Exotem na této zemi

Exotem na této zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304988/mid_exotem-na-teto-zemi-Ke5-304988.jpg 5 126 31

Kniha známého salesiánského kněze a pedagoga, „pastýře undergroundu“, je putováním po stopách Božího milosrdenství na této zemi. V krátkých příbězích se setkávají dva světy: svět Heryánovy kněžské každodennosti vyplněný setkáními s lidmi z různých vrstev společnosti, vesměs ale z jejích okrajů, a svět biblických poselství a podobenství. Ty vnášejí do naší současnosti paprsky pochopení a smyslu, ale také nastavují zrcadlo naší pýše a sobectví. Heryán ukazuje, jak je svět naplněn Božím milosrdenstvím, které nás v každé chvíli vybízí k tomu, abychom změnily naše uvažování a nechali se jím prostoupit. Jednotlivé kapitoly-příběhy knihy zaujmou bezprostředností a upřímností, s jakou nahlížejí v Boží perspektivě aktuální dění kolem nás, a prohlubují touhu po obrácení srdcí.... celý text

Přidat komentář

Achillesaželva
20.11.2023 5 z 5

Ladislav Heryán je obrovská osobnost. Doporučuji podívat se na YT, nebo kdekoliv jinde dohledat nějaký rozhovor s ním a kniha se Vám bude číst sama. Já jsem si přečetla všechno, co vyšlo a k některým kapitolám jsem se i vracela. Absolutně souzním s autorovým stylem, s jeho životním nastavením, hodnotami a jsem vděčná, že tyto publikace existují. Jednou bych ráda L. Heryánovi osobně poděkovala.

baacinka
18.07.2022 2 z 5

Tato kniha se se mnou asi nějak minula. 92% hodnocení mi přijde opravdu hodně nadsazené. Ano, našla jsem tam spoustu hezkých myšlenek. Několikrát jsem se zamyslela. Ale jazyk je místy nesrozumitelný. Jednotlivé kapitoly jsou vystavěny zvláštně - autor začne příběhem a pak už se k tomu příběhu nevrátí a sleduje tok svých myšlenek, které v něm ten příběh vyvolal. Na konci každé kapitoly nějaké to morální ponaučení, které ale s tím původním příběhem vlastně ani moc nesouvisí. Nevím, čekala jsem od takto vysoce hodnocené knihy víc. Od křesťanských autorů je mnoho mnohem lepších knih i na českém trhu.


Elea
01.01.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostala spíš náhodou, ale jsem za ni vděčná. Kniha mi přinesla hodně námětů k přemýšlení, i když ne vždy s jejím autorem souhlasím.

Hebrey
29.12.2020 5 z 5

Heryána tak nějak povrchně znám, tedy spíš vím, o koho jde, ale nikdy jsem neměla potřebu se o něm dovídat více, nebo o něm dokonce číst knihu. Tuto jsem vlastně našla před několika lety v Roudnici v knihobudce a ani nevím, proč jsem si odnesla právě ji. Dlouho ležela netknutá. Musím ovšem uznat, že za konečné odhodlání ji přeci jen přečíst, jsem ráda.

huhuhu
25.12.2020 5 z 5

Knížku jsem měla na poličce nepřečtenou už dlouho, ale nebylo to proto, že by se mi do ní nechtělo. Naopak. Moc jsem se na ni těšila, tak jsem si ji šetřila pro nějakou zvláštní příležitost, kdy bych si ji pořádně vychutnala. A ta nastala teď, když jsem byla v izolaci s covidem.

Láďa jako obvykle nezklamal. Moc se mi líbí to propojení příběhů ze života s úryvky z Bible. Láďa Heryán jako člověk a jako biblista. V obou rolích je obdivuhodný. V životě ve své lidskosti, laskavosti a velkorysosti dokáže jít mnohem dál než ostatní (zatímco my maximálně z tepla domova pošleme pár korun na dobročinné účely, Láďa se nebojí osobně setkávat s bezdomovci apod.). A ve znalostech Bible je bezkonkurenční (text zná v originálních jazycích a dokáže vyhmátnout i různé posuny v překladech apod.). Přesto je neuvěřitelně skromný a pokorný. Zkrátka takový exot, ale v tom nejlepším slova smyslu.

padola
14.11.2020 4 z 5

O Bibli toho moc nevím, jsem spíš samouk, a tak si myslím, že mi hloubka mnoha myšlenek unikla. Nicméně i tak je z knížky cítit pokora a milosrdenství - a je to prostě příjemná knížka.

S čím bych nesouhlasila, je názor autora na chudobu. V chudobě není žádná důstojnost. Není těžké hledat Boha, když je člověk sám, ubohý či zlomený. Minimálně kneží by, dle mého názoru, měli být schopni dát odpověď na otazku, proč je vztah s Bohem přínosný i pro ty, co jsou materiálně zabezpečeni a spokojeni ve svém blahobytu.

Allys
09.10.2020 5 z 5

Napriek tomu, že kostol navštevujem skôr veľmi výnimočne ako pravidelne, som rada, že sa kniha ku mne dostala. Je to útle dielko plné hlbokých myšlienok. Obsahuje 28 krátkych kapitol, kde každá má príbeh zo súčasnosti a podobnosť s konkrétnou časťou biblie. Zaujalo ma, že autor vychádza z prekladov biblie z gréčtiny/latinčiny a často sa ukáže významovo úplne niečo iné, ako bežne môžeme nájsť v SK/CZ verzii. Verzia v pôvodnom znení je oveľa milosrdnejšia a láskavejšia, keby je takto preložená celá biblia bolo by to určite prínosom pre spoločnosť ako takú. Z knihy sála dobrota, pokora, múdrosť a súcit. Ďakujem a odporúčam ďalej :-)

Theresie
04.10.2020 3 z 5

Od tohoto autora jsem byla trochu odrazována, nicméně to neměnilo nic na tom, že jsem si ji vždy chtěla přečíst. Knížka vás chytí

haki34
12.07.2020 4 z 5

moje druhá Heryánovka...a že jich ještě bude ;) poznávám svět očima Ládi Heryána..někdy se divím, někdy souhlasím. Někdy se inspiruji. Pořád ale to není 100%, pořád se někde v jeho úvahách a myšlenkách ztrácím., pořád mě tak nějak rozhazuje, když příběh začne o jednom, a skončí o druhém, úplně někde jinde....sice zajímavě, ale já bych ráda tu původní myšlenku.
NIcméně, děkuji Láďo, zejména za připomenutí důležitosti milosrdenství a čtu dál !!!

"Chci tím říct, že když je člověk mladý, je při své síle schopný se postavit i Bohu. Je lehkovážný a ještě v sobě nemá skutečnou bázeň Boží. Čím je starší, čím více jej opouštějí síly, tím je i pokornější. Už s Bohem nemá potřebu zápasit, vyzkoušel si život i bez ohledu na něho, už není jako ti vojáci, kteří Ježíše zatknout i přesto, že je Bohem. Snad postupně dospějě do Josefovy i Ježíšovy vnitřní svobody a lidem je kolem takového člověka dobře. Jeho vnitřní svoboda buduje jednotu, protože už nepotřebuje s nikým bojovat."

"Je-li totiž v žvotě něco nejdůležitějšího, pak je to odpověď na otázku "je Bůh, a neboc není?", na otázku, kterou si musí položit každý, protože bez odpovědi na ni se možná v tomto světě žít dá, ale těžko se z něj odchází."

"Cestu, jak tu dálku překlenout, jak propast mezi mnou a Bohem přemostit, může člověk, kterého mám před sebou. Chceme-li se ovšem k němu dostat, musíme v sobě někdy něco zlomit, zlomit ten okamžik, ve kterém chodíme kolem člověka netečně, jako bychom jej neviděli, okamžik, ve kterém nám v hloubce něco říká : Udělej něco!, ale my z jakýchsi nepochopitelných důvodů neuděláme nic. Jak ale říká Izaiáš :"když vidíš nahého, obleč ho, neodmítej mu pomoc. Lámej svůj chléb hladovému." Zlom okovy, kterými druhého člověka poutáš."

a na závěr:
"Ježíš ukazuje, že kritériem není víra v Boha (ta je v té době asi samozřejmá), ale obyčejná lidská láska. Bez lásky se víra v Boha lehce stane ideologií, a již svatý Pavel i Jakub věděli, že víra se prokazuje láskou, a že bez skutků je mrtvá..."

Netopyr07
03.05.2020 4 z 5

Laďa Heryán je dobrý člověk. Je to ovšem také biblista. Když píše o nějakém příběhu (podobenství), je pro mě zcela pochopitelný. Jakmile se pustí do biblistického výkladu, jsem v loji :-) Ale i tak jsem ráda, že jsem knihu přečetla. Oslovila mě (aktuálně pro tuto dobu) kapitola o modlitbě za nemocné a prosby za jejich uzdravení a "Bůh jako by neslyší…" Tak to má hodně lidí...

helusa2
24.04.2020 5 z 5

Koupili jsme si ji opět jako audioknížku, protože takhle mám pocit, že pan Heryán sedí se mnou u stolu nebo v obýváku v sedačce a povídá a já ho poslouchám... Moc ráda ho poslouchám - ukazuje nové obzory, pohledy, dozvídám se od něj spoustu nových věcí, protože já hebrejsky ani řecky neumím, abych si Bibli přeložila z originálu... Nebojí se nebrat sám sebe vážně a jeho dobré srdce mi přes sluchátka prosakuje do mé duše :-)

timelady
23.03.2020 4 z 5

Nejsem si jistá, jestli jako ateista dovedu knihu hodnotit bez určitý míry zaujatosti vůči náboženství. Každopádně pokud z knihy odendám náboženská kázání a úryvky z Bible, dostanu z toho zápisky jednoho moc lidského a milujícího člověka. Herián je undergroundovej frajen a dle všeho jedna z nejvíc lidských bytostí, co se mezi námi pohybuje.

Atanone
22.11.2019 5 z 5

Kromě úžasně lidských kázání a myšlenek děkuji hlavně za osvětlení a překlady textů Písma.

PeterBahn
30.08.2019 5 z 5

Jsem dlouhá léta křesťanem (nekatolík) a táhle kniha mi pomohla najít v Bibli milosrdenství i tam, kde jsem jej dlouhá léta nečetl... Děkuji Ti Láďo za tuhle knihu, i za Stopaře i za Tvé působení v mnohých oblastech života, které mi přiblížil knižní rozhovor U Božího Mlýna.

SydBarrett
13.07.2019 4 z 5

Já nejsem ani v nejmenším křesťansky založený člověk, ale i tak jsem si tuto útlou knížku musel koupit. Tak zaprvé mi ji doporučil otec, za druhé je pan Heryán člověk, který se znal s Magorem a pokud se někdo zná s Magorem, tak je to jednoznačně borec! (jo, takhle jsem uvažoval) No, zkrátka má tenhle pán co do činění s druhou kulturou, takže mě zajímal jeho pohled na svět a především křesťanství. Protože o tom ta kniha je - pokud vás křesťanská víra nebere, tak to není nic pro vás. Mně osobně se jeho výklad víry moc líbil, protože to není žádný náboženský fanatik a pokládá to všechno srozumitelnou, čtivou a zábavnou formou.

Ale i tak mě nejvíc bavila ta část o Jirousovi!

Hanka_Bohmova
15.04.2019 5 z 5

Už je tu napsáno tolik výstižných a pěkných slov, že si až říkám, jestli má cenu něco přidávat. Ale přece. Začnu nedokonalým přirovnáním: Známe z našich dějin období, kdy muselo být vážně nevděčným povoláním vyučovat ruský nebo německý jazyk. Zatímco chemii student nenávidí jaksi neosobně, s těmito předměty se pojil odpor hodnotový, etický. V takovém případě musí být člověk více svědkem než učitelem, aby dokázal druhým zprostředkovat krásu a cennost kultury, která se jejich očím jeví hluboce zkompromitovaná.

Snad, připadá mi, totéž platí pro mluvení o křesťanství dnes a v ČR. Nestačí mít nastudováno, nestačí být "profesionální věřící", je nutné svědčit slovy i životem o vlastní prožité zkušenosti. Je potřeba dát druhým nahlédnout... Vyžaduje to osobní nasazení a vztah, vždyť otvíráme druhému přístup do své intimity. Proto je otec Heryán požehnáním a já jsem moc ráda, že mi tahle kniha byla tak vytrvale a s veškerou ohleduplností (žádné: "Přečti si to! Už sis to přečetla?!" ;-)) stavěna před oči. Sama bych po ní v té přerozmanité nabídce asi nesáhla, a to znám autora od vidění (to je důležité: od vidění, nikoli od slyšení). Možná právě proto, dovedete si jistě představit tu úvahu: Přece ho potkávám na ulici, nemůže napsat nic zajímavějšího než další svazeček osobních vzpomínek a všeobecných úvah zaměnitelných s desítkami, stovkami jiných.

essterkaa
15.01.2019 5 z 5

Knihu jsem dostala již před rokem a moc se mi ji nechtělo číst. Když jsem se k ní konečně dostala, hned přišlo zjištění, že ji musím číst dál a dál. Kniha má kouzlo optimismu, občas i humoru a neskutečnou dávku svědectví o Bohu a jeho milosrdenství. Doporučuji!

Johule
28.07.2018 4 z 5

Za křesťanku se považovat nemůžu, ale úvahy o Bohu a duchovní hledání jsou pro mě důležitou součástí života. Ládi Heryána si dávno vážím a tak jsem se na jeho knížku těšila od chvíle, co jsem se dozvěděla, že má vyjít. Nezklamala, jen by klidě mohla být delší a objemnější. Jeho zkušenosti a úvahy jsou inspirující a jeho znalost původních textů Bible, která umožní vyložit mnoho v podstatě podivných biblických textů úplně jinak, je už teprve skvělá. Mít tak od něj takový láskyplný překlad Bible, možná by hned působilo křesťanství jinak. Těším se na navazujícího "Stopaře" a myslím, že knížka stojí za přečtení všem, kteří zajímají o Boha a cesty k němu.

tonysojka
28.06.2018 5 z 5

Ten chlap mi touto knihou hodne pomohl.Zastavit se nad sebou,zamyslet,prastit se mezi oci...a jit dal s duverou v bozi milosrdenstvi.Milosrdenstvi ne obet,zduraznovani tohoto jezisova poselstvi je porad malo.

Chesterton
06.06.2018 5 z 5

Texty i pouhé věty silné, slova jemná, kontakt s Bohem bezprostřední, jakoby samozřejmý. Přesto jde pochopit, že tak snadné to není. Ladislav je životem vybroušený Boží diamant od kterého nelze opisovat. Možná ani inspirovat se není úplně snadné. Jeho radikalita je pro mne oslňující, ale nenapodobitelná.
Přesto se u jeho textů někdy zastydím, někdy rozzářím :) a zatoužím vstoupit hlouběji do osobního, autentického a originálního vztahu.