Stázka

Stázka https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27485/stazka-27485.jpg 3 14 4

Příběh patnáctileté dívky, které gestapo odvezlo tatínka. Statečně čelí nové životní situaci, opustí rodný kraj a vstoupí do služeb na velkém statku, kde prožije řadu vzrušujících událostí. Před koncem války se vrací domů, aby se shledala s otcem.

Přidat komentář

palka452
19.02.2024 3 z 5

Kniha ještě vyšla pod názvem Na útěku

kopeceli
29.06.2022 3 z 5

Taková komunistická nalejvárna, i když s příběhem. Říha psát uměl, bohužel se to ztrácí v ideologickém balastu. Četla jsem tuto knihu, protože mám dceru Stázku, ji toho ušetřím.


Lucissia
01.07.2016 5 z 5

Mám ráda knihy s příběhem. Tuhle jsem objevila před dvaceti lety na půdě, na první stránce je věnování: V upomínku k svátku r. 1961 na památku Ilušce věnuje maminka.
No nádhera, úplně vidím moji tehdy dvanáctiletou tetu, jak knížku napnutě čte. A stejně tak jsem ji četla i já před dvaceti lety a teď jsem si ji připomněla znovu. Dobře napsaná knížka. :-)

Aniga
08.10.2015 3 z 5

Příběh o dívce, která je "hozena" do světa dospělých ve chvíli, kdy tatínka odvede gestapo z její rodné chalupy a ona se zachrání pouze tím, že nebyla doma. Stázka je tím pádem nucena odejít ihned z domova a najít si vlastní cestičku svým osudem.
Je to kniha o odvaze pomoci druhým ve chvílích, kdy sami na tom nejsme zrovna nejlépe, ale i o tom, že je potřeba důvěřovat, ale i prověřovat, ne všichni Češi táhnou za války spolu.
Po přečtění knihy však tápu, komu v dnešní době je kniha určena. Myslím, že současná mládež si ji asi se zaujatím nepřečte (mnoho starších výrazů a obratů) a pro dospělé zase tomu něco chybí, co by mi nutilo o ději uvažovat do podrobností.