hrdlickova_61 profil

☰ menu
hrdlickova_61

1961 · žena · Jihočeský kraj · statistiky

Aktivní: 25.04.2024 18:00 (poprvé 29.03.2019)
Body:1 175
Palce za komentáře: 1 642 · 2 575 ostatním
Hodnocení v bazaru: 0/0

Nové knihy v seznamech

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých
Svůj vůz i pluh veď přes ko...
Olga Tokarczuk
Mládí je v hlavě
Mládí je v hlavě
Jarmila Frejtichová
Veselá kniha zvířátek
Veselá kniha zvířátek
Marie Majerová
Katova dcera
Katova dcera
Oliver Pötzsch

Kdo jsem

Pracuji v malé knihově, kde vládne rodinná atmosféra a vzájemnost. Ráda čtu v Databázi rozdílné a často i protichůdné dojmy z knih (a totéž se děje naživo i v práci u pultu a na akcích). Ráda objevuji pro sebe i pro druhé nové dobré knížky, ale ještě raději ty, které už jsou pozapomenuté.

Pravidelně přispívám do Literárního okna internetového časopisu Kompost (viz www.csop-strakonice.net) a na Literární zajímavosti na webu ŠK Strakonice - https://www.knih-st.cz/literarni-zajimavosti/44, https://www.knih-st.cz/literarni-zajimavosti/45, https://www.knih-st.cz/literarni-zajimavosti/46. Shora uvedená slova o mojí práci v knihovně už jsou teď vlastně minulostí, protože od února 2024 jsem v důchodu, ale s ŠK spolupracuji z domova i dál.
............
K podrobnějšímu zkoumání DK se dostávám hodně nepravidelně, a tak některé komentáře vás ostatních čtu až po dlouhém čase, i když mě na ně systém upozorňuje a s chutí bych se na ně dívala hned. A tak je to i s komentáři mými – něco jsem napsat stihla, něco psát nebudu. To se týká hlavně knížek, které jsou známé a postřehů je o nich na DK už hodně od jiných čtenářů. Pak se můžu palcem „přihlásit“ k názoru někoho, kdo už komentář napsal. Ne vždycky ale můj palec znamená můj souhlas – někdy je dávám zajímavým nebo jinak pěkným komentářům nezávisle na tom, mám-li tu kterou knížku přečtenou nebo mám-li stejný názor jako pisatel.
............
Mnohé z přečtených knížek (včetně některých mých vůbec nejmilejších) jsem zatím jen ohodnotila hvězdičkami, bez komentáře, i když časem jej zrovna u nich ještě doplnit chci. Většinou je to zdržení dáno snahou vybrat ty správné úryvky na ukázku.
.............
A pokud jde o to hodnocení – dávám nejvyšší, pětihvězdičkové, všem knížkám, které mě nějak výrazně zaujaly nebo i ovlivnily, ať už v dospělosti, nebo třeba i v raném dětství. Můžou tam být místa, která jsou mi proti mysli (a byla kolikrát hned při prvním čtení), ale příznivý dojem zkrátka z nějakého důvodu převládá. A tím i můj velký vděk a chuť knížku pochválit, poděkovat jejím tvůrcům a upozornit na ni. Vím, že tenhle způsob není úplně správný, ale jiný se mi nedaří.
.............
O to více mě zajímá, jak se ke knížkám stavíte vy ostatní a jak různorodou společnost tím dohromady tvoříme – tak podobně pestrou, jak bohatý je svět námi všemi obdivované a milované literatury : o)