Svědectví zajímavosti

Svědectví https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444126/bmid_svedectvi-suV-444126.jpg 4 1642 315

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti. A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99 % vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem. Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž. Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Stand: The Complete & Uncut Edition , 1990


více info...

Zajímavosti (7)

Trailer nové adaptace:
https://m.youtube.com/watch?v=l--4gu4CQBM
Kdy že to?: 17.12.2020 (Lenka.Vílka)


Původní zkrácená verze v češtině nikdy nevyšla. (paulhunter)


Na motivy románu byla natočena i minisérie, u nás známější pod názvem Poslední boj. (Janadvorackova)


Před prvním vydáním této knihy v USA byl King donucen svým vydavatelem, aby knihu zkrátil o delší pasáže. To vše z důvodu nižší prodejní ceny (paperback za 12.99). Teprve až později byla kniha vydaná znovu a se všemi pasážemi, které byly dříve vyškrtnuty. (chaera)


V poupravená verzi románu napsal King do předomluvy velmi trefná slova: "Detaily dodávají románu prostor a bohatost. A ty já - jako čtenář - mám rád." (chaera)


Kniha byla americkými fanoušky zvolena nejlepším románem Stephena Kinga. (pistalka)


Randall Flagg, jedna z hlavních postav tohoto díla, má velmi důležitou roli i v dalších knihách Stephena Kinga. Mezi nejvýraznější z nich patří série Temná věž. Kromě toho se objevuje ještě např. v dílech Dračí oči či Srdce v Atlantidě. (stilgar1)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

To je prokletí lidské rasy. Společenskost. Kristus měl říct Jo, vpravdě, kdykoliv se shromáždí dva nebo tři z vás, dostane někdo další do huby.


Mám ti říct, co nás o lidské rase učí sociologie? Podám ti to zaobaleně. Ukaž mi samotného muže nebo ženu a já ti ukážu svatého. Dej mi dva a oni se do sebe zamilují. Dej mi tři a oni postaví pyramidu. Dej mi pět a oni z jednoho udělají vyvržence. Dej mi jich šest a oni vynaleznou předsudky. A když jich bude sedm, vynaleznou válku. Možná byl člověk stvořen k obrazu Božímu, ale lidská společnost byla vytvořená k přesně opačenému obrazu a ten se pořád snaží prosadit.