 1851 - 1930
1970  75%Staré pověsti české
1951  75%Psohlavci
1965  84%F. L. Věk I.
2000  83%Temno
1955  74%Z Čech až na konec světa

Kniha V cizích službách je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce105x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x