Tobiáš Lolness. II. Elíšiny oči

Tobiáš Lolness. II. Elíšiny oči https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21879/mid_tobias-lolness-ii-elisiny-oci-IFA-21879.png 5 113 17

Tobiáš Lolness série

< 2. díl

Velký dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr. Domovem Tobiáše je odedávna obrovský strom. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat. Dostane se až do země trávového lidu. Druhý a závěrečný díl románu začíná Tobiášovým návratem na strom, kterému však hrozí smrtelné nebezpečí. Srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Tobiáš se pokusí odvrátit katastrofu. A nejen to. Musí přeci najít své rodiče...... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Les Yeux d'Elisha , 2007


více info...

Přidat komentář

Kristulda
08.09.2023 5 z 5

Už dlouho jsem nečetla tak,jinou, zajímavou knihu. Druhý díl se mi líbil o trochu víc. Musím, ale přiznat, že na mě kniha působila chvílemi stísněným pocitem, kdy trpěli nevinní lidé, pořád a pořád, ale i v tom se rodilo něco krásného a křehkého jako přátelství,odvaha, láska se silnou vůli toho dosáhnout, pro strom, pro přátelé, pro budoucnost.

KristinTj
26.09.2021 5 z 5

Křehká jízda letem stromovým světem. Něžná chodidla Elíši, mnohá tajemství a mnohá vysvětlení, kdo je vlastně kdo. Láska, odvaha, přátelství, tanec na ledě i akrobaté ve větvích a stádo lidu, jak ho známe i z našeho světa. A nakonec jarní tání... s dlouhým skluzem na vlně trávové.


jenda88
17.01.2021 5 z 5

Řekl bych že tato kniha je ještě lepší než ta první. Byla více napínavější než ta první a konec mě hodně dojal byla to nejlepší knížka co jsem kdy četl. Rozhodně doporučuji.

jejda.majda
04.02.2020 5 z 5

Jedna z nejhezčích knížek, jaké jsem kdy četla. A to jsem ji četla v roce 2007, tedy v 16 letech. A už tehdy jsem o ní tohle prohlásila....

Anee
20.08.2019 5 z 5

Skvělé pokračování prvního dílu.

hrdlickova_61
02.04.2019 5 z 5

Četla jsem oba díly hned krátce po vydání. Zaujaly mě obrázky, pochvalná slova Václava Cílka a námět - život na stromě, který je živý a nelze jej donekonečna vykořisťovat, tak jak je to i s naší Zemí. Děj i způsob vyprávění, obojí mě rychle strhlo tak, že jsem hledala každou volnou chvilku ke čtení. Ono je to i potřeba, číst pokud možno souvisle, protože jinak by se člověk asi snadno ztratil při střídání časových rovin a listoval by zpátky, aby se ujistil, co a jak.

Říkám si, jak důležité jsou dnes pro propagaci knih filmy. Kdyby byl natočen podle Tobiáše, okamžitě by jeho popularita raketově stoupla, zatímco bez filmu nemá tu publicitu, jakou by si zasloužil. Na druhou stranu jsem ráda, že film zatím není. Zdůraznil by zřejmě akční stránky příběhu, a pro mě je na něm nejhezčí to méně nápadné - hezké vztahy mezi hlavními postavami, jejich vytrvalost, trpělivost, snášenlivost, úcta i ke starší generaci, vynalézavost, obětavost.

Jednotlivé povahy jsou velmi jemně vykreslené, jen záporné postavy působí šablonovitě, ale to je tak asi schválně, jak to v literatuře pro děti často bývá. Boje a krutosti je zde na můj vkus až příliš, ale i to je dnes obvyklé. Je to bohatě vyváženo, a tak se příběh myslím dobře hodí i pro poměrně malé děti, a ještě více pro odrostlejší a stejně tak pro dospělé.

Knihomolka113
11.01.2019 5 z 5

Tato knížka mě na začátku vůbec nenatchla,protože jsem si myslela že má ještě pokračování. Radím vám začínající čtenáři : Nezavirejte ji a nehledejte první díl protože ten není. Příběh mi přišel velice zajímaví a navíc já mám slabost pro maličké věci a tak jsem nad představou Tobiášova domu skákala radostí. Jak už jsem říkala děj mě velice nadch protože byl tajemný a akční a navíc měl úplně šťastný konec. Vřele doporučuji k přečtení.

MarMarMar007
02.12.2018 5 z 5

Vtipné i dojemné...
Bylo mi líto, že jsem knihu už dočetla a přála bych si pokračování. Kdo chce třetí díl, ať dá like...

Nielada
30.07.2017 5 z 5

Super pokračování prvního dílu. Ze začátku malinko zdlouhavé, ale pak se to opět rozjelo - no prostě paráda. Řekla bych, že tato kniha by mohla skoro patřit do nějakého vlastního originálního žánru - dobrodužná fantazie s nadčasovými tématy - nebo tak nějak.

kacaabba
15.12.2016 5 z 5

Rozhodně dramatičtější a tedy čtivější než první díl.

anavi2009
09.10.2016 5 z 5

Druhý díl byl ještě lepší než první. Nádherná kniha, která před vámi vystaví barevný svět plný dobrodružství, lásky, odvahy, ale i zrady a zla. Nevím, jestli je to úplně pohádka, připomíná to 2. světovou válku. Ale je to příběh, který je neskutečný. Přečetla jsem to během dvou dnů a vše prožívala s Tobiášem. Bylo obrovské dobrodružství nořit se do lesů z lišejníků nebo se ukrývat v trávě.. Držela jsem palce krásné Elíše a její matce a pídila se po jejich tajemstvích. Vše navíc doprovází krásné ilustrace, téměř na každé straně. Překrásná kniha, až je mi líto, že už jsem ji dočetla.

borknagar
14.09.2016 5 z 5

Druhý díl o rodině Lolnessových se mi líbil ještě více, než již bezchybná jednička. Mnoho zvratů v ději, mnoho dramatických situací, mnoho dojemných momentů. Příběh připomínající II. světovou válku odehrávající se na stromě. Bezchybná kniha pro čtenáře, kteří ví, co znamená radost ze čtení.....

Lenka-knihy
19.10.2015 3 z 5

Určitě byl první díl lepší ale i tento druhý díl se čte sám a je super!

Schwestrn
29.06.2015 5 z 5

Kdybychom měli jenom dvě možnosti: Spálit Tobiáše a nechat si všechny ostatní knihy nebo si nechat Tobiáše a zničit ostatní, bereme druhou možnost!

buckovate
23.12.2014 5 z 5

nejlaskavější a nejkrásnější kniha!

Kmotr99
04.02.2014 4 z 5

Kniha nedosahuje kvalit prvního dílu, ale stále jde o velmi dobru čtivou knihu!

RosMeggie
02.07.2013

Krásná, superová knížka... :) Doporučuji...