Tufova dobrodružství (8 povídek)

Tufova dobrodružství (8 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227274/bmid_tufova-dobrodruzstvi-227274.jpg 4 61 13

George R. R. Martin se bravurně pohybuje ve všech žánrech literární fantastiky. Jeho fantasy ságu Píseň ledu a ohně znají miliony fanoušků po celém světě, i díky jejímu zdařilému převedení do podoby televizního seriálu Hra o trůny. Cyklus povídek Tufova dobrodružství vznikal v průběhu 80. let a má své stejně oddané příznivce stejně jako jiné Martinovy práce. Krkolomné eskapády dobráckého obra Havilanda Tufa jsou napsány svižně a s humorem, a přitom tak napínavě, že čtenáři od vydání této sbírky autora znovu a znovu žádají, aby v psaní Tufových příběhů pokračoval.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

Tuf Voyaging , 1986


více info...

Přidat komentář

borufka
16.04.2024 3 z 5

Po dramatickém p(P)rologu super povídka Morová hvězda. A tou by to pro mě mohlo skončit a byla bych spokojená. Pak bych si třeba po letech přečetla Bestii pro Norna a pochvalovala bych si, jak všichni dostali, co chtěli, a co si zasloužili... Ale takhle vcelku podané v jednom balíku mi to nefungovalo. Tuf se nemění, jeho zásady, jeho způsob vyjadřování a vyjednávání, na to se můžete spolehnout, ale také to znamená, že je předvídatelný (alespoň pro normální pozemšťany a většinu mimozemšťanů). Takže jak říkám, kdybych povídky četla různě po letech a klidně i na přeskáčku, pobavila bych se, takhle jsem se začala vcelku brzy nudit. A upřímně, třetí zastávka na S'uthlamu už ve mně vyvolávala pocit davového šílenství a do hlavy se mi vkrádala myšlenka, jestli to ten Thanos nemyslel vlastně dobře... Cením si čistého sci fi, ale právě to Martinovo je velmi svérázné a není to rozhodně mainstream ani ve svém žánru (pro úplnost dodávám, že velmi podobný pocit jsem zažila s Honem na lovce, takže to bude opravdu asi autorem:-D).

Luigi1
26.02.2024 4 z 5

Je to slabší ale dale se to číst jsem spokojen


joshuagrey
08.03.2023

Martin je genius :)

Hor89
03.02.2023 4 z 5

Kniha je složena z osmi na sebe navazujících povídek, které spojuje hlavní hrdina Haviland Tuf a jeho vesmírná loď. Povídky jsou napsané velmi čtivě a jsou prostoupeny ironií a suchým humorem. Nejlepší povídky podle mě jsou: Morová hvězda, Strážci a Říkejte mu Mojžíš. Tufova dobrodružství jsou mojí čtvrtou nejoblíbenější knihou od G.R.R. Martina (po prvních třech dílech Písně ledu a ohně).

Bishamonten
15.11.2022 4 z 5

(SPOILER) "neexistuje žádná racionální, spravedlivá, vědecká, technologická či humánní odpověď na dilema populace množící se šíleným geometrickým tempem. Takové dilema mohou vyřešit pouze zázraky....Jako ekologický inženýr jsem dvakrát zklamal a nyní vám navrhují, že uspěju jako bůh..."
Knihu uzatvára poviedka Mana nebeská, ktorá poukazuje na problém populačnej explózie. A dočítal som ju práve v deň, keď populácia na Zemi presiahla číslo osem miliárd.
Najviac sa mi pozdávali tri poviedky na S'uthlame (spojené s témou preľudnenia), ktoré mali najsilnejší odkaz.

danny_21
06.06.2022 4 z 5

Zajímavý soubor dobrodružství jednoho bodrého kosmoplavce, který svým suchým, břitkým humorem, hraničícím misty s arogancí a společně s neporazitelnými argumenty a hláškami, několikrát pobavil mou maličkost. Na poli sci-fi ne úplně obvyklá záležitost svou formou a to se musí ocenit. U mě v lehkém nadprůměru, Tuf byl prostě Číman - 75 %

Braenn
04.08.2020 4 z 5

Martin je sázka na jistotu. Jeho knihy mimo hlavní mainstreamovou sérii jsou někdy neprávem opomíjené. Tuffova dobrodružství jsou... chytrá. Jsou to zábavné, humorné povídky. Je v nich náznak hloubky, hodně cynický přístup k lidské povaze a sobeckosti. Zvraty v nich nejsou překvapující, ale spojené s příjemným očekáváním, asi jako když si v dobré restauraci objednáte pořádnou porci oblíbeného jídla. Víte, co vám donesou, a hodláte si to vychutnat.
Zajímavý je hrdina, který dostal možnost hrát si na Boha, a plně ji využívá ku prospěchu... mno, ku prospěchu koho je tak trochu otázka. Řekněme že rovnováhy a přírody tak, jak si ji on sám představuje. A i to je na tom vtipné. Vlastně mi kniha v něčem připomíná Pratchetta.

jarynek
11.07.2020 3 z 5

První povídka se mi hodně líbila (dobrý nápad, rychlý spád plný akce, zajímavá monstra a především nápaditý originální humor), takže mne to hodně navnadilo na další čtení. Avšak bohužel to upadlo do hrozného stereotypu, kdy jednotlivé příběhy mají hodně podobnou kostru vyprávění a kdy bohužel ani humor hlavního hrdiny už tak nezabírá a naopak spíše ke konci mne Tuf začal se svou jedinou pravdou a opakovanými hláškami protivit. Škoda, potenciál byl zpočátku veliký.

wimpzk
28.02.2020 5 z 5

Jak jsem mohl tušit, že když zabloudím do Levných knih s cílem pořídit si nějaké to kratochvilné čtivo, tak narazím na tuhle knížku, která mě zanese na mezihvězdnou klonoloď Archu, kterou do svého majetku získá prapodivný obchodník Haviland Tuf, o kterém zpočátku netušíte, zda je duševně omezený nebo naprosto geniální. Brzy se ale ukáže, jak na tom je a během čtení jednotlivých spolu souvisejících povídek se navíc královsky bavíte. Byť SCI-FI, tak na své si přijdou milovníci humoru, chytrého humoru. Skvělá četba.

AVmagix
02.01.2020 4 z 5

Do této chvíle jsem nikdy žádnou knihu nepřečetl, ale z jistého důvodu jsem si pořídil elektronickou čtečku knih, ke které jsem od prodejce dostal na výběr ze dvou knih zdarma. Tato kniha vyhrála s ohledem na zvučné jméno autora. Zvučné pro mě bylo především díky sérii Hra o trůny. Sice jako TV seriál, ale jeho jméno bylo pro mě zárukou. Nespletl jsem se. Bál jsem se, že jsem si ukrojil velký krajíc, když jsem si chtěl přečíst svou první knihu o 400 stranách. Po přečtení mi ale bylo líto, že jich nemá více. První povídka je úplná lahůdka. Především pasáže s uvolňováním klecí s různými tvory. Tehdy začalo velké napětí, které gradovalo a gradovalo. Autor umí dokonale popsat charakter postav a zejména Haviland Tuf byla postava naprosto originální. Provede nás několika světy v různých příbězích. Uteče to jako voda a budete se těšit na opětovné přečtení. Nikdy bych si nemyslel, že si budu chtít knížku přečíst znovu. Stalo se. Vychutnal jsem si to ještě více. Krásné scifi, které by si zasloužilo filmové zpracování. Především první povídka.

tanuki
12.10.2019 3 z 5

Začíná to velmi nadějně. Parta lidí objeví v dalekém vesmíru opuštěnou a nesmírně vzácnou loď a rozhodnou se, že se jí zmocní. Je to skupinka poměrně nesourodá, každý má jiné motivace, jiné cíle, volí jiné prostředky a sledovat jejich počínání je napínavé a zábavné zároveň. Pět hvězd jako vyšitých.
Pak se ale tempo značně zvolní a všechny ostatní povídky jsou si koncepčně velmi podobné. Tufův asociální styl chování a především jeho vyjadřovací prostředky jsou originální a zpočátku svěže neotřelé, nicméně i ty se čtenáři časem začnou zajídat. Objeví se planeta, ta má problém, Tuf vede dlouhé dialogy s jejími zástupci a problém vyřeší, nebo zdánlivě vyřeší, protože Tufovy akce mívají většinou nečekané důsledky, které se diamterálně rozcházejí s tím, co po něm zoufalí obyvatelé té či oné planety požadují.
Zčásti je to legrace, zčásti nuda, zčásti ekologická či demografická agitace. Určitě je to ale kniha, která se vymyká běžným sci-fii schématům, takže kdo hledá trochu něco jiného, zde to určitě najde.

CharlesWard
06.05.2019 2 z 5

První povídka byla epická. To je ale asi tak všechno. Nečekejte nějaké velké napětí a humor. To zde nenajdete. Spíš jen holohlavého ukecaného skinheda s fixací na kočky.

Jackjelly
09.04.2015 5 z 5

Skvělé počtení plné humoru a současně poměrně ne zrovna optimistický pohled na nepoučitelné lidstvo, ať už se vyskytuje kdekoliv ve vesmíru.
Ústřední postava, nenápadně geniální Haviland Tuf, se s "božskou" trpělivostí snaží vyléčit lidi z jejich sebestředného pohledu na život a nakolik je tato snaha marná si už musí odpovědět po přečtení každý sám :-)