Probuzení

Probuzení https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26011/mid_probuzeni-CPl-26011.jpg 3 1336 189

Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Awakening , 1991


více info...

Přidat komentář

Vjeerus
11.02.2024 4 z 5

Oprostit se od seriálu při čtení této knihy bylo opravdu těžké, jelikož podobnost těchto dvou zpracování je asi stejná, jako mezi mrkví a stejkem. A tak si dáme malou porovnávačku.
Hlavní rozdíl bych shrnula v charakterech. Seriál byl asi cílený na širší publikum, takže tak působí „vyspěleji“, jako středoškolské drama pro dospělé, což se o knize říct rozhodně nedá, to je spíš školní drama pro 13-15 let.
Hlavní hrdinka je neskutečně sebestředná a melodramatická, takový typický příklad blonďaté včelí královny na americké střední, které nechybí dvě poddajné a obětavé kamarádky, z nichž jedna působí trošku přihlouple.
Musím ale uznat, že když se člověk do knihy ponoří a nečeká nějakou vysokou literaturu, opravdu si příběh užije a má za pár chvil přečteno. Knihu doporučuji číst v takovém tom období, kdy máte chuť se vrátit do dětství, když frčelo HSM nebo Stmívání. Protože i když jsem na to už stará a vím, jak hloupé to je, stále mě tyle filmy baví a úplně stejně jsem si užila čtení této knihy.
Malá poznámka na konec – mrzí mě, že u nás Upíří deníky čekali tak dlouho na překlad, protože mi dost mění pohled na to, jak moc není ono slavné Stmívání originální a dost věcí si pěkně „půjčilo“. A to od celých scén, až po charakter hlavního hrdiny.

Michelle13
21.10.2023 3 z 5

Začala bych nejprve tím, že jako první jsem viděla seriál a ten je neskutečnej, můžu na něj koukat pořád. Rozhodla jsem se, že díky tomu si přečtu všechny knihy.
Kniha probuzení je první díl a zavádí nás do světa upírů, lásky a tajemství. Příběh se odehrává v malém americkém městě a následuje osudy dvou upířích bratrů, Damona a Stefana, kteří se opět setkávají s dívkou jménem Elena, která nápadně připomíná ženu, pro níž bojovali před staletími, Katherine. Je to napsané v první osobě z pohledu Eleny, což nám umožňuje nahlédnout do jejích emocí a myšlenek. I když se děj soustředí na trojici hlavních postav, středem pozornosti je zejména vztah mezi Elenou a Stephanem, který je střídavě romantický a tajemný. Autorka se snaží vytvořit dojem napětí a tajemství, ale je to hodně předvídatelné a to může ubrat z překvapení. A také to hodně porovnávám ze seriálem, který jsem viděla už hodněkrát a znám ho nazpaměť. Škoda, že jsem sérii nečetla před seriálem, protože bych si to užila mnohem víc. Přesto má tato kniha své okamžiky, kdy se čtenáři budou zajímat o osudy postav a toužit po rozuzlení tajemství. Kniha nabízí směs romantiky, nadpřirozeno a dobrodružství, která mohou být atraktivní pro fanoušky young adult literatury. Rozhodně se to čte hodně dobře a rychle a za mě je to jednohubka na 1-2 dny.


MartinaCh27
15.10.2023 3 z 5

Kniha byla zřejmě určena pro náctileté, ale přesto jsem ji přečetla za pouhé chvíli. Naštěstí se seriál v některých ohledech liší od knižní předlohy, což mi při čtení nevadilo a vlastně mě to ještě víc vtáhlo. Jsem velkou fanynkou "Upířích deníků", takže jsem se k této knize přirozeně přiklonila. Pro všechny, kteří mají rádi fantasy, tuto knihu určitě doporučuji.

Dalgiona
18.08.2023 5 z 5

Čtu již po druhé a zase mě to baví. Jasně, pokud někdo srovnává s moderními sci-fi a romantikou, nebude to asi to pravé, ale jako pohodové čtení, kdy se chce člověk jen bavit a nezkoumat či neporovnávat se seriálem, bude spokojen. Je to čtivé a dobře napsané. Jdu na druhý díl.

Bety093
17.08.2023 4 z 5

Od téhle knížky jsem neměla žádné očekávání a vlastně mě příjemně překvapila. Asi tohle není úplně můj šálek kávy, ale i tak se budu pouštět do dalších dílů. Doporučuji.

Atara16
13.06.2023 5 z 5

Mě se líbí, jsem zvědavá na další díly.

Any935
23.04.2023 4 z 5

Kniha je psaná spíš pro náctileté. Ale i tak jsem ji přečetla během dvou dnů. Je možná dobře, že seriál není úplně podle knih. Aspoň se mi čte mnohem líp.

Karolin77
01.03.2023 2 z 5

Viděla jsem pár dílů seriálu, který mě zaujal, ale jako první jsem se chtěla pustit do knih....a upřímně jsem zklamaná.
Nic mi nesedlo, hlavní hrdinka, příběh, vedlejší postavy,.... celé to na mě působilo odbytě, nudně bez hloubky, charaktery byly až moc jednoduché a ta romantická linka jako pardón,Elena ho jednou viděla a hned ho musí mít... žádná chemie, žádné poznávání prostě nic,hned byli spolu....
Jediné co se mi na knížce líbilo byla minulost Stefana,Damona a Katherine.
Nevím jestli jsou další díly lepší,ale na rovinu zkoušet je nebudu a radši si pustím seriál, který se za mě povedl mnohém více.
Vůči tomu, že je to stará série,tak jí nebudu hodnotit tak přísně, tudíž 2,2*/5*

adabraz
01.10.2022 4 z 5

Jakožto fanynka upířích deníků, jsem samozřejmě hned sáhla po knize. Je dost rozdílná oproti seriálu, avšak Elena mě štve stejně tak i v knize. Jinak ale pro lidi co mají rádi fantasy. Určitě doporučuji :).

zaandulee
28.07.2022 5 z 5

Před přečtením knižní série, jsem viděla seriál, který je velice povedený a patří mezi mé oblíbené. Těm, kteří jdou do knižní předlohy musím sdělit, že mají jen trochu společného, ale většina děje i postav je odlišná. Hlavní trojice (milostný trojúhelník) tady samozřejmě je, ale protkaný úplně jinými momenty, situacemi a dobou.

Jelikož je série dost dlouhá - 17 dílů, nevybavím si co přesně se v kterém dělo, ale vždy tam bylo dobrodružství, zachraňování, nadpřirozeno a nějaký záporák. Musím říct, že při 1. čtením jsem byla dost spokojená, ale nyní s odstupem, bych knižní sérii tak pozitivně nehodnotila. Beru však v úvahu, že se jedná o poměrně dost starou fantasy sérii, takže vše beru s rezervou.

katallinka
07.03.2022 3 z 5

Seriál je mnohem lepší a hlavně s knížkou má naštěstí jen velmi málo společného. Hlavní postavy jsou nesympatické a chování Eleny je naprosto šílené. Do čtení jsem se pustila z nostalgie a čekala jsem rozhodne něco lepšího. 2,5*

shadowhunter06
28.07.2021 3 z 5

Po knize jsem sáhla po mnoha nadšených recenzích na seriál, který byl natočen podle knižní předlohy. Samotný seriál jsem neviděla, jelikož jako správný knihomol razím teorii, že je třeba první číst knihu. Záhy mi ovšem došlo, že seriál by nemohl mít tak pozitivní ohlas, pokud by byl natočen striktně podle knižní série.

Málokdy se mi u knih stává, že by mi hlavní postava byla nejnesympatičtější z celé knihy, zde jsem se ale setkala se zklamáním. Upřímně nevidím velký rozdíl mezi chováním hlavní postavy Eleny a "záporačky" Caroline. Celkově všechny postavy mi přišly málo osobnostně rozvinuté - autorka rozhodně mohla zajít do větších detailů co se charakteru postav týče. Paradoxně nejsympatičtější mi přišly Bonnie s Meredith, které byly ovšem pouze vedlejšími postavami. Ani samotný Stefan mě příliš nenadchl, jelikož v podstatě celá kniha byla o jeho depresích a uzavřenosti.

I přes to všechno jsem každopádně zvědavá na další vývoj děje a rozhodla jsem se Upířím deníkům dát ještě šanci, doufám tedy, že moje příští recenze bude o něco kladnější :)

Alnima
06.11.2020 odpad!

Po této knize jsem sáhla ve chvíli, kdy vznikl stejnojmenný seriál. Asi se to často nestává, ale zde vyhrála určitě první série právě výše zmíněného seriálu. Ve třetině jsem knihu odložila a určitě se k ní nehodlám vracet.

kajusjoch
15.10.2020 2 z 5

Četla jsem hodně dávno, jen si pamatuju, že to nebylo vůbec podobné seriálové verzi, kniha byla mnohem horší (což se stává minimálně). Bohužel, přečetla jsem tak 2 díly, nelíbilo se mi to.

rosalindaaa
27.09.2020 3 z 5

Jelikož jsem nejdříve viděla seriál, tak pro mě byla knížka celkem zklamání , ale nevzdám to a zkusím další díl :)

Chodskýpes
27.07.2020 4 z 5

Na seriál jsem se nikdy koukat nachtěla a možná právě proto se mi ta kniha nezdá zas tak strašná. Ale každopádně, znám lepší.

Za mě 4/5

Nelíísek
12.07.2020 2 z 5

Ani vlastně nevím proč jsem se do této série pustila, léta pobláznění Stmívání mě díky bohu už dávno opustila.

Nedávno jsem ale na HBO GO narazila na seriál Legacies který mě celkem zaujmul a měla jsem při pocit dežaví, nakonec jsem se dopátrala že je to né přímé pokračování upířích deníku kde jsem skončila u nějaké cca 4-5 serie v té době byla o tyhle knihy taková tahanice v knihovně že jsem se nakonec spokojila jen se seriálem a o nic moc sem nepřišla.

Kniha vs seriál je jako voda a oheň, pokud jdete do knih jen skrz seriál, budete zklamáni tak jako já, po přečtení knihy jsem si zopakovala 1 serii a snad nikdy mě nepřekvapilo jak se originál může lišit od adaptace.

V knize je Elena namyšlená blondýna která má nos nahoře všude kudy chodí, dala by se přirovnat k seriálové Caroline, i když knižní Caroline se chová ještě hůř, a ano jde to. Naopak v seriálu je to sympatická bruneta která se prostě nechová jak... no.

To nemluvím o ději Elena má v knize dosti malou sestřičku naopak v seriálu zase feťáckého bratra, Elenina tetička má v knize snoubence naopak v seriálu má na chlapy dalo by se říct dost velkou smůlu. Takto bych mohla pokračovat do nekonečna.

A teď jak kdyby seriál neexistoval. Kniha je typické upíří kliše (nečekaně), postavy mi nejsou sympatické skoro ani jedna a děj se vleče, emocionální výjevy Eleny jsou zbytečně moc natáhle, i když mě první díl nepřesvědčil dám tomu ještě šanci. přece jenom co může říct 1. kniha z 17 dílné serie.

Mohu jen konstatovat že za svoji dlouhou karieru knihomola jsem našla knihu která je horší než samotné vizuální zpracování.

Charmedka
20.06.2020 3 z 5

A dáme si trochu srovnání se seriálem. Stejně jako v seriálu Stefan přijíždí do malého městečka Mystic Falls, nastoupí na zdejší střední školu a hned první den školy si ho všimne Elena. V seriálu krásná dívka, milá a přátelská. Ovšem v knize namyšlená a panovačná mrcha, která dostane vše, po čem touží, zvlášť pokud jde o kluky.

Já musím přiznat, že mě kniha zklamala, jediné plus vidím v tom, že kniha končí v tom nejlepším, takže druhý díl si musíte přečíst co nejdříve, aby jste věděli, jak to bude pokračovat. Kniha mi přijde, že je hodně jednoduše psaná, spíše pro mladší ročníky a se seriálem se nedá vůbec srovnávat.

MikasaKubickov
04.04.2020 2 z 5

Musím říci, že navzdory tomu, že jsem ještě neviděla seriál, mě kniha zklamala. A nejenom tím, že je text psaný ve třetí osobě. Určitě se jedná o jednodušší četbu než na kterou jsem ze školy zvyklá.A o počtu gramatických chyb se ani nebudu zmiňovat,i když jsem s něčím takovým počítala.Celý příběh se mi zdál i na poměry Upířích deníků uspěchaný, kdy se dějová linka táhla podle všeho několik měsíců a mě se zdálo že musely uběhnout tak sotva dva týdny nanejvýš tři.
Zároveň se obavám, že se mi tato kniha nelíbila tolik je důsledkem toho, že už jsem přečetla kompletní Stefanovy deníky, ze kterých jsem nadšená mnohem více ať už se to týkalo postav, prostředí nebo použitého jazyka. A zároveň ke konci této knihy jsem měla pocit, že Stefan vypráví úplně jiný příběh než který se odehrává v druhé sérii, díky čemuž jsem se cítila celkem dosti rozhozeně.
Pokud to mám zahrnout, tak to nebylo až tak hrozné jak, jsem se obávala při čtení první poloviny, takže této sérii zkusím dát ještě šanci a přečtu si i další díly.

Garous110
11.03.2020 2 z 5

U mě 100% vede seriál... Kniha mi přišla dost uspěchaná