Temné tajemství rodu Černínů

Temné tajemství rodu Černínů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13258/bmid_temne-tajemstvi-rodu-cerninu-p7b-13258.jpg 4 29 13

Historický román na pozadí tragických událostí Bílé Hory Historický román, odehrávající se v Bavorsku a Čechách, sleduje dramatické osudy mladé německé ženy v období třicetileté války. Margareta von Ragnitz, patnáctiletá studentka klášterní školy v Bavorsku, se v roce 1619 náhodně setkává s mladým českým protestantem Richardem Černínem. Nezkušená a důvěřivá dívka z katolické aristokratické rodiny, snící o volnosti a dobrodružství a toužící se vymanit z vlivu panovačné matky a uniknout dohodnutému manželství, opouští s příslušníkem jednoho z nejvlivnějších šlechtických rodů své příbuzné, přítelkyně i vlast a doufá, že v Čechách nalezne nový domov. Její očekávání se však nesplní, neboť Černínové nedají souhlas se sňatkem svého jediného syna s cizinkou bez věna a jiného vyznání. Zoufalá dívka v téměř bezvýchodné situaci nalézá oporu a porozumění u českého hraběte Maurice Lavanyho, o třicet let staršího vyrovnaného a spolehlivého muže, císařova poradce a důstojníka ve vojsku Albrechta z Valdštejna. I když stále nedokáže zapomenout na sobeckého a neodpovědného Richarda, stane se jeho ženou. Čtivý román německé autorky zachycuje celkem přesvědčivě hrdinčino citové tápání mezi dvěma muži odlišného věku, charakteru i náboženství na pozadí válečných hrůz a utrpení lidí na obou stranách konfliktu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Wenn die Liebe nicht endet , 2002


více info...

Přidat komentář

AlenaF
07.07.2023 3 z 5

Knihy Charlotte Link čtu velmi ráda, ale tato patří k těm slabším.

malýčtenář
02.05.2022 4 z 5

(SPOILER) .Kniha sama o sobě není špatná, četla se dobře. Jen hlavní hrdinka je mi dost nesympatická. Připadá mi sobecká a sebestředná. Děj se odehrává na pozadí 30 letė války a ukazuje nám dvojí život. Chudina a šlechta, ten velký nepoměr tehdejší doby.


Kanimůra2
22.05.2021 2 z 5

toto je pro mě nejslabší kniha od autorky. Vzhledem k tomu, že je má oblíbená, dávám hvězdičku. Za historickou dobu dávám hvězdičku. Nečetla jsem moc knížek v tohoto období, proto pro mě zajímavé. Ale kdyby to napsal jiný autor, tak bych knížku odložila. Někdo tu přede mnou psal - kde je to tajemné tajemství rodu - souhlasím, taky jsem to nepochopila. Někdo tu přede mnou psal, že postavy mu byly tak nesympatické, že přeskakoval. Souhlasím. A taky někdo psal, že to dobře dopadlo. Tak to už bez komentáře. Za mě hodně nepovedné

soukroma
25.02.2020 3 z 5

Romance bavorsko-česká, v kulisách bouřlivých let první poloviny 17. století. Historické události jsou vždy jaksi vloženy jedním dvěma odstavci (včetně bitvy na Bílé hoře), dle mého se ale nedá bez dalšího zkoumání podrobností v evropském dění, kořenů a průběhu třicetileté jen z textu vyznat; historická fakta nelze hledat ani ve vyobrazení Černínova rodu. Autorka si hrdinu dle záložky vymyslila. Nicméně moc nesouhlasím s dalším překvapivě neurvalým popisem ze záložky knihy, že by se děj odvíjel absurdně pomalu - na romanci je to rychlé až až (a kniha zahrnuje období vlastně třiceti let).

Mandlevest
21.08.2019 5 z 5

Při mých dovolenkových cestách většinou sáhnu po odpočinkové knize. Vstřebávám spoustu inspirativního, zajímavého a krásného z procházek a poznání , a tak náročná kniha, nutící Vás k zamyšlení, by mě rušila. Letos, chodíc po barcelonských památkách anebo jen tak, neznámými uličkami se skvělou atmosférou, protože v tomto nádherném, přenádherném městě je vše inspirativní, zajímavé a krásné, jsem nemohla zvolit lépe. Jde o druhou knihu této německé, skvělé vypravěčky, a tak jen kroutím hlavou, že ta samá autorka v poslední době píše thrillery jako Rozhodnutí anebo Podvedená. Absolutní změna žánru, ale čtivost knih se roky nevytratila, spíše naopak. Mám pro autorku slabost a to čarokrásné místo, kde jsem kus knihy přečetla.... a tak dávám plný počet a milovníkům Věčné Ambry anebo Angeliky určitě doporučím :-).

Tirisa
11.03.2019 2 z 5

Kniha mě chytla co se týče historické doby. Bohužel mi ale hlavní postavy byly tak nesympatické, že mi bylo nakonec jedno, jak to s nimi dopadne, nakonec jsem začala i přeskakovat a četla už jen části, které mě zajímaly.
Rozhodně ale neříkám, že je kniha špatná. Naopak chápu, proč má spisovatelka své fanoušky a její jméno je tak známé. Prostě jen mně osobně nesedí. Zkusila jsem i nějaké detektivky, bohužel se stejným výsledkem.

Aneri8
27.10.2018 5 z 5

Knihu jsem četla "jedním dechem" ... Mám moc ráda historické příběhy a tento byl pro mne velice zajímavý, neboť o třicetileté válce jsem moc knih nepřečetla. Ale po něčem se nyní poohlédnu. Postavu Valdštejna jsem vždy měla ráda, v této knize je toho ale hodně málo. Nevadí, příběh lásky, citů, ponaučení a polepšení hlavní hrdinky je napsán krásně a krásně se četl.

Tesssay
12.07.2016 4 z 5

Kniha mě - jako obvykle od této autorky, chytla hned od začátku a četla se doslova sama. Děj příjemně plynul, nikde nebylo hluché místo. Líbila se mi postava hraběte Lavanyho, oproti tomu hlavní hrdinku jsem měla nejednou chuť "proplesknout", ale na konci knihy jsem ji vzala na milost :-) Krásný příběh o tom, že není vždy jednoduché si uvědomit a najít, co je v životě důležité a na čem opravdu záleží...Knihu si kupuji do své knihovny, protože se k ní určitě časem s chutí zase vrátím.

galinek
10.02.2016 5 z 5

Dnes jsem dočetla. ...Kniha se četla krásně, je pravda, že chvílemi jsem hlavní hrdinku přímo nesnášela. Někde jsem četla v komentáři, že to dopadne OK., no ano, ale jinak, než jsem čekala... Tak to byl ještě takový bohus ke konečnému rozuzlení...
Kdo má rád historické romány, snad nebude zklamán. Každopádně jsem konečně dostala chuť na monografii o Albrechtu z Valdštena- mám ji už pár let v knihovně...
.... Nepochopila jsem překlad názvu knihy(?).
Z knih autorky se mi asi nejvíc líbila kniha Dům sester.

Skawin
25.08.2014 3 z 5

Dobře čtivý historický román, ale pro mě tam bylo málo historie a moc citů. V podstatě jsem ani nepochopila, v čem se skrývalo to temné tajemství..

miriama
29.03.2014 5 z 5

Moc dobře napsaný historický román, který se odehrává v mém oblíbeném 17. Století. Příběh hrdinky probíhá souběžně s 30letou válkou a my jsme svědky jejího lidského zrání a složitého vývoje vztahu ke dvěma osudovým mužům jejího života. Žádná červenà knihovna, ale citlivé vylíčení toho, že pochopit, co vlastně v životê chceme, je někdy dlouhé a obtížné.

Mikiem
10.07.2013 5 z 5

Dobrý a tajemný to mám ráda tu tajemnost když nevíš ke konci jak tonakonec vlastně dopadne a si pořád napnutá až do konce doporučuju nakoonec fajn:o)

Mikiem
12.06.2013 5 z 5

teď čtu a kniha se mi moc líbí je napínavá od začátku do konce doporučuju:o)