Svědectví

Svědectví https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444126/bmid_svedectvi-suV-444126.jpg 4 1630 314

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti. A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99 % vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem. Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž. Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Stand: The Complete & Uncut Edition , 1990


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

K této knize jsem se velmi dlouho odhodlával, zejména kvůli tomu, jaká je to bichle. Mohu jen konstatovat chybu a říct, že se jedná o parádní román od skvělého spisovatele. Moc pěkné líčení, jak by to mohlo vypadat, kdyby pandemie dosáhla zcela katastrofálních rozměrů.
Post apokalyptický svět je vylíčen zcela uvěřitelnélě a živě, stejně jako postavy, které jsou bohatě propracované, vrstevnaté a zcela uvěřitelné. Myslím, že skoro každý si v záplavě hlavních postav najde někoho, s kým se může ztotožnit.
Docela jsem přemýšlel, jestli dám 5* nebo jen 4. Bylo totiž i několik věcí, které bych knize vytknul. Zejména je příliš obsáhlá, zejména v první polovině. Ano, hodně scén nějakým způsobem určuje a vybrušuje různé postavy, které nás příběhem provázejí. Nicméně myslím, že je hodně scén i zcela zbytečných a tvoří jen vatu, bez které by příběh byl úplně stejně dobrý. (plus by se neničila vazba knihy, která i při velmi pečlivém zacházení při tomto počtu stránek neskutečně trpí). Druhá věc, která byla pro příběh velmi důležitá, ale mě moc nevyhovovala, byla mystická rovina sdílených snů, božího určení atd. Ne že by mi to vadilo nějak moc, ale věřím, že i bez těchto pomůcek by si King dokázal poradit. Na druhou stranu právě tato témata vnímám jako něco, co román definuje a posouvá směrem k žánrům, které bych od běžného post-apo nečekal.
Spousta lidí tvrdí, že King neumí dobré konce. Podle mě minimálně tady ukázal, že na tom tak špatně není. Myslím, že zakončení se celkem povedlo (i když si umím predstavit i to, že by kniha končila o 50 stran dříve a otevřeněji, což by se mi kupodivu líbilo asi ještě víc).
Musím se přiznat, že chvílemi se mi přístup RF zamlouval i více, než Svobodná Zóna. Tohle musím připsat Kingovi také jednoznačně k dobru, že i záporné postavy dokáže napsat tak, že s nimi čtenář soucítí, ba dokonce sympatizuje.
Oblíbené postavy, které mě bavily nejvíc : Harold, Nick, Popeláč, Glen
méně oblíbené postavy : Matka Abagail, Fran, Joe.

gaspoda
gaspoda
29.02.2024 5 z 5

Ufff je zamnou
Pro mě nejlepší kniha P.Kinga


qadek
qadek
14.02.2024 5 z 5

Tak takhle ano, svatá dobroto, ano! Výtečná kniha od začátku do konce.

Pistolník
Pistolník
12.02.2024 5 z 5

Každý spisovatel jistě sní o dni, kdy napíše knihu, která bude definovat jeho a jeho spisovatelskou kariéru. "Svědectví" je bezpochyby klenot krále hororu Stephena Kinga. S počtem cca 1 100 stran se řadí mezi jeho nejdelší romány. Kniha je rozdělena do tří částí a začíná jednoduchou premisou, která je dnes až příliš známá: na svět byla vypuštěna geneticky upravená forma chřipky. Úmrtnost se pohybuje kolem 99,9 % a americké úřady se ji snaží zvládnout, ale nedaří se jim to. Zatímco lidé umírají a společnosti se hroutí, sledujeme ty, kteří jsou imunní, jak se snaží vyrovnat s koncem světa a rozhodují se, co dělat a kam jít. Vedeni sny o zlověstné postavě jménem Randall Flagg a vlídné matce Abigail se naši přeživší vydávají tím či oním směrem. Tato část románu je jako na horské dráze, kdy jsme svědky šíření nákazy a chaosu, když si lidé uvědomí, že společenské konvence už neplatí. Něco z toho je přehnané, ale zároveň velmi realistické, protože se musíme smířit s tím, že jediný důvod, proč někteří lidé nedělají špatné věci, je ten, že nechtějí být potrestáni. Druhá část ukazuje různé přeživší, kteří se vydávají na cestu napříč zemí, aby se setkali s Matkou Abigail v Boulderu v Coloradu nebo s Randallem Flaggem v Las Vegas a začali znovu budovat společnost. Pro mě je to místo, kde román skutečně ožívá a ospravedlňuje svou délku. King nenechává kámen na kameni, když líčí americkou krajinu zničenou nejprve nemocemi a později panikou. Města, kde jsou všude mrtvoly, tunely ucpané rozbitými vozidly, požáry, které nemá kdo uhasit, a rozpadající se budovy. Ve třetí části si obě města již plně uvědomují jedno druhé a hrozbu, kterou pro sebe navzájem představují. Musí dojít ke konfrontaci a matka Abigail vybere malou skupinu, která se vydá do Vegas a postaví se Flaggovi. Román končí dojemně a pojednává o lidské povaze. Poučíme se někdy ze svých chyb, nebo jsme odsouzeni k tomu, abychom je opakovali stále dokola?

freestyla
freestyla
31.01.2024 4 z 5

Pár zajímavých myšlenek/citátů z knihy:

"Pánové, došlo k politováníhodnému incidentu. A pokud dojde k politováníhodnému incidentu a je do něj zapletena kterákoliv odnož americké armády, neptáme se po kořenech incidentu, ale spíše, jak co nejlépe prořezat větve. Služba je naší matkou a naším otcem. A pokud naleznete matku znásilněnou a otce zbitého a okradeného, dříve než zavoláte policii, zakryjete jejich nahotu. Protože je milujete."

"Krása náboženské mánie je v tom, že má moc vysvětlit vše. Jakmile je Bůh (nebo Satan) přijat jako prvotní příčina všeho, co se děje v pozemském světě, nic jiného nemá šanci... a nic se už nemění. Jakmile si osvojíte magické fráze jako "nyní vidíme skrze sklo jen nejasně" nebo "tajemné jsou Jeho cesty, jimiž provádí své zázraky," logiku je možné vesele hodit z okna. Náboženská posedlost je jedním z mála neselhávajících způsobů, jak reagovat na vrtochy světa, protože naprosto vylučuje náhodu. Podle náboženského blouznivce má všechno svůj účel."

"Otcem hříchů je zlodějství, všechno z desatera lze zhustit v "Nepokradeš". Vražda je krádeží života, nevěra krádeží manželky, chamtivost tajným, plíživým zlodějstvím, které se skrývá v jeskyni srdce. Rouhání je krádeží Božího jména, vyvlečeného z chrámu Páně a poslaného šlapat ulici jako běhna.
Matkou hříchu je pýcha. Pýcha je ženskou podobou Satana v lidské rase, skrytým vejcem hříchu, vždy plodným."

"Mám ti říct, co nás o lidské rase učí sociologie? Podám ti to zaobaleně. Ukaž mi samotného muže nebo ženu a já ti ukážu svatého. Dej mi dva a oni se do sebe zamilují. Dej mi tři a oni vynaleznou tu úžasnou věc, které říkáme "společnost". Dej mi čtyři a oni postaví pyramidu. Dej mi pět a oni z jednoho udělají vyvržence. Dej mi jich šest a oni vynaleznou předsudky. A když jich bude sedm, vynaleznou válku. Možná byl člověk stvořen k obrazu Božímu, ale lidská společnost byla stvořena k obrazu jeho opaku a vždy se snaží svému obrazu zavděčit."

majc
majc
22.12.2023 5 z 5

Za mě opět skvělá kniha. Žádná pasáž mi nepřišla zbytečná, zdlouhavé a nudné mi přišlo jen zasedání výboru, to mi fakt lezlo na nervy. :D
Každá postava, každý okamžik popsaný v knize budoval atmosféru. Klidně bych v knize oželela všechno nadpřirozené, ale i tak to bylo fajn. :)
I když je kniha fakt dost dlouhá, tak mě moc bavila a po dočtení jsem cítila takové prázdno.. jakože co teď budu po večerech číst? Tak moc jsem si navykla na svou rutinu přečíst si pár stránek před spaním z tohoto příběhu a měla jsem pak několik dní čtecí krizi, kdy se mi nechtělo číst nic nového a vstřebávala jsem ten příběh.
Knížku jsem četla dlouho taky proto, že jsem onemocněla během čtení a to jsem číst nezvládala, ani s rýmou, měla jsem takový skličující pocit z toho. Obzvlášť, když byli nemocní všichni kolem mě, to jsem si taky musela dát pauzu, abych po večerech nemyslela na dění v knize a co když to opravdu přijde i do reality?
Píšu tento komentář po několika dnech po přečtení a stále mám myšlenky rozběhané a nedokážu napsat smysluplně svůj pohled na tento příběh, ještě ho stále vstřebávám. Skvělá kniha za mě.

Bediczek
Bediczek
09.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak to bylo fakt dlouhé.
Nejdřív se seznámíte s mrakem postav, z nichž většina stejně zemře, takže nejsou nijak důležití (ani nechápu proč jsme je teda museli poznat). Pak vypukne epidemie kapitána tripse, která nápadně připomíná to, co jsme tu měli pár let zpátky a u této části mne kniha bavila asi nejvíc. Následné putování, protkané sny o Flaggovi a Abagail, ještě taky ušlo. Co mne ale vážně nudilo, byla část kdy se všichni sešli v Boulderu a hlasovali ve výboru. Pak se opět putovalo do Vegas a nakonec to celé vyřešil Popeláč a atomovka (proč je tam ta matka Abagail vlastně poslala na smrt?).
Btw. To místo kam si Harold (nejzajmavější postava) ukrýval svůj deník asi nebyl moc dobrá schovka, když ho každý kdo mu tam vlez hned na první pohled viděl
Jinak Flagg byl vážně neschopný záporák, vlastně se mu hned odzačátku vše hroutilo a tropil akorát hysterické scény. Co byla jeho motivace mi taky nějak uniklo, asi byl prostě jen evil...

tetanurae
tetanurae
01.12.2023 3 z 5

Když se voják z vojenské výzkumné základny rozhodne utéct poté, co došlo k havárii a on se nakazil smrtícím virem, nikdo netuší, že nákaza přezdívaná Kapitán Trips bude mít fatální dopad na celé lidstvo. Jen hrstka imunních jedinců dokáže přežít a začít budovat novou civilizaci na troskách zaniklého světa.

Čtenář tak pozoruje dokonalý popis postapo světa a detailní líčení jednotlivých stadií, kterými by si svět v podobném případě doopravdy prošel.
Je zvláštní, nakolik je složité určit, kdo je hlavní a kdo vedlejší aktér - postavy přibývají, ubývají a Stephen King nešetří sáhodlouhými popisy charakterů lidí, kteří nakonec zemřou, aniž by sehráli významnou roli. Říkejme tomu užitečný idiot.

V dalších částech knihy navíc zjišťujeme, že postapo se mění v úplně jiný typ díla a hlavním faktorem zde bude notoricky známý boj dobra proti zlu. Temný muž, Randall Flagg, si totiž umínil podmanit svět, a tak chystá vendettu, v níž mají zahynout všichni ti, kteří se postavili na stranu Boha.

SPOILER!!! Musím říct, že objektivně jsem tuhle knihu četl někdy od května. Očekávání byla veliká, jelikož jde o kultovní dílo od mého oblíbeného autora. Ale příliš výpravnosti jednoduše škodí. Kdyby toto proškrtal šikovný redaktor, myšlenka díla zůstane zachována při redukci poloviny stránek. A to je špatně. Krom postav, které vůbec neměly smysl, a přesto jim byly věnovány desítky stránek, se můžeme podivovat i nad mnoha dalšími nevysvětlenými aspekty - proč mají jít členové výboru na západ pěšky, proč tam mají jít vůbec, když Popeláč to stejně vyřeší za ně, proč se detailně dozvídáme, jak Stu píše dopis Frannie, když ho nakonec nepotřeboval, a nakonec (ale to je detail, který už zpětně ověřovat nebudu)- Harold schoval zápisník do brašny na motorce a pak ho držel sevřený na hrudi?? Ale možná mi něco uniklo... Každopádně je tam otazníků požehnaně.

Sečteno, podtrženo, jde o mimořádně popisné dílo a člověk se doslova sžije se světem, jenž nám je předložen. Aby ne, když to čtete uherský rok. Nicméně méně je někdy více a zrovna zde to platí dvojnásob.
Výstavba díla je kvalitní, sloh je, jako vždy u Kinga, plynulý, ale současně většina pasáží nudí. Nehledě na to, že většina postav ani za mák nepřiroste k srdci.
Jestli chcete mít splněnou čárku ve čtenářském deníku, že máte za sebou kultovní dílo, jděte do toho - správný fanouškem Stephena Kinga by jej neměl minout. Ale připravte se, že Stephen má díla, jež umí strhnout nesrovnatelně více a mají úplně jiný spád.
Celkové hodnocení 65% -hluback-

m2056
m2056
13.09.2023 4 z 5

Kniha má přes 1000 stránek některé pasáže vás budou bavit víc některé méně přesto se čte dobře některé věci vám případnou známé protože autor použil něco málo ve svých povídkách ale celkově Kniha je dobrá.

poulet
poulet
11.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Jako vždycky u Kinga. Cesta je cíl.
Dobře napsáno, parádní příběh, zábavný postavy a jejich psychologie, pak nadpřirozeno, které mě nebaví, a pak se po tisíci stránkách všechno vyřeší na jedný. V koncích je prostě King slabší. No a tu cestu zpátky bych zkrátila na čtvrtinu. Každopádně stále dobrá zábava a je fakt neuvěřitelný, jak ten člověk umí poutavě psát a jakou má fantazii.

RaDaR26
RaDaR26
11.08.2023 4 z 5

Sice 1055 stran, ale určitě se u čtení nudit nebudete!

luksky
luksky
01.08.2023 5 z 5

Pozor obsahuje spoilery: Wow, příběh mě hodně uchvátil, nevím proč jsem jej tak dlouho odkládal. mělo to nějaké slabší části a spojení s Temnou věží bylo sic fajn, ale zase předem byl jasný konec "záporného" hrdiny. Překvapilo mě hodně úmrtí některých hlavních postav, hlavně třeba Nicka, toho jsem měl rád. Jen asi škoda vcelku rychlého konce. Ono bych asi klidně snesl ještě dalších 200 stran o některých postavách hlavně ze západní strany. Ale jinak super, k dokonalosti chybí jen málo ale i tak dám 5* :-)

Alfondra
Alfondra
31.07.2023 3 z 5

Některé pasáže, hlavně takové duchařské, mě trochu nudily. Ale jinak napínavá kniha, hlavně poté, co jsme zažili s Covidem.

gabriela8704
gabriela8704
30.07.2023 5 z 5

Řeknu páni, to bylo čtení. Takto dlouho jsem knihu ještě nečetla.

Moc dobré čtení. Psychologie lidi a její důsledky. S prvky něčeho více než je pochopitelné běžným rozumem.

MartinvonHau
MartinvonHau
17.07.2023 4 z 5

Jedna z nejlepších knih Stephena Kinga, ke které jsem se už potřetí vrátil. Mám ji rád, přesto dávám jen čtyři hvězdy. Proč?
První část je parádní. Civilizace se hroutí pod náporem smrtícího viru a tady se naplno projevuje to, co King umí jako málokdo jiný. Na drobných příbězích vystaví parádní příběh, z kterého mrazí. Právě Svědectví bylo jedním z důvodů, proč jsem covid bral zcela vážně. Postupně s Kingem procházíme mikrodramata jednotlivých postav, které skvěle vykreslují kolaps civilizace. A nevadí mi ani ty levičácké kecy, které obstarává především Glen. Ty jsou v Kingových kruzích běžné a člověk s tím nějak počítá.
Dobrá je i druhá část, ve které vzniká civilizace nová. Akorát tady už příběhem čím dál více prorůstá mystika, telepatie, souboj dobra a zla, což mi přijde absolutně zbytečné. Kniha by obstála i bez těchto věcí a možná by byla ještě lepší. Poslední část, jakási obdoba Tolkienovy Cesty tam a zase zpátky, se sice četla dobře, ale mě přišla jako rušivý prvek. A opět se ukázalo, že největší slabinou Kinga jsou závěry. Když neberu jakýsi epilog, kdy se Stu vrací domů, tak celý příběh, který má přes tisíc stran, se najednou tak nějak podivně završí na jedné jediné stránce. A to je škoda, bohužel to není jediná Kingova kniha, která vyústí do takového zvláštního konce.

Luigi1
Luigi1
24.06.2023 3 z 5

Zajímavé dobře se to četlo

zandu
zandu
23.06.2023 4 z 5

Číst to až teď, po kovidu, je docela masakr.
Dlouhé to bylo. Skvělé to bylo. Ale Pod kupolí bylo lepší :-)

DomYell
DomYell
17.06.2023 5 z 5

Jsou tam dziny, je tam kukurice, jezdi tam americke herky, je tam pozitivne naladen afroamerican, - tohle je King.

Spisovatel, ktereho do puntiku vystihuje jeho prijmeni nas zavede do Ameriky, kde se rozsiri pandemie. Tezko verit, ze zacatek byl napsan pred tolika lety. 1.vydani je roku 1978, takze asi tak kolek roku 1975 King napsal a popsal roky 2020-2021. Skoro bych chtel rict - Hey Steve, ten Covid byla paralelni kniha ke Svedectvi???

Cetl jsem to asi tyden. Byl to vazne masakr. Obcas jsem se vracel, abych si nepletl osoby, deje, udalosti. Je to neskutecne ctive, neskutecne propracovane. Vsechno do sebe zapada do posledniho sroubku. Je to monstrozni dilo.

cziss
cziss
29.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Na to jaký je to epos, tak si po dočtení říkám, že tam toho mohlo být více :)... K této knize by měl čtenář přistoupit teprve potom, až už od Kinga něco četl, hlavně z univerza Temné věže, To apod. Potom je jasné, že tu nejde o boj ďábla a Boha, ale dobro vs. zlo v mistrově podání. Nejvíc mě na knize potěšilo asi to, že mistr vidí post-apo vývoj podobě jako já (když odmyslíme ten mystický zápas) - tedy ne jak v těch všech seriálech boj pro boj, ale vlastně postupný návrat k původní civilizaci.

faba
faba
27.05.2023 3 z 5

Že to bylo dlouhé, tak to snesu a nevadí mi to. Mám dlouhé knihy rád. Jenže u Kinga člověk čeká akci a děj který odsýpá.
Knihu bych rozdělil na třetiny (když máme to mistrovství v hokeji).
1. třetina super. Děj pěkně plynul a osudy hrdinů se pěkně rozvíjely. Moc jsem si to užíval...
2. třetina, ale byla úplně z jiného ranku. Děj se posunul do města hodných, kde se řešily věci, no nic moc. O městě zlých se toho moc nedozvěděli, takže trochu nuda. Trochu velká nuda na Kinga.
3. třetina byla o mnoho lepší než druhá, ale jen část kde Stu a Tom putovali domů.

Konec jsme si mohli odpustit, ale nešť. Je to King a rád překvapuje. I když to moc překvapení nebylo. Za mě slabší kniha. Umístil bych ji na poslednější místo jeho tvorby.
Byla dobrá, ale nepřevrátil jsem se z ní. Takže za ***.

Edit: Ještě k překladu. Knihu přeložili dva překladatelé. Dva! A oba zase použili moje (nebo lépe řečeno překladatelů) oblíbené slovo do prčic.
Cituji originál:
"Oh hell," he said.
"The choices as I see them," she said. "We can get married and keep the baby. We can get married and give the baby up. Or we dont get married and I keep the baby. Orᅳ"
-
-
-
"Frannie, cant we just talkᅳ"
"We are talking!" she flashed at him. "You had your chance and you said 'Oh hell.' Your exact words. I have just outlined all of the possible choices. Of course Ive had a little more time to work up an agenda."

Cituji překlad:
,,Do prčic," řekl.
,,Náš výběr, jak ho vidím já, je asi takový," začala. ,,Můžeme se vzít a dítě si nechat. Můžeme se vzít a dítěte se vzdát. Nebo se nevezmeme a dítě si nechám já. Nebo ᅳ"
-
-
-
,,Frannie, nemůžeme si promluvit ᅳ"
,,Vždyť mluvíme!" vyjela na něj. ,,Dostal jsi možnost a řekl jsi ,Do prčic.' Přesně tak jsi to řekl. Já jenom nastínila možný výběr. Pochopitelně, měla jsem víc času na vypracování detailů."

Já bych hell přeložil jako sakra. Takhle to vypadá jako by PRČICE bylo nějaké PEKLO.