Čaroděj

Čaroděj https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354375/bmid_carodej-fsg-354375.jpg 4 643 57

Nicolas Flamel pokračuje v zápiscích dalších dvou velmi hektických dnů. Nyní se nachází v Paříži a s ním i dvojčata a Scathach. Uvědomuje si, že musí rozvíjet sílu Sofie a Joshe, aby mohli naplnit proroctví. Setkávají se s dalšími nesmrtelnými bytostmi, a jejich pobyt ve francouzské metropoli způsobí více než velké zmatky. Nicolasovi a Perenelle se však čas neúprosně krátí. Každý den stárnou o rok, jejich schopnosti slábnou a tělesná schránka chřadne. Podaří se probudit i Joshovu skrytou moc? Zvládne Sofie umění ovládat další živel? V pokračování Alchymisty se samozřejmě znovu střetnou s dávným čarodějem Johnem Dee, který tentokrát proti nim nebude stát sám. Druhý díl Tajemství Nicolase Flamela je opět napínavý a plný nečekaných bitev a zvratů.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Magician , 2008


více info...

Přidat komentář

Alaglesia
28.07.2023 3 z 5

Děj druhého dílu začíná nabývat na dynamice. Tentokrát se dostáváme do Paříže, kde se seznamujeme s dalšími historickými i mytologickými postavami, významnými památkami. Nejvíce sympatická a charakterově vykreslená mi připadá postava Perenely, ackoliv v knize představuje vedlejší dějovou linku. Překvapením byl Josh, jeho jednání a velmi dynamická proměna. Akční kouzelnické scény opět až přehnaně akční s předvídatelným koncem. Hurá na třetí díl.

Nale
19.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Ve druhém díle se všechno konečně začíná rozjíždět. Je to sice pro mladší čtenáře, ale mě to zkrátka baví!

Čaroděj má akci, humor, mýtické bytosti a prostředí Francie je zkrátka parádní. Celý svět je neuvěřitelně promyšlený a my sledujeme hned tři dějové linky.

Setkáváme se jak starými tak novými postavami. Johanku z Arku a hraběte Saint-Germaina jsem si okamžitě zamilovala. Dále tu máme například i Nicola Machiavelliho nebo Valkýry. Nemůžu se dočkat s jakými dalšími legendárními postavami se ještě seznámíme v příštích dílech! Velké plus mají také skvělé ženské postavy. Tohle je jedna z mála sérií, kde nejsou otravné, ukňourané chudinky, které musí každý chránit. Za mě vede jednoznačně Scathach.:)

Co mě jen mrzelo, bylo využití magie. Jediný člověk, který ji opravdu využíval, byla Sophie. Těšila jsem se na Saint-Germaina nebo pořádnou akci od Nicolase, ale autor to vždycky udělá tak, že magie je zrovna jaksi mimo provoz, nebo postavy vyřadí. Flamel i Saint-Germain byli v boji i přes své staleté zkušenosti úplně k ničemu a moc se jako mentoři teda nepředvedli.
Také mě zklamalo, že Dee, který je podle popisu (i z historie) jeden z největších a nejmocnějších čarodějů, se taky moc nepřevedl. Jen štěká, co udělá, to pokazí a jeho využití magie je hodně slabé. Stejně tak mi nedávalo smysl, že mocní nepřátelé jsou poraženi lusknutím prstu. Tyhle logické nesmysly mi tam vyloženě překážely. Ale zase... je to fantasy pro mladší čtenáře, takže k tomu tak musí člověk přistupovat.

S chutí se pouštím na další díl.

"Na co myslíš?" zeptal se Flamel, když viděl Johančinu ustaranou tvář.
"Přemýšlím, že až bude po všem, opravím auto do jeho původní podoby a už nikdy ho nevytáhnu z garáže."


Taťka Hraboš
01.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Druhý díl se podle mého názoru autorovi povedl více. Pomohlo rozdělení na tři dějové linie (dvojčata, Perenela a záporáci), podařilo se mu do jisté míry opustit schematické dějové postupy, kniha má svůj vrchol v podobě střetu s Nidhogem a událostí v katakombách a před katedrálou Notre Dame. Nemůžu si ale pomoci – magickou složku autor trochu odbyl (především probouzení Sophiiných schopností a její zaučování). A postavám – bohužel i dvojčatům – pořád tak nějak chybí osobitost. Scott prostě není bůhvíjaký psycholog. I časté pravopisné chyby v textu či místy podivně pospojované věty a jiné zvláštnosti, dané asi trochu neumělým překladem, přetrvávají.

HollyUndead
27.07.2021 5 z 5

Druhý díl série plné kouzel a magie se nesl snad v ještě tajemnějším a zběsilejším duchu. Celou sérii jsem četl již 2x (nyní potřetí), ale i po letech má četba této série svůj význam. Děj příběhu mě opět naprosto uchvátil. Vše je navíc doplněné o tajemná zákoutí francouzského hlavního města - Paříž.

nela3812
16.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Tento díl ovšem přináší i přátelská setkání, z nichž mi některá opravdu přirostla k srdci. Naši hlavní hrdinové poznají hraběte de Saint-Germaina – alchymista a čaroděj ohně, který by měl jednomu z dvojčat předat magii ohně. A také se setkají se slavnou a nesmrtelnou Johankou z Arku. S jejich pomocí se postaví nástrahám a bytostem, které proti nim poštval Dee a Machiavelli.

Autor do příběhu zapojil opět další historické postavy a seznámil nás s několika památkami, které se nachází na území nejznámějšího francouzského města – Paříže. Výběr postav a jejich zasazení do děje je promyšlené a dokonale svázané s historickým kontextem. Zaujala mě především Johanka z Arku, která je velmi sympatickou postavou, a doufám, že se objeví i v dalších dílech. (Ano, skutečně jí neupálili. Jakto? Pro tuto informaci se budete muset začíst do knihy)

Velmi podstatným místem se v knize stanou například katakomby/podzemní chodby pod Paříží, které naprosto přesně kopírují skutečné ulice nad nimi. Tento fakt mi přijde naprosto fascinující a jsem ráda, že takové místo mohu navštívit alespoň skrze knihu.

Směr příběhu se mi zatím stále líbí a těším se na další díly, až zjistím jaké další dobrodružství a tajemství jsou pro dvojčata nachystána. Už nyní je pro mě velmi těžké sepsat pár vět o knize a neprozradit mnoho, abyste zůstali v napětí stejně jako já. To tedy znamená jasných 5/5 hvězd, nemohu jinak, než i tento díl doporučit všem milovníkům Fantasy.

ELLISAMEG
30.03.2021 4 z 5

Kniha mě velmi zaujala . Byla trošku těžší na přečtení ,ale pro mě a ostatní milovníky fantasy velmi doporučuji.

Selve
04.01.2021 5 z 5

Další skvělý díl, dokonce bych řekl, že mě kniha bavila mnohem více, jak jednička :) I když je kniha cílena pro mladší diváky, hrátky s časem a prolnutí fantasy světa s reálným mě jednoduše baví.

david9690
17.11.2020 4 z 5

Dvojka mě fakt bavila. Asi jsem si zvyknul na autorův styl, jednotlivé postavy mi přišly docela fajn, velmi se mi líbí autorova fantazie, spojení různých mýtů a legend, historických a bájných postav a současného moderního světa se všemi jeho vymoženosti jako internet, mobilní telefony atd. Hodnotím to jako fakt povedený a zábavný sci-fi koktejl a těším se na další díly serie

Haloon
25.10.2020 3 z 5

Stále podivné nastavení světa a schopností postav, které celý děj, včetně napětí a logiky značně podkopává. Nemůžu však popřít, že se mi Čaroděj líbil víc než Alchymista.

Nikusha
16.10.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla za dva večery. Strhující příběh!

ydnac
09.09.2020 4 z 5

Tuto sérii jsem četla asi před 10 lety a moc se mi líbila, hezký a napínavý příběh :-)

FideiDefensor11
08.05.2020 3 z 5

(SPOILER) Velmi dlouho jsem přemýšlel, jestli dát dvě nebo tři hvězdy. Vzhledem k Alchymistovy by dvě hvězdy ale byly nespravedlivé, protože Čaroděj je na každý pád mnohem lepší kniha a i přes množství chyb obsahuje několik velmi zajímavých prvků, které oceňuji.
Nejdříve k chybám. Naštěstí jich není mnoho. Pro mě základní a do očí bijící je naprosto šílené odstupňování síly různých postav a průběh jejich střetů. Moc starobylých bytostí absolutně neodpovídá jejich popisu. Například část odehrávající se v katakombách, kde výprava potká Marta. Atmosféra je vybudovaná perfektně. Dee i Machiavelli se klepou strachy. Čtenář si říká, že to bude někdo opravdu nebezpečný, a že by se měl Josh mít na pozoru. Pro mě jde o jednu z nejlepších částí knihy. A pak najednou mocného boha války trapně deklasuje Flamel a o chvíli později Dee, který byl ještě o pár stran dříve zkoprnělý v rohu.
Stejně tak Sofie, jež zmrazí valkýry. Nemohla by takhle teda zmrazit úplně každého? Souboj Aerop-Enap s Morriganou se už dá sice pochopit lépe, avšak stále se divím, že i přesto, že je několikrát zmíněna schopnost starobylých bytostí ovládat magii, tak žádná z nich to zatím nepředvedla. Skoro to vypadá, že veškerá magie starobylých spočívá ve schopnosti ovládat spřízněná zvířata a využívat dispozice, které jim jejich zvířecí podoba (létání, sítě, drápy) nadělila.
Také se podivuji, že když získání Kodexu a dvojčat je pro temné starobylé prakticky otázka konečného vítězství, proč na to nenasadí všechny své zdroje? Proč záporáci útočí zásadně jen v malých skupinkách a to ještě ani ne všichni. Například při útoku valkýr Dee s Machiavellim jen stojí bokem.
Děj na Alkatrazu, který by teoreticky měl být na stejné úrovni důležitosti jako Paříž, je oproti Paříži nezajímavý a vedlejší a silně by mu prospěla menší stránková dotace.
Knihá má naštěstí i spoustu kladných stránek. Především je úžasně čtivá, díky tomu, že děj plyne velmi rychle. Mytologie světa je zajímavá a čtenáře baví se do ní nořit stále hlouběji a prozkoumávat nová zákoutí.
Velmi se mi také líbí pojetí Dea s Machiavellim, které bohužel občas kontrastuje s Deeho občasnými nadsazenými schopnostmi. Když si však toto odmyslím, tak se mi velmi líbila například část, kdy oba sedí v autě a čekají na valkýry a poté běhají po ulicích Paříže a snaží se sledovat Nidhogga. Tyto momenty, které ukazují, že jsou oba vlastně docela slabí a nejsou to žádní supermocní, nepřemožitelní zloduši se mi velmi líbí a knihu ozvláštňují.
Dalším plusem je Josh, jenž se stal prakticky protagonistou celé série. Je až s podivem, jak svým charakterovým vývojem, zajímavým příběhem a částečnou mentální labilitou (nadměrná fixace na sestru spojená s chorobnou žárlivostí a časté záchvěvy infantilismu, kdy ho děsí věcí, které by normální patnáctiletý kluk zkousl) zadupal do země svou dějově i emočně plytkou sestru.
Kniha je povedená a, i díky atmosféricky popsanému prostředí Paříže, rozhodně stojí za přečtení. Už se těším na další díl.

BarkaS
18.04.2020 3 z 5

Zábavné, ale na můj vkus přeplácané a takové “uhoněné”.

protokol
20.08.2019 1 z 5

ďalší diel a podľa mňa horší ako ten predošlí .
skoro v každej kapitole opakovanie do okola to isté
" nikolas flamel udržuje sa pomocov elixiru, nikolas flamel pracoval ako ...
nikolas flamel je po dalšom kuzle starší a slabší, nikolas flamel číta proroctvo o dvojčatách a.t.d stale to isté a akonahle sa objaví nová bytosť siahodlhá prednáška kto to bol v histórii nuda nuda nuda občas sa zvrhne nejaká akcia ale aj to je len zálezitosť pár strán . zdá sa že autor nemá vlastnú fantáziu a snaží sa napchať príbeh známimy a neznámimi postavami z mýtov legiend a dejín a trápne to do kopi splieskať
neviem dám šancu ešte jednemu dielu ale neviem či sa to zlepší

Páájinka
27.07.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila stejně jako první díl.

3073
20.05.2019 5 z 5

Podľa mňa bol Alchymista tiež taký v podstate nudnejší, no Mág bol už zaujímavejší. Veľmi dobre sa číta. Som ho čítala asi mesiac-ani to nie. Určite odporúčam si prečítať túto knihu.

SknihouVrukách
09.12.2018 5 z 5

Kniha bola lepšia ako prvý diel. Na to, že Alchymista ma nebavil, tak toto ma strašne bavilo. 4,5*/5 *

Daniel2009
30.10.2018

Scott je jeden z nejlepších spisovatelů, které jsem kdy poznal. Umí čtenáře dostat do děje, jakoby tam žil odjakživa. Určitě doporučuji.

zuzka9645
21.10.2018 4 z 5

Jednodušší, ale skvělá fantasy.

hurikan123
10.10.2018 5 z 5

skvělé pokračování napínavé série, doporučuji si před touhle přečíst ještě Alchymistu, jinak opravdu dokonale související kombinace magie a historie