Trocha magie – Poslední sbírka povídek fantasy

Trocha magie – Poslední sbírka povídek fantasy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20291/trocha-magie-posledni-sbirka-povidek-fantasy-20291.jpg 4 30 10

Jak ví na téhle planetě téměř každý, Isaac Asimov byl tím nejtalentovanějším, nejproduktivnějším a nejproslulejším spisovatelem sci-fi, jaký kdy žil. Mnohem méně lidí ale ví, že během své padesátileté kariéry rád bavil sebe a své čtenáře psaním povídek patřících do žánru fantasy. Stejně jako velikáni viktoriánské éry, které tak obdivoval a jež tolik připomínal vážností i pracovitostí, psal Isaac Asimov, aby pobavil a zároveň i poučil: své čtenáře udivoval, rozptyloval, a někdy je prostě okouzlil či oslnil. Asimovovy fantasy vznikaly často na jediné hříčce či nápadu. Pokaždé však ctily nejzákladnější zákony logiky a racionality. Dokonce i jeho čarodějové jsou logici a draci respektují termodynamické zákony. A nyní vyhmátneme onen klíčový rozdíl mezi magií a jakkoli vyspělou technikou. Stojíme-li před něčím tak podivným, že tomu nejsme schopni porozumět, ať už je to dílo vědy nebo nějaké skutečné magie, pak si stačí položit jedinou otázku: „Jaké jsou hranice, v jakých se síla, jež toto stvořila, pohybuje?“ Magie žádné hranice mít nemusí; věda ano. Stejně jako velikáni viktoriánské éry i Asimov pracoval u psacího stolu až do smrti. Máme tedy za to, že jeho památku vhodně uctíme touto knihou, do níž jsme shromáždili všechny dosud knižně nevydané fantasy povídky, jež za svou neskutečně plodnou dráhu napsal. Některé jsou možná ironické, jiné zase povznášející, ale všechny pobaví a dovolí čtenáři, aby se seznámil i s jinými částmi Asimovova génia. Články: * Trocha magie * Meč a magie * O Tolkienovi * Za starých časů * A tehdy kráčeli obři na Zemi * Kdy se fantasie stává fantasy * Zdráhavý kritik * Jednorožec * Unknown * Podivuhodné cesty * Pohádky * Drahá Judy-Lynn * Fantasy * Čtení a psaní * Správná odpověď * Nevědomost a Amerika * Zaklepat na umělou hmotu * Ztraceno při nepřekladu * Delší dobu opici pozorovati * Přemýšlení o přemýšlení... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Magic: The Final Fantasy Collection , 1995


více info...

Přidat komentář

Luigi1
07.12.2023 3 z 5

No nevím co se s tímto spisovatelem děje ale podle mě se nějak horší

Greenfingers
15.09.2020 5 z 5

Asimov byl především skvělý autor a pro mě nehraje prakticky žádnou roli, jestli čtu jeho sci-fi romány, fantasy nebo jakýkoliv jiný žánr. Přesto asi nejraději mám jeho "robotické" povídky.


Marryzlis
18.06.2020 3 z 5

No čekala jsem víc od pana Asimova. Ale zase bylo zase zajímavé si přečíst druhou část knihy s jeho pohledem na fantasy a sci-fi žanr. A zdálo se to jen mně, nebo ty pohádky v první části knihy byly velmi podobné těm od našeho pana Wericha?

knihyKeMne
31.01.2020 5 z 5

Nejsem znalec Asimova a nepotřebuju škatulkovat žánry, takže při hodnocení nemám předsudky.

Knížka mě vyloženě bavila. Začala jsem číst pro ukrácení času při jedné příležitosti, ale už jsem knihu nedokázala odložit.

Soubor povídek volně spojených postavami autora a George mi svou formou připomínal povídky s Poirotem a Hastingsem, zkrátka povědomý formát mi navozoval pocit dokonalého souznění s mou duší.

Dalších částí, esejů, jsem se trochu bála, ale byla jsem mile překvapena. Sice odrážejí autorovy subjektivní názory, ale psány jsou přesně tak, že opět padly do mého gusta, pokud jde o naučnou literaturu. Bavily. Hodně bavily.

Doporučuju.

Dinosaur
09.03.2016 5 z 5

(10/10) Nedá mi to a v komentáři se i částečně vyjádřím k některým zdejším reakcím. Je pravda, že o fantasy sbírku skutečně příliš nejde, většina povídek je s mimozemšťanem Azazelem, které sám Asimov řadil s odřenýma ušima do sci-fi. Skutečnou fantasy tu tak víceméně tvoří snad jen vydařené pohádky - a to ta o třech princích a princi a drakovi :) Azazel však v jednotlivých povídkách více či méně pobavil (nejvíc mě bavilo Zdravíčko, Brrr, to je ale zima, Cestovatel časem a Víno je posměvač) a za povídkovou část bych tak dal trošku lepší 4*.

Zbylé dvě části pak už ani povídkami nejsou, ale mě to absolutně nevadilo. Nikomu neberu jeho názor, ale nechápu, jak někdo může říct, že jsou nezajímavé. Pro mě byly zajímavé velmi. V druhé části se témata víceméně motají okolo fantasy jako takové a můžete tu najít třeba i poměrně zajímavé zamyšlení nad Pánem prstenů a jeho připodobnění ke skutečným událostem. Třetí část se pak už věnuje jiným tématům, jako je třeba demokracie, nevzdělanost (prý si 21% Američanů myslí, že Slunce obíhá kolem země a 7% ani netuší, co se kolem čeho má otáčet - děsivé), víra ať už v Boha či jiné nadpřirozeno, evoluce nebo rasismus. Vzhledem k tomu, že Asimova řadím mezi své oblíbené autory, tak mě jeho názory zajímají a co víc - baví. V knize je spousta zajímavých myšlenek a ony nepovídkové části tak hodnotím jasnými 5*, což se odráží i na výsledném hodnocení.

Etelea
21.09.2015 4 z 5

Tato kniha byla moje první od Asimova a i když jsem si jako první jistě mohla vybrat lépe, přesto jsem byla spokojená. Četla se mi velmi dobře, občas donutila se zamyslet. Už mám v plánu další knihy od tohoto autora.

Eyghon
09.03.2015 2 z 5

Nevím proč jsem očekával sbírku fantasy povídek - v této knize nic takového není. Eseje můžou být pro někoho zajímavé, ale já jsem čekal knížku na čtení a ne dokument. Asi třetinu knihy tvoří povídky s Azazelem, které sice nejsou špatné, ale "fantasy???", to asi ne. Zbylé dvě třetiny jsou pro mě absolutně nezajímavé. Ještěže jsem si to nekoupil, vyhozené peníze.

Evus
15.08.2013 3 z 5

Tedy na Asimova mě kniha velmi zklamala. Povídky o Azazelovi mě nijak nezaujaly, myslím, že do fantasy mají celkem daleko, nejsou ani vtipné, ani nějak extra zajímavé. Eseje se mi líbily mnohem víc (až na poslední asi tři, kde Asimov vynáší sebe a Ameriku do nebe, IQ 270 budu jeho "zdravému sebevědomí" samozřejmě bez pochyb věřit). Takže Azazel za **, eseje za ****

Phoenix16.cz
16.02.2013 4 z 5

Co se týče povídek, tento výběr mi připadal jako jeden z těch slabších. Poslední sbírka, tak tam dáme, co zbylo. Azazelovky se mi vždy líbily, ale tady mi ty příběhy připadaly velice průměrné. Další dvě části byly mnohem zajímavější. Ve Sbohem, Země bylo vidělt, že o SF má Asimov mnohem víc co říct, přesto mě přesvědčil, že ani fantasy žánr mu není úplně cizí.

Esmit
04.06.2011 4 z 5

Rozestavění povídek bylo vyhovující. Některé mne bohužel zklamaly, některé byly naprosto brilantní. Nechyběl v nich vtip, nechybělo v nich napětí, nedočkavost, jak to dopadne. Těžko se hodnotí celá knížka ale mám pocit, že kdo má Asimova rád, měl by se s alespoň pár povídkami seznámit :)

Část díla

všech 11 částí díla

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Trocha magie – Poslední sbírka povídek fantasy je v

Právě čtených2x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst4x
Chci si koupit7x