Dětská encyklopedie

Dětská encyklopedie https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62556/bmid_detska-encyklopedie-EQO-62556.jpg 5 129 43

Naučný slovník pro děti obsahuje přes 800 hesel ze všech vědních oborů. Bohumil Říha se v něm neváhal odchýlit od strohé sdělovací formy a použil různých alternativ k výkladu jednotlivých hesel. Snažil se především pokud možno pevně vřadit popisovaný předmět do okruhu dětských představ, dát mu jistý pohyb i přímou dětskou účast. Snažil se vejít do světa dětské představivosti, touhy po činnosti, dětské logiky, humoru a vtipu. 13-727-84... celý text

Literatura naučná Pro děti a mládež Encyklopedie
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Dětská encyklopedie , 1959


více info...

Přidat komentář

MilanBrabec
07.03.2024 2 z 5

Jedna z knih, která mi v dětství pomáhala probudit zájem o svět, zvídavost, utřídit a ujasnit si znalosti - dodnes si rád listuji encyklopediemi. Ale je samozřejmě odporně poplatná době svého vzniku, plná bolševické ideologie. Takže po zásluze patří do propadliště dějin, naštěstí dnes děti mohou čerpat povědomí o světě svobodně a z mnoha zdrojů, ne jen těch povolených.

palka452
16.02.2024 5 z 5

Moje dětství


knihovniceS
25.11.2023 5 z 5

Moje dcerky ji milovaly

Ayla767
14.09.2023 5 z 5

Přesně tuto Dětskou encyklopedii jsem koupila mým dětem k obohacení vědomostí na prvním stupni ZŠ. Dopadlo to tak, že jsem ji nejdříve prostudovala já :-) . Krásná publikace.
Jak napsala "Gibis" , nějaké skryté ideologie nikdo nehledal.

Gibis
29.05.2023 5 z 5

Je velká škoda, že v dnešní době se už takové všeobecné encyklopedie pro děti téměř nevydávají. Dnes je encyklopedií spousta, ale jsou spíš zaměřené na nějaké konkrétní téma nebo okruh. Tahle u nás doma patřila k neustále používaným knihám, pořád jsme s bráškou něco hledali, listovali nebo prohlíželi obrázky. A jak výstižně píše ve svém komentáři Nermal "čerta starého jsme se starali o nějaké skryté ideologie" :)

jadran
09.05.2023 5 z 5

Mám vydání z roku 1966 s ilustracemi Vladimíra Fuky. A v dětství patřila k tomu nejlepšímu a nejoblíbenějšímu, co jsem mezi knihami měl. Bavilo mě jít pěkně od začátku do konce a doslova se kochat obrázky. Co se týká politické tendenčnosti, která je Říhovi vytýkána (otázka je, jak a v čem je to oprávněné) tady je to i dneska skoro až bez ztráty kytičky. Na rozdíl od slovníku, který zhruba ve stejné době vydala ČSAV. Ten je místy i dneska o "přes d...u". Některé hlášky spíš pobaví naivitou. Pedagog a znalec dětského světa se prostě nezapře. Nejvíc se mi na konci líbily přílohy včetně oněch "otevřených" domů u hesla Práce na vsi a ve městě. A dodnes mě fascinuje, jak je tady jednoduše podaná kvantová mechanika i jaderný reaktor. Výběr zemí je nicméně dost pozoruhodný. Nechybí Albánie a všechny státy Varšavské smlouvy, ale USA je zahrnuto do hesla Amerika bez jakýchkoliv pejeorativních vyjádření, naproti tomu Japonsko má vlastní heslo. V Evropě není ani zmínka o Španělsku nebo Portugalsku, zato má svoje heslo Řecko a dokonce i Rakousko. Asi jako blízký soused. Zasmál jsem se u hesla o Německu, západní je prý kapitalistické, východní demokratické. Ale slova, kterými komunisti "oblažovali" v rámci ideologické výchovy a propagandy tady prakticky vůbec nejsou. Slovo Mír je podáno naprosto střízlivě, slova jako komunista, třídní boj, stávka, revoluce, pracující (lid) tady nenajdete. Jinak ta "příběhová" hesla jsou neodolatelná, jakmile jsem vyhledal slovo Neštěstí, s obrázkem auta na střeše a udivenou postavičkou chlapečka, který následně vypráví, co se stalo a co tedy znamená neštěstí, vrátil jsem se na kratičký moment zpátky do dětství.

Kabuky
17.12.2022 5 z 5

Perfektní dětská encyklopedie.

Calinda
22.11.2022 4 z 5

V dětství měla místo v mé knihovničce.

Nermal
29.06.2022 5 z 5

Někteří čtenáři zde nemají tu historickou zkušenost (a možná jsou tomu rádi), ale pro děti byla tato kniha plná obrázků vždycky ohromně zajímavá. A čerta starého se staraly o nějaké skryté ideologie. Jejich rodiče byli rádi, že jim mohou čas od času pořídit něco pěkného k vánocům.

Apo73
08.03.2022 4 z 5

Tak to je samozřejmě klasika, tu měl z naší generace každý doma.

mi-380
27.03.2021 5 z 5

Klasický salát, při vytahování z knihovny došlo k rozpadu na několik dílů. To považuji za přesvědčivé osvědčení o využitelnosti. Listuji: rak – raketa – Rakousko – rampouch – razítko – recept – rejsek. Účastníkům mnohých TV soutěží by se tyto znalosti hodily, někdy nechápavě kroutím hlavou nad jejich (ne)vědomostmi. Rok vydání 1984, s tím jsou spojeny nepřesnosti a roztomilosti, kniha se pomalu stává dílkem historickým. Těším se na reakce a názory naší další generace.
95 % (aktuálně 98 hodnotících s průměrem 92 %).

Jetel: Jetel je naše nejlepší píce. Na družstevních polích ho bývají celé lány.

Hrdý: Víte, proč je hrdý? Má nové šaty…

Lenoch: Lenoch není jen pohodlný. Nechce vůbec nic dělat.

Otec: Otec má na starosti celou rodinu. Taky se mu říká tatínek nebo jen táta.

Vlk: Vlk u nás žije dost vzácně, a to na východním Slovensku… Vcelku nevypadá moc hezky…

cziss
24.03.2021 odpad!

Hodnotím staré vydání, pochybuji, že se to bude týkat i těch porevolučních. Vizuálně pěkná kniha, obrázky dnes působí už dost retro, mě se ale líbí. Schválně jsem to nenazval encyklopedie, protože to to vážně není. Je to ilustrovaný výkladový slovník a to je ještě vůči knize moc vstřícné. Co kvalitu knížky značně sráží jsou popisky poplatné tehdejší komunistické straně. Můžete si být jistí, že pokud je možné k nějakému heslu, byť jen vzdáleně, přidat nějaký uvědomělý canc, tak tam taky bude. To se týká bez přehánění poloviny hesel... Také je zvláštní výběr hesel. Je jasné, že nesmí chybět např. stranické "brigáda", proč tu ale je např. i heslo "brouzdat se" nechápu. Knihu jsem vyhodil (do papíru co šlo), protože nechci svým, nebo jiným dětem, podsouvat komoušké bláboly zaobalené do hávu popisného výkladu. Někdo tu napsal, že to dnes působí úsměvně, nesouhlasím, vzhledem k tomu, že je to kniha pro děti, tak je mi z toho na blití.

Kontryhelka
28.01.2021 5 z 5

Velice krásná a poučná kniha. Hodně zajímavostí, některé sice poplatné době, ve které kniha vyšla. Nicméně stále ještě zpracováním může konkurovat daleko novějším a méně kvalitnějším, což je v dnešní době bohužel trend.

los
12.11.2020 5 z 5

četl jsem kdysi dávno s okouzlením začínajícího čtenáře ve školní družině, kniha byla neskutečně potrhaná a poničená, chyběly v ní listy a vždycky jsme se o ni poprali

Afilada
29.10.2020 5 z 5

Moje základní kniha, znal jsem ji nazpaměť.

Corso
14.02.2020

Ako malemu sa mi doslova rozpadla postupne pod rukami, v kuse som v nej listoval. Po 30 rokoch som si proste musel v antikvariatoch zohnat dalsiu. A dalsiu. Takze mam ilustrovanu aj Rihou, aj Kalouskem. Nastastie obe v dobrom stave a nepokreslene, nie ako ta moja stara :) Minule som len tak z pasie v nich listoval a musim povedat, ze citat tie hesla dnes je usmevne. Holt doba sa zmenila a tieto knihy naberaju na vzacnosti a ziskavaju svoju dokumentarnu hodnotu.

jprst
13.02.2020 4 z 5

Jedna z knih naší rodinné knihovny, která prošla rukami už třech generací naší rodiny ( a je to, bohužel, už na ní vidět) a čeká na čtvrtou. A jsem přesvědčen, že i u ní získá úspěch.

MP17
05.11.2019 5 z 5

Listoval jsem touto knihou ve školce, hodně mi toho tenkrát dala.

mafrid
10.02.2019 5 z 5

Milovala jsem tuhle knížku...

SSTknihy
15.06.2018 4 z 5

Přestože tato encyklopedie vyšla poprvé již v roce 1959, díky autorovu způsobu, jak vykládá jednotlivá hesla, se dá tato kniha číst i v dnešní době. Nejsou to jen strohé popisky jednotlivých věcí a činností, ale aktivní hra s dětskou představivostí, snaha čtenáře zapojit, probudit jeho logiku i smysl pro humor. Jednotlivá hesla jsou navíc dělena podle množství textu pro menší a větší čtenáře a doplněna krásnými ilustracemi.

Štítky knihy

pro děti od 6 let encyklopedie pro děti

Autorovy další knížky

Bohumil Říha
česká, 1907 - 1987
1957  84%O letadélku Káněti
1977  81%Přede mnou poklekni
1986  88%Vítek
1984  91%Dětská encyklopedie
1976  93%Velká obrázková knížka pro malé děti

Kniha Dětská encyklopedie je v

Přečtených176x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce108x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x