Ústav

Ústav https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453925/bmid_ustav-y6n-453925.jpg 4 1064 266

Uprostřed noci, v domě na klidné ulici v příměstské Minneapolis, vetřelci tiše zavraždí rodiče Luka Ellise a naloží ho do černého SUV. Operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probudí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako jeho pokoj – kromě okna… Psychicky děsivý stejně jako Žhářka a s úžasnou dětskou imaginací kultovního To je Ústav dramatickým příběhem o dobru a zlu ve světě, kde hodní kluci vždy nevyhrají.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Institute , 2019


více info...

Přidat komentář

Witchann
26.03.2024 4 z 5

Klasickou „kingovku“ už jsem nějakou dobu nečetla a ´Ústav´ mě rozhodně nezklamal. Působivý příběh o dětské odvaze se skvěle vygradovaným finále. Luka jsem si oblíbila a celou dobu jsem mu držela všechny palce. Nezvykle pozitivní konec (v rámci možností) mě v tomhle případě vážně hodně potěšil.

Michelle13
10.03.2024 4 z 5

Další přečtená kniha od mistra. Opravdu mistra, protože zatím to co jsem přečetla bylo skvělé. Některé kousky byly o něco slabší a některé byly super, ale zatím jsem si užívala každou knihu.
Tahle kniha je naprosto ohromující a strhující literární zážitek. Autor opět dokazuje svůj nezaměnitelný talent pro vytváření atmosféry napětí a strachu, která vám neustále drtí srdce. Příběh Luka, který je unesen a ocitá se v temném Ústavu, je mistrovským způsobem vyprávěn s nesmírným citlivým dotekem. V této strašidelné instituci autor vytváří obraz zvrácené reality, kde zlo číhá v každém koutě. King využívá svou schopnost zkoumat lidskou psychiku a přináší nám postavu, která se musí vyrovnat s hrůzou a utrpením, které by většinu z nás přivedlo k hranici šílenství. Přestože je Ústav plný strachu a napětí, autor dokáže také vplést do příběhu elementy naděje a odvahy, což činí celý příběh ještě silnějším. Stránky knihy jsou plné výstižných popisů, dialogů a vtipu, což dodává příběhu živost a čtenářskou srozumitelnost. Příběh není jen ostražitým thrillerem, ale také hlubokým a působivým příběhem o lidské odolnosti a síle. Tato kniha je opět důkazem, že SK zůstává nepřekonatelným mistrem hororu, který nám dokáže vytisknout do paměti příběhy, jež nás pronásledují i po zavření knihy.


Anette99
20.01.2024 5 z 5

Přečteno do ČV 2024 - téma č. 20 (Kniha, ve které se někdo ztratí nebo zabloudí).

Jak je u Kinga typické, kniha začíná pozvolna a nenápadně, nejdříve se ocitáme v ospalém městečku DuPray, ze kterého se ale později stane centrum dění...

DuPray brzy na nějakou dobu opustíme, a seznamujeme se s Lukem Ellisem, geniálním dítětem, které je ve dvanácti letech schopno studovat na vysoké. Ten se ze dne na den ocitá v Ústavu, zařízení, které se "věnuje" právě těmto nadaným dětem. Poznává další děti, a všichni dohromady zažívají psychický i fyzický teror a příšerné pokusy, ale i velké přátelství, které mezi nimi vzniká.

Kniha je napsaná tak, že jsem musela číst dál a dál, napřed proto, abych se dozvěděla, co vlastně Ústav je a proč vznikl, a pak jsem chtěla vědět, jak to s Lukem a ostatními dětmi dopadne. Dětem jsem fandila, zaměstance Ústavu (až na jednu výjimku) jsem nenáviděla.

Za mě nemám knize co vytknout a dávám plných pět hvězd. :)

Nik..
16.01.2024 5 z 5

Tak tohle se četlo královsky! Na jeden dech. Dokonce u můj přítel, který normálně čte jen příspěvky na facebooku Já mám ráda seriál stranger things, a trošku bych to připsala tomuhle stylu. Skvěle a čtivě psané, je to přesně ta knížka, ve které končí jedna kapitola a vy hned musíte začít další Knížka, kterou přeletíte se zatajeným dechem a bleskovou rychlostí. Příběh, který Vás nenechá spát, pohltí Vás a naprosto vtáhne do děje.

Zápletka:
Malý kluk, malý kluk, který se ocitne ve vizuálně svém pokoji, který ovšem není jeho pokoj.. a pak se začnou dít věci.. mimo domov a bez jeho rodiny. Dalších x dětí, jeden ústav, pokusy, dozorci ze kterých jde hlava kolem. I díky tomuhle si na konci strašně přejete, aby dobrou vyhrálo

Závěr:
Jednoznačně - DOPORUČUJU!

ludek.n
30.12.2023 4 z 5

Luke Ellis je geniální dítě, které se už ve dvanácti letech připravuje studovat strojírenství na MIT a současně angličtinu na Emersonově koleji. Jeho únos všechny tyto plány zhatí a chlapec se musí vypořádat s drsným životem v Ústavu, kde se chyby neodpouštějí a dobré chování se odměňuje jen velmi vágně. Stephen King po téměř čtyřech desítkách let vytáhl na světlo světa téma nadaných a pro podivné cíle zneužívaných dětí. Na rozdíl od žhářky Charlie McGeeové má však Luke Ellis jen minimum paranormálních schopností a v boji za osvobození se musí spolehnout jen na svůj rozum a pomoc svých přátel. Jak je u Kinga typické, zápletka se rozvíjí pomalu a zvolna, postupně nabírá na obrátkách, graduje, aby nakonec skončila strhujícím závěrem (při němž létá všechno, co má peří a často i to, co ho nemá). Finální smiřující a vše odpouštějící douška má zklidnit rozbouřené hladiny tepových frekvencí a nabídnout všem hrdinům rozhřešení za jejich činy, ať už ho potřebují nebo ne. Ústav funguje jako silné emoční dráždidlo, které si nestanovuje žádné hranice a místy je ve svém projevu až cynicky odosobněné. Možná je to právě tenhle důvod, že jsem si k Lukovi, Averymu, Nickymu, Kalishe , ani nikomu dalšímu nevytvořil pevnější pouto, než na jedno přečtení.

svatas007
20.10.2023 4 z 5

Kniha mého oblíbeného autora je pro mne vždy svátkem. Kniha se točí kolem příběhu malého chlapce, který se z neznámých důvodů ocitne na velmi nepěkném místě a je podroben nepěkným výzkumům. Prostor s ním sdílejí další děti, které jsou podobně zmateny. Postupem času zjišťujeme zákonitosti onoho Ústavu. A na mysl se vám začne vkrádat jednoduchá myšlenka - má někdo právo, v zájmu ochrany velké skupiny lidí, určit, zda konkrétní jedinec "bude obětován"? Kniha je plná psychologického teroru, není typicky krvavá, jako to pan King dělá. Myslím si však, je že je kniha dost dobrá a poskytuje hodně podnětů k tomu, začít uvažovat o světě trochu jinak. Původní záměr nějakého vládního projektu se může vytratit, ale je zapotřebí to těm lidem, kteří v tom projektu figurují, nějak decentně sdělit a odstavit je. Snadno totiž mohou nabýt dojmu, že jsou nepostradatelní a mají právo využívat jiné v zájmu "vyššího principu".

hungryreader00
29.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Také jsem četla od Kinga lepší díla, ale na druhou stranu si říkám, že tady alespoň neměl strach zabít důležitou postavu. U jiných jeho knih mi připadá, že končí až moc růžově a nepravděpodobně, o téhle se to ale říct nedá. Na konci příběhu, kde přeživších není mnoho, mají postavy pocit nejistoty a obavy z budoucnosti. Je to pro mě zkrátka nezvyklé u jeho knih. Možná až si jich přečtu více zjistím, že to tak není. Tohle byla prostě příjemná změna.

m2056
15.09.2023 3 z 5

Kniha se četla dobře jen příběh byl takový jednoduchý od Mistra Kinga dokáže napsat lepší knihy.

minirock
05.09.2023 5 z 5

Konečně zase po mnoha letech kingovka která mě nadchla. Už jsem je nakonec před pár lety přestal kupovat s tím, že nic lepšího než Nezbytné věci, Osvícení nebo Svědectví už King stejně nenapíše. No, lepší to určitě není ale taky vůbec ne špatné. Já bych dokonce řekl že spíš hodně dobré. Příběh dvanáctiletého geniálního chlapce Luka který je spolu s dalšími nadanými dětmi s mimořádnými schopnostmi držen v ústavu kdesi v lesích a podroben psychickému i fyzickému teroru údajně ve "prospěch lidstva", mě docela dostal. I když ten konec ..... no, ale jo. A mohl by z toho být i pěknej film.

DomYell
03.09.2023 2 z 5

Tohle bylo takove slabsi... King ma lepsi knihy

PetK
27.08.2023 4 z 5

Pořád u mě při čtení/poslouchání Kinga platí, že čím míň duchů, tím lépe. Ústav mě nejen proto bavil, měla jsem povedené audio v podání Martina Preisse. Nechybí samozřejmě děsivá základní myšlenka, jak jsme u Kinga zvyklí.

Kenan
19.08.2023 4 z 5

Děti se zvláštními schopnostmi, které jsou unášeny, mučeny a využívány k tomu, aby zachránily svět. Příběh není sice originální, ale četla jsem ho s napětím. Nejvíc mně bavila část, kdy jsou děti již umístěny do ústavu, jeho chod a pravidla. Méně už akční závěrečná část, kterou jsem jen prolítla. Nejsem nějaký zvláštní fanoušek Kinga. Například jeho Řbitov zvířátek mně vůbec nenadchnul, ale Ústav mně přesvědčil, že si mám přečíst i další jeho knihy.

Denisa.KC
09.08.2023 2 z 5

Tato Kingovka mě bohužel zklamala. Námět okoukaný a napětí decentní. Moje třetí kniha od tohoto autora a za mě propadák. Řbitov zvířátek a Osvícení mě rozhodně uchvátili mnohem více. Na tuto kniku si pravděpodobně za rok už nevzpomenu. Téma tlupy dětí, které mění svými paranormálními vlastnostmi svět dospělích, už tu máme zpracovaný tolikrát, že jsem četla od začátku do konce s nechutí. Doufala jsem, že se příběh stočí jiným směrem, ale nestalo se vůbec nic. Škoda.

Arkagas
23.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Ústav je kniha, která Kingovce chytne a nepustí. Ale i pokud nejste úplně fanda krále hororu, troufám si říct, že v knize najdete zalíbení. Máte rádi Stranger Things? Dejte si Ústav. Prosím. Luke Ellis je velmi nadané dítě, schopné studovat ve 12 letech na VŠ. Jenže jednoho dne se probudí v pokoji, který je úplně stejný jako jeho, jen bez okna. Rodiče jsou mrtví a on velmi rychle pochopí, že se ocitl na místě, odkud nejspíše není návratu. Útěchou mu zůstává, že na tomhle místě není sám a velmi brzy pochopí, že ústav je místo, kde se shromažďují a týrají děti s nadáním telepatie, telekineze, nebo obojího. V jeho vedení je ředitelka, která nezná slitování a lékaři i všichni zaměstnanci jsou vlastně chodící bestie. Až na jednu výjimku, která Lukovi pomůže se dostat ven a díky které se zapřísáhne, že svoje kamarády zachrání. Vodní nádrže, injekce, světla Stassi, psychický i fyzický teror. Dětská síla a odhodlání a boj vedený skrze schopnosti. To všechno tady je. Příběh s přesahem, ve kterém nejde primárně o násilí, ale o lidské odhodlání, odvahu, přátelství a v neposlední řadě i o to, že náhody neexistují. Ústav je typicky netypický King, kde jen opět dokazuje, že svou studnu inspirace a představivosti ještě nevyčerpal. Doslov na konci je už jen třešničkou na dortu. 
Moje hodnocení: 10/10

Эva
12.07.2023 5 z 5

Další z mých nekritických komentářů ke Kingovým knihám :) Tohle bylo skvělé! Napínavé, čtivé, výborná charakteristika postav, prostě King ve své nejlepší formě. Příběh mě zcela pohltil, fandila jsem Lukovi a dětem z Ústavu, nesnášela záporáky v podobě doktorů a dozorců a moc se mi líbila hlavní myšlenka knihy Kingovi nic jiného než plný počet dát prostě neumím :)
P.S. Taky jste si někdo představoval paní Sigsbyovou jako tu malinkou herečku z Policajta ze školky nebo Námořní vyšetřovací služby (nebo podobnej seriál)? ;)

AnDyB
03.07.2023 5 z 5

Moje první Kingovka a jsem nadšená moc mě to bavilo. Ale i chápu komentáře že místy to mohlo být opravdu takové zpomalenější bez akce ale já si to užila asi hlavně proto jelikož jsem měla audioknihu kterou čte Martin Preiss no a to je úplná pecka. Jeho hlas se prostě k tomuto žánru knih ohromně hodí. Takže audioknihu mohu rozhodně doporučit na 5* :)

lenkaabooks
02.07.2023 3 z 5

Byly chvíle kdy jsem napětím skoro nedýchala a byly chvíle kdy jsem řádky očima jen tak prolétla. To se týkalo především konce knihy. Dvanáctiletý Luke s nadprůměrnou inteligencí se jednoho rána probudí v pokoji, který sice vypadá přesně stejně jako doma, ale doma není. Je v Ústavu.

Luigi1
25.06.2023 5 z 5

Tak tohle se Kingovi povedlo dalo se číst bez přestání

mirek93
25.06.2023 3 z 5

Nápad knihy se mi velmi líbil. Přišlo mi to zajímavé a děsivé zároveň.
Děj mi přišel nicméně trochu přehnaný a dost těžko uvěřitelný. Například to jak byl supertajný ustav zabezpečen. Místy mi to přišlo zbytečně zdlouhavé, i když chápu, že je to napsané stylem Kinga, akorát tady mi to nějak celkové nesedlo a některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé.
Překlad je prostě strašný, připadá mi to jak strojově překládané. Navíc netuším proč každý člověk ze všech oblasti spojených států mluví pražským dialektem.
Mám z této knihy smíšené pocity. Chtěl bych, aby se mi líbila, ale až tak moc mě to neoslovilo. A navíc ten překlad

Jenny46
23.06.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala do výzvy, ale byl to pro mě oříšek...
Určitě námět zajímavý, mnohokrát jsem se ztrácela v příběhu a postavách. Možná bych ubrala 150 stránek moc zdlouhavé asi nejsem ten správný fanoušek kingových románů...