Úvod do filosofie

Úvod do filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162849/uvod-do-filosofie-162849.jpg 4 73 7

Kniha je psána jako přehled filozofických proudů, použitelný na středních školách i pro úvodní filozofické disciplíny na vysokých školách. Tato populární učebnice filozofie je u nás známa už od roku 1987, kdy vyšel v samizdatu její první překlad od profesora Karla Šprunka. Nové, přepracované vydání nabízí vzhledem k předchozímu řadu doplněných kapitol (Sémiotika, Postmodernismus, Feministická filozofie, Étos lidských práv) a celý text je obohacen novými údaji a aktualizován.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Portál
Originální název:

Einführung in die Philosophie


více info...

Přidat komentář

JanaProchazka
05.03.2024 5 z 5

Něco z obsahu už je přežité, ale jinak je to skvělé. Úvod od toho autora mě provázel celá studia.

Emik87
23.02.2024 3 z 5

No knížkou jsem se moc nemohla prokousat, ale když si člověk zvykne na jazyk, kterým autor píše, je text nesmírně zajímavý a obohacující. Jeden z nejlepších vhledů do filozofie.


Cink262
08.10.2020 4 z 5

Čtivé, srozumitelné, na mě ale často až příliš ideově vymezené vysvětlení důležitých pojmů filosofie. Nevadí, aspoň jsem konečně pochopil mnoho pojmů tomismu. Tradiční rozvedení všech nejdůležitějších škol ale nečekejte... Některá témata jsou zhuštěné a rozvedené zároveň tak akorát - třeba logika.

J.F.
16.04.2019 5 z 5

Asi nejlepší úvod do filosofie, co znám - ne v tom smyslu, že by autor před čtenářovýma očima vstupoval do filosofování (jako třeba v úvodu Jaspersově), spíš že ukáže, jaké jsou hlavní filosofické problémy a jak je co možná důsledně promyslet (tady dost nesouhlasím s LordemSnapem).
Nové vydání (2004) je záslužně rozšířené, ale trochu nepřehledně - shrnutí filosofie 20. století je rozstrkáno do různých částí, které jsou uspořádány podle věcných problémů, a zdá se mi, že přiřazení určitého myšlenkového proudu k určitému okruhu problémů je někdy neorganické: proč je postmoderna (a proč jen ona) přidána zrovna k nové části o filosofii ducha?
Nové vydání není úplně povedené typograficky: zbytečně moc fontů, zbytečně moc velikostí písma, zbytečně velké skoro všechny nadpisy.

LordSnape
30.05.2013 3 z 5

Je to skutečně jen úvod do problematiky filozofie. Spousty věcí buď zde chybí, nebo jsou popsány velice mělce. Učil jsem se z toho na zkoušku a nakonec mi to bylo celkem prd platné. :-)

denpek
15.02.2013 5 z 5

Anzenbacher mě smířil s povinným studiem filozofie ;-) Čtivé a srozumitelné!

eraserhead
01.04.2011 5 z 5

Nevím, nakolik někdo, kdo se o filosofii zabývá jen amatérsky a samoučně, jako já, může hodnotit knihu o filosofii, ale mě tato kniha rozhodně nenudila, přinesla mnoho nových podnětů k přemýšlení a docela obohatila.