Studené světlo hvězd

Studené světlo hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472225/bmid_studene-svetlo-hvezd-Kza-472225.jpg 5 187 64

Jaký je to pocit, prohledávat vrak dávno pohřešované kosmické lodi? Jaký je to pocit postupovat s jednotkou výsadkářů proti potvorám, co vyhubily většinu lidstva? Na stránkách této knihy střetnete bestii z labyrintu, prozkoumáte záhadný umělý měsíc a odkryjete tajemství jednoho velmi vzdáleného masového hrobu. Po boku palubního kněze navštívíte Saturnův měsíc Titan a s Plukovníkem Kruzelem se vylodíte na mýty opředené planetě 808. A věřte či ne, dojde i na lásku pod hvězdami. Astronauti, průzkumníci i ostřílení mazáci z ozbrojených složek. Ačkoliv každému z nich rozdal osud jiné karty, všichni hrají poker o to nejcennější.... celý text

Přidat komentář

jarynek
11.04.2024 5 z 5

Super obálka mne navnadila a při četbě povídek jsem nebyl zklamán. Jednotlivé kusy si drží celkem vysoký standard (bez ohledu na to, zda se jedná o sci-fi příběh na pár stránek či na více jak sto), z něhož pak vyčuhuje pár perel, kde jen litujete, že už je konec. Neoslovila mne vlastně pouze jedna povídka. Kupa originálních nápádů, ale i témat, s nimiž jste se mohli setkat jinde, ale vše zpracováno velice čtivě, děj má spád a ačkoliv některé pointy se dají odhadnut už dopředu, tak i v takových případech má vyvrcholení povídky něco, co čtenáře potěší / překvapí. Jedna z nejkvalitnějších českých sci-fi povídkových knih, které jsem četl.

tonysojka
10.04.2024 5 z 5

I když se military sci -fi vyhýbám,nalákán komentáři mých oblíbených jsem přečetl a nelituji.
Opravdu velmi, velmi dobré povídky.
Originální nápady, úderné pointy.


Malarkey
28.03.2024 5 z 5

Pavel Fritz je autor, jehož knihy a většinu povídek jsem za poslední léta prakticky zhltnul. Má nadání na originální náměty a hlavně dar na úderná finále. Hlavně tedy v povídkách. Studené světlo hvězd jsem tak musel v knihovně prostě mít. Chca nechca.

Během čtení mě ale překvapila jedna věc a to ta, že tato sbírka povídek mnohdy přebírá povídky ze sbírky Archa zrůd, která vlastně vyšla před lety u stejného nakladatelství. Jenže tak, jak sbírka Archa zrůd, tak i tato nabízí pár těch jedinečných, takže se vyplatí mít v knihovně obě dvě. Osobně to ale nechápu. Popravdě bych klidně pár povídek v této knize oželel pro její snížení tloušťky, aby ostatní povídky z Archy zrůd dostali jedinečnější charakter.

Zde hlavní důvod, proč tuto knihu chci ponechat a čím je jedinečná oproti Arše zrůd je poslední – spíše novela – Kam plují harmy. Výborné hard sci-fi s military nádechem, jak autor umí. A opět s důmyslným finálem. V podstatě toto je jediný vůdod, proč si knihu ponechat i v případě, že máte tu druhou. Ale abych úplně nekecal, povídka Čau zítra je taky pecka. Joo, kéž by autor do budoucna zase něco přichystal. Jeho příběhy budu doporučovat kudy budu chodit.

Kaduri
23.03.2024 5 z 5

Audiokniha.
Nie som tak úplne fanúšička sci-fi a poviedkových kníh už vôbec nie. Takže ma milo prekvapilo, ako ma táto knižka pohltila.
Poviedky rôzneho rozsahu z hlbín vesmíru. Strety s mimozemskými civilizáciami. Skvelo vypointované.
Tieto boli pre mňa naj: Pláž, Bestie, To, co milovalo Arthura Brookse, Lovci vraků, Zahrada slepců, Kam plují harmy.
Vrelo odporúčam.

Ládja
14.02.2024 4 z 5

Milé překvapení. Kromě předposlední povídky, která mi nesedla, tak hodnotím 5* Jinak autor do oblíbených...

InstinktCZ
11.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla parádní jízda :). Sice tam byly slabší místa, ale jako celek hodnotím plným počtem. Povídky jsou krátké i dlouhé, ale všechny mají jedno společné, a to je propracovaná zápletka a většinou (pro mě) překvapivé rozuzlení.

Atanone
07.12.2023 5 z 5

Podle anotace a hlavně obalu bych přinejmenším čekala horrorové střílečky, proto jsem si ji vybrala, předpokládala jsem, že moje mozková aktivita zůstane v modu off-line. Místo toho mi knižní osud přihrál sbírku barvitě propracovaných příběhů s překvapivými konci a jeden každý mě naopak nutil k zamyšlení. Některé i dost smutné, a pokud strašidelné, tak spíš jen obavou, kam bychom se jako lidstvo mohli vydat. Pravda, ve většině se zápletka dala uhodnout, ale neznamenalo to, že bych se začala nudit.
Osobně se mi pod kůži asi nejvíc dostaly povídky Archa zrůd a Roky naší lásky.
Pokud bych měla vypíchnout nějakou strašidelnou, tak Mrtví od Krakenova moře.
Ale vlastně ani nechci některým dávat přednost. Už hodně dlouho se mi nestalo, že by se mi ze sbírky povídek líbily všechny.

hnusák
23.11.2023 5 z 5

Ačkoli se povídkovým knihám snažím vyhýbat, zde jsem jsem udělal výjimku ( za poslední dobu druhou :-) ) a vůbec jsem nebyl zklamán. Povídky jsou dlouhé tak akorát, mají děj a jsou velice chytlavé. Moc pěkné.

Ivan F
26.10.2023 4 z 5

Keď som uvidel obálku knihy, tak som si spomenul na moje prvé stretnutie s filmom Alien, kde v pilotnom kresle sedela kostra s polámaným hrudníkom. Nakoľko mám celoživotnú slabosť na SF a sériu Alien/Aliens mám vo zvláštnom priečinku, knihu som si kúpil dúfajúc, že obálka neklame a bude to skutočne SF, ako zo starej školy: pravá, hutná, poctivá, zimomriavková, akčná, s ťaživou atmosférou, pomerne temná, nekončiaca šťastne a s nejakým námetom na zamyslenie. No a všetko som v knihe našiel, hoci v poviedkovej forme, a to mám osobne k poviedkam skôr negatívny vzťah. Skrátka, poviedky v tejto knihe sú natoľko dobré a autor pri písaní nápaditý (hoci nie vždy originálny, ale to sa v súčasnosti pri tom množstve kníh a poviedok, čo už boli napísané, asi nedá), napína čitateľa, a v podstate nič nekončí happyendom. Určite sa ku knihe vrátim a už teraz viem, že sklamaný nebudem.

Chytuš
26.09.2023 5 z 5

Syrové až hororové sci-fi povídky, rozhodně žádné sladké happyendy. Většina povídek s překvapivou pointou, i když se mi stávalo, že na rozuzlení jsem přišla o fous dřív, než bylo řečené - ty nápovědy byly prostě místy tak zjevné, že to člověka trklo dřív, než bylo explicitně hozené čtenářovi do obličeje... Nikterak to ale v mých očích neubírá na zajímavosti celé sbírky, zhltla jsem jí ve velice krátké době. Nejlepší povídky: Bestie, Lovci vraků, To, co milovalo Arthura Brookse, Zahrada slepců a Čau zítra.

Covenant
23.09.2023 5 z 5

Je úplně jedno, jestli povídky připomínají občas něco, s čím už jste se setkali. U Pavla Fritze mi přijde, že toho dokáže využít ve svůj prospěch a dá tomu punc svojí geniality, krerá předčí očekávané. Ačkoliv jsem zde četl pochvalné komentáře, nevěřil jsem tomu, že to bude opravdu tak dobré. Bylo. A abych to neprotahoval, udělám osobní, stručný výtah "worst to best" povídek. Ačkoliv nejsou ve sbírce vyloženě špatné povídky, hned první mě skoro odradila. Šlo o "PLÁŽ". Prostě mě nějak nechytla a nudila. Na stejnou úroveň se dostala i povídka "ZAHRADA SLEPCŮ" - u té se mi, ale líbil konec, takže to z těch dvou vyhrála. Potom už byly všechny povídky skvělé a nadprůměrné. Z těchto vybírám dvě, které dosáhli maximální hranice a jsou to "TO, CO MILOVALO ARTHURA BROOKSE" a "KAM PLUJÍ HARMY". Když už nic jiného, tohle bych s čistým svědomím doporučil každému... prostě každému, kdo rád čte. Pavel Fritz se stal tímto mým nejoblíbenějším, českým spisovatelem sci-fi a podívám se na zoubek, i ostatním jeho dílům. Jen se bojím, že už to nemůže být lepší.

Vulcano
14.08.2023 4 z 5

Nádhera, parádní Sci-Fi sbírka povídek nekončících přeslazeným happyendem. Pchals nos kam jsi neměl? tak teď neskuhrej a vyžer si to. Žádný šťastný konec nečekej, a tak to má být.

Timkim
07.08.2023 5 z 5

Dost lidí ví, že s žánrem sci-fi mám problém, ale tohle je absolutně brutální krutopřísná pecka. Naprosto doporučuji i těm, kteří jinak toto míjejí. Ano, jsou to povídky depresivní, drastické, ale hlavně k zamyšlení. A věřte že wow efekt tam opravdu je. Některé povídky slabší, ale některé na 110%. Osobně bych vyzdvihl povídku " Bestie". Za mě minimálně 95%

cukrovka
25.07.2023 5 z 5

Sci-fi není úplně můj žánr, ale tyhle povídky mě opravdu zaujali. Zajímavé, překvapivé, ale také temné až depresivní.

Mabie
10.06.2023 5 z 5

Velmi neotřelé, nezvyklé a originální povídky. Rozuzlení jednotlivých příběhů je jedinečné a překvapivé, smekám před autorovou fantazií! Nečtu povídky příliš často, ale tyto mohu s klidným svědomím doporučit jako velmi nadprůměrné.

renefer
07.06.2023 4 z 5

Každá povídka byla jiná, všechny zajímavé. Určitě za plný počet by byla Zahrada slepců a Kam plují harmy, na druhou stranu Roky naší lásky byla ukrutná nuda, možná tak pro fanoušky AI.

Margeli
30.04.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audio. Skvělé povídky a mistr hlasu Filip Jančík to ještě vylepšil.

petrulka
29.04.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Neuvěřitelně zábavné povídky, kdy každá má co nabídnout a ani jedné nemám co vytknout. Snad jen zdlouhavější Kam plují harmy, kdy pro mě byl "ach" momentem vlastně jen způsob cestování. Častěji zmiňovaná povídka Roky naší lásky mě doslova vyděsila svým poselstvím. Možná, že mi prostě sedla do mého rozpoložení, ale při představě všeho popisovaného mi běhal mráz po zádech. Pořádný šok z rozuzlení zápletky připraví Lovci vraků, Mrtví od Krakenova moře nebo Bestie. Zrcadlo nastaví Zahrada slepců nebo Archa zrůd. A nakonec celkem roztomilá záležitost - To, co milovalo Arthura Brookse.
Fritz píše velmi čtivě, poutavě, umí překvapit i dojmout. Ale dobré konce nečekejte.

evilunicorn
26.04.2023 4 z 5

Jsem opravdu překvapen kvalitou jednotlivých povídek. Ovšem to, co je zvedá opravdu nad průměr, je pointa každé z nich.Nezvyklá vyvrcholení a rozuzlení,dávají povídkám punc originality a neotřelosti.Bavilo!

Gurus
26.04.2023 4 z 5

Výborná sbírka, hodnotím s velkým odstupem od dočtení. Zapoměl jsem si to odškrtnout :D