Země bez obzoru

Země bez obzoru https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275030/bmid_zeme-bez-obzoru-edh-275030.jpg 5 19 6

Ladislav Heryán patří k výrazným osobnostem českého veřejného života. Mnoha lidem je znám především jako katolický kněz, který má úzké vztahy k undergroundu, miluje rockovou muziku a mívá bohoslužby na rockových festivalech, např. na Open Air Festivalu v Trutnově. Jeho životní záběr je však mnohem hlubší: jako salesián se věnuje řadu let službě mladým lidem a dětem, jako biblista učil na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, nyní působí na Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické Jabok a na Institutu ekumenických studií při Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je vyhledáván jako kněz, ale pro mnoho lidí je prostě dobrý kamarád a blízký člověk. Redaktor Petr Vaďura začal s Ladislavem Heryánem před několika lety natáčet nejprve rozhlasové rozhovory nad biblickými texty pro pořad Ranní slovo, který provází už řadu let nedělními rány posluchače stanice Českého rozhlasu Vltava. Pak se Ladislav Heryán několikrát objevil jako host Křesťanské vlny Českého rozhlasu Plzeň i ve vysílání Trans World Radia – Radia 7. Milovník skupiny U2 se v těchto pořadech ukázal nejen jako fundovaný biblista, ale především jako citlivý člověk, který má pochopení pro lidskou slabost, ale i hlubokou důvěru v Boží lásku a milosrdenství. Rozhlasové rozhovory převedl Petr Vaďura do psané podoby. Vycházejí v knižní podobě v rámci edice Rozhovory nad biblí.... celý text

Achillesaželva
Achillesaželva
09.12.2023 2 z 5

Už jsem psala v jiném komentáři, že Ladislava Heryána považuji za obrovskou osobnost a velmi se ztotožňuji s jeho vnímáním světa. Petra Vaďuru jsem viděla společně s L.H. na nějakém autorském čtení nebo něčem podobném. Teprve později jsem si přečetla knihu a potvrdilo se mi, co jsem vnímala již během rozhovoru...zdálo se mi totiž, že oba mají dost odlišně vnitřně uspořádaný svět, a že ačkoliv se Petr Vaďura dívá na Heryána s obdivem a snaží se mu sekundovat a "držet s ním krok", vyznívá to mimózně a docela trapně. Proto se mi ani kniha nelíbila, ač jsem se na ni velmi těšila... Prostě tahle dvojice společně mi vůbec nesedla a ani obrovská erudice a vůbec charisma L.H. to nedokázaly zachránit.

tonysojka
tonysojka
23.01.2020 5 z 5

Zajímám se o křesťanství,od Heryána jsem četl Exotem na této zemi a U božího mlýna.Obě knihy mne zaujaly,proto jsem si koupil i tento přepis rozhlasových rozhovorů.Text je pro mě ,jakožto člověka povrchního a netrpělivého o mnoho náročnější na vstřebávání než předchozí knihy,ale v místech ,kde jsem se hodně snažil,jsem byl obohacen.Náročné,moudré a inspirující.
Doporučuji.


Káča2015
Káča2015
22.08.2017 5 z 5

Pro mě bude toto rok Ladislava Heryána... Nejprve jeho skvělý Exot na této zemi a teď kniha, se kterou jsem strávila celé léto a budu se k ní vracet pořád. Protože jeho úvahy to chytré, dospělé, hluboké, upřímné, skromné, poučené a přitom ne poučující. Vezměte si k ruce Bibli, nespěchejte a nechte se inspirovat. No a v červenci ještě jedna přednáška, na které mluvil "stále o tomtéž a opět jinak". Mám radost, že v církvi jsou i exoti.

honajz
honajz
06.06.2017 4 z 5

Je to jistě dobře napsaná kniha, probírá zajímavá témata (i když trochu na přeskáčku) věcně a fundovaně, zajímavě, a celkově nenudí. Přesto mě osobně přišla až příliš teologická, a málo praktická. Chybělo mi více konkrétních rad, přesahů pro život dnešního člověka. Jsou zde sice občas nějaké historky, ale je jich málo a často jsou jen ilustrací řečeného. Navíc celý ten konec o metalových a rockových křesťanských kapelách mi přišel jako přídavek navíc, který je sám o sobě sice pro fanoušky zajímavý, ale s tím předchozím moc nesouvisí. Některá témata bych bral více rozebraná - třeba o chvílích, kdy Bůh mlčí a neodpovídá na modlitby -, a právě s těmi konkrétními radami dnešním věřícím. Ale jak říkám, je to jen můj osobní dojem.

lidunka1
lidunka1
17.03.2017 5 z 5

Láďa je člověkem chytrým, ale i moudrým, velmi laskavým a žije svou víru poctivě. Je radost ho číst.

mirektrubak
mirektrubak
04.02.2017 5 z 5

Poučený rozhovor dvou sečtělých věřících nad vybranými kapitolami z Bible - předpokládá logicky čtenáře se zájmem o Nový i Starý zákon (narozdíl od knihy "Exotem na této zemi", ta se dá zkonzumovat i nevěřícím čtenářem) a také pozorné, trpělivé čtení. Za to dostaneme zajímavé informace o pozadí biblických textů (co bylo ztraceno v překladu, proč se od sebe jednotlivá evangelia liší atp.). Ale to nejzajímavější (pro mě) je, jak na pozadí biblických ukázek dokáže otec Heryán vykreslit svět jako místo naplněné nadějí a Boží přítomností.
Mrzelo mě jenom, že výběr ukázek z Bible nebyl pestřejší - zajímali by mě knihy proroků i soudců, Exodus...

Není úplně jednoduché najít nějaký citát, který by vystihoval atmosféru knihy, protože zde nenajdeme "hláškování", takové ty skladné a přenosné věty, které zní moudře a dají se snadno citovat. Přesto jsem našel větu, která by mohla být něčím jako mottem celé knihy: "Odpouštění a milosrdenství potřebuje každý, bez rozdílu, protože nikdo nedokáže sebe samého vytáhnout z vody za vlasy."

Autoři knihy

Petr Vaďura
česká, 1962
Ladislav Heryán
česká, 1960

Kniha Země bez obzoru je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x