Stopařem na této zemi

Stopařem na této zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348893/mid_stoparem-na-teto-zemi-j5p-348893.png 5 76 22

Kniha je volným pokračováním autorovy úspěšné a moudré knihy Exotem na této zemi. Příběhy z bohatého Heryánova života plného setkání s nejrůznějšími lidmi všech společenských vrstev se prolínají s jeho kněžskou službou a spojují se s výkladem biblických pasáží. Spojujícím leitmotivem je téma Boží velkorysosti, jejíž uvědomění vede člověka k radosti, svobodě a chuti podílet se na ní svou vlastní aktivitou pro druhé.... celý text

Přidat komentář

a304
10.03.2023 5 z 5

Zlo se stane "dobrem" a dobro označíme za zlo... Citace: "Mnozí věří nejvíce těm, kteří jim nejvíce nalžou, a ty si pak volíme za své vládce". "je smutné pozorovat bezbrannost společnosti proti zlu, převlečenému za dobro."
"Člověku vládne démon moci a majetku, kterému musí sloužit a jemuž je postupně ochoten obětovat cokoli. Je schopen lhát a zároveň v té lži, přísahat na život a zdraví svých dětí. Z dějin, mnozí se neštítí, kvůli hamižnosti nechat své děti zabít. Ježíš dobře ví, jak to v člověku funguje. Spolu s pšenicí je tu i plevel."

/ moje poznámka : ...proto se domnívám, že "rajskou zahradu" každý dostal darem a je v našem srdci. Nikdo nás z této zahrady nevyhnal. Opustit ji může jen každý sám, ze svého svobodného rozhodnutí nebo zůstat a pracovat s darem a poctivě odplevelovat. Opustit zahradu, znamená , opustit sám sebe. Čas nám pumpuje do srdce živou vodu. Máme čas se zbavovat plevele a zvát kolemjdoucí do zahrady svých snů./

Neukládej si své poklady do země /do hmoty, ale raději do bohulibých vztahů/, kde je zloději mohou vykopat "vytunelovat".
Citace: "Ukládej si svoje poklady v srdci, kde je zloděj neukradne. Tam kde je tvůj poklad, tam je i tvé srdce."

/moje poznámka: Jaká je motivace toho co dělám, do čeho se aktivně zapojuji? Pro věc prospěšnou pro budoucnost nebo pro peníze? Pro mne důležitější hmota ?/plevel, odpad/ nebo bohulibé vztahy?/
Citace: "Mamona je zisk, majetek, nečestně získaný na úkor jiného a může být i úplatkem svědkovi či soudci. Mamonem se sám člověk dobrovolně, ze své vůle uvádí do otroctví. Mamon dokáže rozložit rodinné vztahy.!

Autor je moje krevní skupina. ČLOVĚK má velký potenciál, je dokonalý jako vše existující. Není potřeba geneticky zasahovat do přírody a měnit v ní cokoli na úrovni nejmenších částic včetně v člověku. Nemáme všechny vědomosti, abychom odpovědně toto mohli dělat viz covid. pohrdajícím přírodou, člověkem, životem na planetě.

Za poznámky se omlouvám, mohou kazit dojem a odradit , ale na mne nedejte, z té války jsem stále ve stresu.
Autor je znamenitý, kniha je znamenitá a stojí za to ji mít v každé knihovně.
Přeji krásné blížící se jaro, milí čtenáři.

Netopyr07
11.02.2022 4 z 5

Jako u mě vždy, když čtu Ládisovu knihu - dělím ji na texty, které chápu na první dobrou a na texty, které si musím přečíst několikrát dokola a občas mi to stejně hlava nebere :-)


haki34
01.12.2020 5 z 5

"Čím to je, že jsme se tak vzdálili podstatě života ? Jsme-li ateisté, jako by najednou všechno přestalo fungovat, od Boha očesaný život ztratil smysl, a proto si ani se smrtí najednou nevíme rady. "Je to moc drahé", říkáme s omluvou a necháváme své drahé raději zpopelnit bez obřadu (pokud byy to měla být ta zpravidla prefabrikovaná bezduchá komedie v krematoriu, ani se tomu vlastně nedivím), a dokonce smrt ukrýváme před dětmi, aby z toho náhodou neměly trauma (ve skutečnosti je tak jen k pozdějším traumatům vychováváme, smrt totiž k životu přirozeně patří a nepomůže nám předstírání, že neexistuje.)"

myšlenky, které jsem potřebovala potkat. Každý si v knize najde, co potřebuje (nejen ti s pozitivními komentáři, ale i ti s těmi negativními, jak koukám...). Láďa je exot. je stopař. Je velkorysý člověk (někdy až čumím expresívně řečeno..) a jsem za to, že jsem ho i jeho knížky našla, moc ráda. Spousta inspirace. Minimálně k zamyšlení. A děkuji za spoustu podnětných příspěvků k biblickým textům a jejich výkladům. A děkuji taky za to, že Láďa jde s kůží na trh. Tou svojí. Nebojí se a nestydí říct i o svých zaváháních. Bojích. Poklescích.Protože je úplně stejný, jako my. Možná jen více velkorysý ;)
Knížka na opakované, pomalé čtení po kouskách...

"Je pravdou, že máloco může zatvrdit srdce člověka víc než jeho oddaná služba vlastní představě Boha, jak to ukazují zarytí fundamentalisté všech možných náboženství. Ježíš se na farizeje zřejmě nehněvá jen kvůli tvrdosti jejich srdce, (o toho člověka tu vlastně nakonec nejde), ale i kvůli jjich karikovanému obrazu jeho Otce, což ho jistě musí hluboce zraňovat."

"Je mnohem hlubší, to pravé já nás všech lidí, to , které touží po čistotě, svobodě, radosti a pokoji."

sudival
30.06.2020 1 z 5

Naruším stereotyp oslavných komentářů, pro mě bylo čtení této knihy studenou sprchou.
Ano, autor je skvělý a obětavý člověk, biblistické úvahy v knize obsažené jsou výborné.
Ale: Je zcela jednostranně zaměřený a bohužel jsem nečetl recenzi, která by knihu hodnotila racionálně, bez předem naprogramovaného obdivu.
Láska k jakékoliv menšině (nic proti ní) je zde bohužel spojena s averzí a místa až nenávistí k většině. Mám i podrobnější rozbor, ten je však pro tuto platformu příliš rozsáhlý.

bekule
14.04.2020 5 z 5

Krásná slova k rozjímání v kteroukoli dobu - mě se hodila do svatého týdne a oslovila mě ještě o trošku víc než Exot. Obě dvě knihy patří k těm ke kterým se určitě budu stále ráda vracet .

helusa2
05.04.2020 5 z 5

Dvacet hvězdiček!!! To je TAK KRÁSNÉ... Nemám slov - už ale máme objednány všechny ostatní knížky tohoto úžasného člověka - v audioverzi, protože v tom případě mám pocit, že sedí u nás u stolu a povídáme si...
Už se těším na jeho další “návštěvu” :-)

Hanisek
27.03.2020 5 z 5

Další milé setkání s mým oblíbeným pedagogem z VOŠ, který mě učil. Dodnes vzpomínám na hodiny, které vždy začínaly a končily hrou na kytaru. Pan Ladislav Heryán je krásný člověk a ráda se k jeho knihám vracím. Hlavně k té první Exotem na této zemi, protože některé z příběhu jsem měla možnost slyšet naživo přímo od zdroje. Ráda si je prostřednictvím knih znovu připomenu.

Kopretina
14.03.2020 4 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu, načetl ji sám autor. Celou dobu poslechu jsem si uvědomovala, jak každý z nás má jiné charisma a to jeho, to je pro mě nepochopitelné. Překvapoval mě jeho pohled na lidi a situace kolem sebe, vůbec bych se tak neuměla chovat. Když míváme jiné pohledy a jiné pohnutky pro službu, pro priority apod., navzájem se doplňujeme, nejsme konkurence. A za to jsem ráda.

honyczek
30.01.2020 4 z 5

Autor v knize předkládá několik příběhů ze života a vnáší do nich pohled evangelia. Osobně jsem občas měl pocit, že to spolu nesouvisí. Ale ve výsledku na mě každý příběh silně působil. Rozhodně to stálo za přečtení a následné zamyšlení.

huhuhu
20.01.2020 5 z 5

Kniha o Boží velkorysosti od člověka se širokým srdcem, který má sám velkorysosti na rozdávání. P. Láďa nikoho neodsuzuje a každého přijímá takového, jaký je, včetně lidí na okraji společnosti. Přátelí se se šlechticem i s nejubožejším žebrákem, v jeho srdci mají místo věřící i nepřátelé církve. Přitom je neuvěřitelně skromný a pokorný. Velice inspirativní kniha i její autor!

PeterBahn
30.08.2019 5 z 5

Velmi působivé propojení životních příběhů i životních průšvihů mnohých lidí se zvěsti Evangelia. Platí komentář, který jsem psal i na knihu Exotem na této zemi. Děkuji Ti Láďo, velmi povzbudivé čtení.

essterkaa
24.07.2019 5 z 5

Velmi povzbuzující kniha plná naděje a lásky.

Simikik
29.08.2018 5 z 5

Milý Láďo, knihu jsem čítala ve vlaku několik málo dní. Znovu si uvědomuji, jak moc je potřeba činit dobrodiní a milovat. Milovat celou duší, celým srdcem i tělem.

Z jednoho z příběhu jsem si vštípila otázku: "Kdo je věřící?" a větu: "Tak jako my jsme závislí na Božím dobrodiní, jsou lidé kolem nás zavislí na milosrdenstvím našem!" Moc díky!

petrarka72
30.06.2018 5 z 5

Velkorysost a pokora. Jak málo stačí k naplněnému životu...

molt
25.05.2018 4 z 5

Cenné svědectví o mnoha složkách každodenního života velmi nestandartního kněze. Heryán je osobnost, jakou bychom se měli inspirovat. Jen ten stálý obraz chybujícího a vždy znovu a znovu se poučujícího vypravěče jeho skvělých a obdivuhodných známých a konečně nepřátelského establishmentu. Nejsem si zcela jist, že tomu tak vždy bývá.

Malachime
16.04.2018 5 z 5

Souhlasím s Cipori, že tato knížka byla ještě lepší než jeho předchozí. Nádherné myšlenky! Děkuji!

Jana512
07.03.2018 5 z 5

Autor se snaží nám dát pomocnou ruku při hledání smyslu života, když uvádí na různých životních příbězích jak je možno je chápat a porozumět tak, že vše co prožíváme, má přínos pro náš život

Chesterton
26.02.2018 5 z 5

Už dlouho jsem nečetla nic tak velkoryse povzbudivého, laskavého a chápajícího jakoukoli lidskou slabost či bídu a zároveň pevně stojícího na základech pravdivé lidskosti a odvahy. Na příbězích setkání naprosto s kýmkoli - od dalajlámy přes zatoulanou kočku po anglického bezdomovce v Římě - dokáže tento kněz přiblížit svou nakažlivou velkorysost a její zdroj. Každý příběh je tolik inspirující a uvěřitelný.

marek9101
11.02.2018 5 z 5

Dostal jsem knihu jako dar od duchovního otce. Nejspíš si myslel, že jsem "Exot na této zemi". Po dokoukání bizarností na Jůťubu (dva zhulákance koukající na fíkus v ruském metru však doporučuji :D - bžunda) se ve mně hnula mysl mého megamozku a dal si čtenářský dýchanek s touto knihou. Ó naposledy jsem byl takto nadšen, když Míšovi Nesvadbovi došla v kouzelné školce lepící páska. Bravůrní sloh a jednoduché věty, kde nechybí podmět ani přísudek. Sdělení těchto vět velice labužnické. Mix Písma Svatého a příběhu ze života autora obestřený jeho úvahou, jež (jsem přesvědčen) neodradí ani zatvrzelého ateistu od dalšího čtení. Velice dobré. No a kdo náboženské literatuře neholduje, tak ať si najde to video se dvěma vyhulenci, co koukají na fíkus v metru.

Magdalena5
18.01.2018 5 z 5

Je skvělé, že tuto útlou knížku můžu přidat do čtenářské výzvy, aby se k ní dostalo více lidiček než jen v přečtených. Stojí za to.