Sladká pomsta

Sladká pomsta https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456030/bmid_sladka-pomsta-7sl-456030.jpg 4 510 127

Nejlepší pomsta je ušitá na míru! Od autora bestselleru Stoletý stařík. Spoře oděný Masaj v centru Stockholmu, kde mrzne, až praští. Geniální podnikatel prodávající pomstu na klíč. Pár toužící po odplatě. A ten, kterému se chtějí všichni pomstít. Kdo se ještě zamotá do zběsilého víru událostí a jakou roli bude hrát dvojice obrazů nejasné ceny? Jde o skutečná díla, či o padělky? A co s tím má společného papež? Začíná nepředvídatelná jízda napříč kontinenty a světem umění, která vám nedá vydechnout.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Panteon
Originální název:

Hämnden är ljuv AB , 2020


více info...

Přidat komentář

Anikkk
08.04.2024 3 z 5

Zaujímavé, napínavé, veselé...ale neuveriteľné. Treba sa povzniesť nad niektorými absurdnosťami, ktoré nie sú reálne. Ale ako oddychovka môže byť.
Ako veľké pozitívum hodnotím, že som sa čo to dozvedela o expresionistoch. :)

zdenaR
24.02.2024 4 z 5

Velmi čtivé, napínavé, absurdní náhody.
Četla jsem všechny knihy autora a budu i následující :-)))


Nikola086
23.01.2024 4 z 5

Parádní oddechovka, u které se člověk nasměje. Už od prvních stránek jsem věděla, že to bude zase bláznivá jízda plná překvapení a humoru.
Vím, že tento humor není pro každého a ne každému se tato kniha bude líbit. I přesto bych ji ráda doporučila právě čtenářům, kteří se chtějí zasmát nebo zkusit něco jiného než je jejich běžný šálek kávy :)

Rihatama
29.11.2023 5 z 5

"Vlastenectví je ctností krutých." (Oscar Wilde)

Sladká pomsta dokládá, že JJ má proč a co psát. Humor jemu vlastní, kterým se mě získal od první přečtené knihy, se knihou táhne jako tlustá červená čára. Současně však volí jiný přístup ve zpracování svého dalšího úsměvného příběhu, který současně nabízí nemálo zamyšlení. Místní reálie pak skýtají JJ dostatek inspirace - masajský šaman ve Švédsku? Proč ne? Švédsko je multikulturní tavicí kotel a žádná ze zápletek nestojí na hliněných nohou, jakkoli jsou dovedeny do absurdna. Tím JJ taky trefně poukazuje na trendy a postoje ve švédské/severské společnosti, ale i té obecně lidské, současně se jim však lehce vysmívá. A tak prostor dostává touha po bohatství, lenost, obřízka, předsudky/diskriminace, závist či vražda. Sladká pomsta s.r.o.? Moc pěkný nápad, jakkoli není původní. Jenom pěkně po právu zoficializovaný. Moc ráda bych se dozvěděla, jak to dopadne s budoucí šamankou a masajskou válečnicí. Ale jak už tak trochu znám JJ, nejspíš by nebyla ani jedním z toho. Úsměvný, absurdní, laskavý a taky poučný příběh, ačkoliv se to na první pohled nezdá. Jednoznačně doporučuji, i když vím, že humor je věc osobního vkusu.

toni-az
15.10.2023 4 z 5

Být to první kniha od Jonassona, tak to je asi na plný počet, ale takhle už mám pocit, že to je pořád na jedno brdo. Ale zábavné to je pořád stejně a aspoň člověk nemusí číst tu samou knihu tolikrát, když k ní má různé variace. Oddechovka skvělá a už se těším na další knihu zase na to jedno brdo.

Jako obvykle pěkný výkon s načtením audioknihy.

Káťa484
30.07.2023 5 z 5

Škodit druhým se nevyplácí, protože pomsta může být sladká (někdy s hořkým nádechem). Velmi vtipně napsaná kniha.

Kaaacik
29.07.2023 5 z 5

Další krásná knížka - Ja jeho styl psaní proste mám rada - četla se sama - humor - neuvěřitelně náhody a propleteni dějů opět super !!!!

jarda155
16.07.2023 3 z 5

Stále dokáže vyloudit úsměv na tváři, ale ten už není tak intezivní a hlavně ho není tolik jako u prvního staříka.
(opravdu výborný nápad je zlatá obálka, kdy se přesahující podélné časti vedle obrácených stránek krásně lesknou:( )

tlllk
14.07.2023 3 z 5

Bolo tam pár vtipných myšlienok, lama mala i pointu, čo sa už bohužiaľ nedá povedať o hlavnej dejovej línií, ktorá stavala na náhode. Príjemné osvieženie nastalo keď do deja zasiahol Ole Mbatian, ale inak to bolo ťažkopádne a umelé ako vtipy v Televarieté. Mal som problém to doraziť aj ako audioknihu na 14 hod ceste autom.

VojtěchPejša
19.05.2023 2 z 5

Slabota! Bohužel, stačilo mi pár knih a už cítím, že se Jonasson opakuje. Bohužel... Skupinka nesourodých lidí se dá dohromady (Stoletý stařík a podle anotace i Prorokyně a hlupák jako vyšití), vytvoří agenturu (Zabiják Anderson), všechno se zamotá a nakonec z toho vznikne policejní vyšetřování, kde se celý vyšetřovací tým točí v kruhu (znovu Stařík).
Být tohle má první Jonassonovka, možná se bavím více, ovšem takhle je to jen průměrná kniha, které se občas povede nějaký vtip - jednou za 10-15 stránek se skutečně dobře zasmějete - ale po dočtení si uvědomíte, že se toho vlastně tolik nestalo.
A i ta pomsta mohla být sladší!

Škoda...

PetK
14.05.2023 4 z 5

Četla jsem Stoletého staříka, Analfabetku jsem ale kdysi odložila, a tak jsem se po dalších autorových knihách už moc nepídila. Nicméně audio Sladké pomsty s Martinem Stránským bylo skvělé - těm absurdním situacím umí dát skvělé vyznění.

kob
13.04.2023 5 z 5

Mám ráda autorův absurdní humor - pokaždé mě jeho knihy skvěle pobaví i poučí. Tahle se mi líbila snad ze všech nejvíce.

pavčape
27.03.2023 5 z 5

Za mě skvělý. Já ty jeho postavy a absurdní situace prostě žeru!Pobavila jsem se, četla se hodně dobře a hlavním hrdinům jsem držela palce . Za pět

Modrina
22.03.2023 5 z 5

Po zabijákovi Andersovi jsem se zařekla, že už si od pana Jonassona nic nepřečtu. Ale zvědavost je hrozná vlastnost. :) Dlouho jsem váhala, ale nakonec jsem si knihu koupila a přečetla - a nelituji. Bylo to moc pěkné. Stařík to nebyl, ten (samozřejmě stoletý, nikoli stojednaletý) je pro mě i nadále na vrcholku potravinového řetězce, ale moc se mi příběh líbil. Měl nápad, bezděčný humor, moc hezky je popsaná švédská politika - zkrátka já jsem velmi spokojená a knihu rozhodně doporučuji. : )

Magrata15
08.02.2023 5 z 5

Další úžasná kniha od Jonase Jonassona. Jedna z nejlepších. Musím přiznat, že chvílemi jsem se smála nahlas.
A když už jsem si myslela, že je to nejvíc a že už se JJ vydal ze všech svých nápadů, zase přišla další dávka humoru.
Kevin a Jenny byli skvělí, ale nejlepší byl Ole Mbatian mladší. Víc nebudu prozrazovat, kdo máte rádi tento druh humoru, určitě si knihu přečtěte.

yossarianxxii
03.02.2023 4 z 5

K tomuto autorovi se rád vracím, opět jsem se dobře pobavil a při čtení knihy se několikrát nahlas zasmál.
Úvod mě popravdě nenadchnul, ale potom se děj rozjel a hltal jsem kapitolu za kapitolou, až do sladkého konce s pocitem hořkosti, že je příběhu konec.
I tuto knihu namluvil Martin Stránský a těším se až příběh zažiji znovu v audio podobě.

Sova15
29.01.2023 3 z 5

Kromě poslední nové knihy jsem četla všechny od pana Jonassona. Tahle mě ale moc nechytla. I když je psaná ve stejném humorném duchu, některé pasáže byly (pro mě) nudné. Jiné zase naopak krásné. Pokud nebudu srovnávat s předešlými knihami - lepší průměr.

eva-lupen
15.01.2023 5 z 5

Jako všechny autorovy knihy, poslechnuto jako audiokniha a opět jsem nebyla zklamaná. Jasně, že děj už je trochu předvídatelný, je to všechno trochu na jedno brdo, ale jako zábavná oddechovka super. Nechápu, že se autor ve všech těch motanicích neztratí a vše dává smysl (s nadsázkou samozřejmě). :-) Nejlepší je ten Netflix na konci :-D

jaroiva
04.01.2023 3 z 5

Není to už ta zábava jako u Analfabetky. Takže asi poslední, co od autora čtu.
Moje přečtené pořadí - Analfabetka - 4*, Stoletý stařík - 3*, Sladká pomsta - 3*, Stojednaletý stařík - 2*. Asi tedy stačilo.
Ale co bych neudělala pro žlutou obálku :D

Radiq
05.11.2022 2 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou (jak je u Jonase Jonassona zvykem) opět interpretoval Martin Stránský. A bohužel z kombinace autora knihy a audia se tak trochu stal stereotyp. Nutno říct, že za to může spíš ten obsah knihy, než Stránský, který předvedl standardní - tudíž dobrý - výkon.

Hned v úvodu nám jsou opět představeny různé svérázné postavy s mnohdy bizarními osudy. Šaman Ole silně připomíná nějakého takového masajského stoletého staříka Alana, protože je stejně bezprostřední a zažívá i podobně laděné situace (a i ten Stránský za něj mluvil stejným hlasem).

A hlavně je tu opět hromada neuvěřitelných náhod - a zrovna ta největší má největší vliv na děj - že Ole ve vězení potká Alderbacha. Vše, co se tam stane, samozřejmě přímo srší absurditami a vždy to směřuje ke zdárnému konci. A na konec jsem čekal docela zoufale, protože už mě to pak moc nebavilo.

Humoru se také moc nedostává, i když hlavně prznitel koz má potenciál. Ostatní postavy se také snaží působit vtipně, ale ani ten úsměv se mi nepodařilo vyloudit, natož pak smích.

Bohužel je mi líto, že se Jonasson už tak opakuje - je to jen další variace jeho spisovatelského stylu naroubovaná na jiný děj, ale jinak v podstatě stejná. Příště už si dvakrát rozmyslím, jestli po jeho (audio)knize sáhnout.