Třináct baladických próz

Třináct baladických próz https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45749/trinact-baladickych-proz-45749.jpg 4 7 6

Autoři povídek: Zikmund Winter Václav Beneš Třebízský Alois Jirásek Josef Karel Šlejhar Karel Klostermann Růžena Svobodová Viktor Dyk Fráňa Šrámek Jaroslav Kratochvíl Karel Schulz Jaroslav Havlíček Karel Čapek Vladislav Vančura Třináct chmurných i ironických příběhů o lidských vášních, lásce i smrti je nasyceno sugestivní baladickou atmosférou a stává se tak strhující a dramatickou četbou. Uspořádala, doslov a ediční poznámku napsala Jaromíra Nejedlá. Bezplatná prémie edice Slunovrat za rok 1982.... celý text

Přidat komentář

Jirka430
08.02.2023 5 z 5

Nejvíce se mi líbil Šlejhar. Ukázka českého naturalismu v čisté podobě.

GreenMagritte
15.12.2022 5 z 5

Chytily mě balady. Je to sice s podivem vzhledem k létu v plném proudu, ale i tak mi tato pozoruhodná sbírka balad českých autorů navodila melancholickou podzimní náladu. Asi za to může Glazarová.
.
Nezapomenutelná pro mě byla Balada z rokoka od Jiráska, tak vyvážená, tklivá, plná symbolů, krása (ten Jirásek mě začíná brát!). Karel Klostermann mě uhranul baladou Mrtví se nevracejí a Karel Schulz nadchnul Baladou o deštníku. Balada o Juraji Čupovi od Karla Čapka mi nedala spát... A co pak Winter, J. Havlíček, Vančura,...
.
Tahle kniha je takový zapadlý klenot. Poznala jsem díky ní nové spisovatele, na které si brousím zuby a pak ty ilustrace... Markéta Králová odvedla nádhernou práci. Jestli na tuhle knihu někdy narazíte, tak neváhejte.


Oponn
06.11.2022

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

První, co mě napadá je popsat soubor jako nesourodou sbírku. Některé balady bych hodnotil téměř jako nečitelné a nerozumím, proč si je redakce zvolila mezi ostatní - pokud bych měl nějakou baladu zatratit, bude to asi Šlejhar, jehož dílko se mi táhlo jako nudle pod nosem v mrazu; takhle moc natahovat lyrický popis jednoduché situace pro mě bylo přes čáru. Někteří mě nezklamali (Klostermann), někteří pro mě byli příjemným objevem (Svobodová, Schulz), někteří mě spíše zklamali (Šrámek, Dyk).

Dílko, které je snadno zapomenutelné, protože jako celek mi nedalo vlastně nic, kromě objevu Svobodové a přjemného zážitku z Klostermanna. Jeho jazyk a láska ke kraji vezdejšímu z jeho slov čiší, i když to explicitně neříká.

Pavlína197
28.05.2022 5 z 5

Tato knížka už mi doma nějakou dobu ležela a dlouho se mi do ní nechtělo. Sáhla jsem po ní, až když už jsem doma neměla žádnou jinou nepřečtenou prózu pro dospělé. A asi to mělo svůj důvod. K mému překvapení se mi knížka opravdu líbila, vychutnávala jsem si povídky jako bonboniéru. Všechny jsou opravdu tragické, někde jde přímo o smrt, a to dospělých i dětí, někde o pokažený život, někde o osobní tragédii. Každá povídka je jiná, každá je zajímavá.
Balady jsou seřazené chronologicky podle doby vzniku; čím blíž konci knížky, tím ubývá archaismů a tím lépe se čtou. Za přečtení určitě stojí.

ibáG
10.01.2020 4 z 5

Některé jsem nedočetla. Buď byl předvídatelný konec jako u J. K. Šlejhara Pohřeb a jen se to vleklo (i když se mě téma hodně dotklo), a nebo to bylo tak trochu k nečtení mj. kvůli zdlouhavým popisům jako příběh od A. Jiráska. Nejvíc na mě zapůsobily balady od K. Klostermana Mrtví se nevracejí, Jaroslava Havlíčka Amorek smrti a Zikmunda Wintera Dvě košile. Tentokrát mě nenadchnul K. Čapek. Úplně jsem tomu neporozumněla. Téměř všechny balady spojuje sociální tematika a utrpení poddaných, chudých lidí a nebo jako v baladě Šlejhara tematika ženství a nemanželského dítěte, kdy je za to žena trestána. Též je časté téma lásky. Líbily se mi ilustrace. V dnešních knihách mi chybějí.

WEIL
15.09.2011

Kdo má rád balady, tak zde jich má rovnou třináct. A jen je přečte,m už může jejich kvalitu porovnávat.