Šikmý kostol

Šikmý kostol https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521344/bmid_sikmy-kostol-5he-521344.jpg 5 6769 1613

Šikmý kostel série

1. díl >

Podtitul knihy výstižne zhŕňa príbeh o niekdajšej pastierskej dedine, ktorá vystavala svoj rozkvet na ťažbe uhlia, aby sa o storočie neskôr obrátila navnivoč – tiež kvôli ťažbe uhlia. Dnes už z výstavných budov a hrdo sa týčiacich veží nezostalo nič. Len šikmý kostol, ktorý stroho a varovne čnie do pustej krajiny. Kniha začína obrovským banským nešťastím v roku 1894, ktoré drsne zasiahlo do života obyvateľov celého kraja. Patria medzi nich aj hrdinovia tejto knihy, ktorých pohnuté osudy môžeme nasledujúce štvrťstoročie sledovať. BARBORA, JULKA a LUDWIK sú predstavitelia troch úplne odlišných dejových línií, ktoré sa však na mnohých miestach prepletajú a vytvárajú plastický obraz polozabudnutých čias, ktorých drsnosť je pre dnešného čitateľa v mnohých ohľadoch takmer nepredstaviteľná. Každý z hrdinov čelí životným výzvam po svojom: niekto sa im trpne poddáva, iný sa snaží uchopiť šance, ktoré mu kvasiaca doba ponúka. Do všetkých osudov však opakovane a nemilosrdne zasahujú veľké dejiny, ktoré môžu úsilie obyčajného človeka ľahko premeniť na prach. Alebo nie. Príbeh je vystavaný na skutočných udalostiach, z ktorých mnohé doteraz neboli v českej románovej tvorbe spracované. Rozprávanie ubieha v dramatickom tempe a natoľko autenticky, že sa dej pred očami čitateľa mnohokrát mení na film zaznamenávajúci aj to, čo donedávna zostávalo skryté v trinástej komnate českej histórie. Karin Lednická sa narodila v Karvinej, vyrastala v Havířove a teraz žije v Ostrave. Dá sa teda povedať, že celý život strávila v regióne, ktorého históriu spracováva vo svojej literárnej tvorbe. Prvý diel trilógie Šikmý kostol vyšiel v roku 2020 a v českom literárnom prostredí zapôsobil ako zjavenie. Stal sa knihou roka, získal niekoľko literárnych ocenení, dodnes sa drží medzi najpredávanejšími knihami. Rovnako silný ohlas odbornej aj čitateľskej verejnosti vyvolal i druhý diel Šikmého kostola a populárne náučná publikácia Životice: obraz (po)zabudnutej tragédie, ktorá opisuje jeden z najväčších nacistických masakrov na území niekdajšieho Československa. Za svoju tvorbu autorka získala prestížnu Cenu Ústavu pre štúdium totalitných režimov, ktorá je udeľovaná za mimoriadny prínos k reflexii novodobých dejín. Šikmý kostol bol zdramatizovaný pre divadlo a uvedený v českom a poľskom jazyku, pripravuje sa televízny seriál a filmové spracovanie.... celý text

Přidat komentář

Skodinka89
dnes 5 z 5

Velmi pěkně zachyceno jak kdysi vše fungovalo a to hlavně v té nejhorší robotě co si člověk dokáže představit.

Umím si představit tuto knihu jako povinnou četbu na středních školách.
Velmi dobře popsané sociální vztahy v komunitě, třídění společnosti, jak vypadala pracovní povinnost... tohle všechno by se nemělo zapomínat.

alsha
včera 5 z 5

Děkuji za úžasné dílo, možnost vstoupit do historie regionu, který je tak pestrý, drsný, autentický. Lidské, dojemné, poučné. Těším se na další knihy této paní autorky.


p. Rochesterová
27.04.2024 5 z 5

Moje moravskoslezské srdce bilo v každé postavě..ty výrazy po našymu mě dojaly i pobavily..a havířina?..můj tata robil na šachtě 20 let, klobouk dolů před všemi!!!!!!!

Kaka.cs
27.04.2024 5 z 5

Tak tohle bylo skvělé!
O knize jsem slyšela jen samé dobré věci, tak jsem si ji rozhodně chtěla přečíst, i když jsem se trošku bála, že pak budu zklamaná (stává se mi, že knížky, které ostatní vychvalují, mě pak tolik neberou). Tady se to ale nestalo. Příběh popisující historii hornického kraje skrze osudy obyčejných lidí je velice čtivý, uvěřitelný a místy až krutě pravdivý. Musím říct, že mi také otevřel mnou téměř neznámé kapitoly naší historie, ke kterým jsem si pak dohledávala další informace (třeba o sporu o Těšínsko jsem asi někdy něco zaslechla, ale neměla jsem vůbec ponětí, jak dramatický byl).
Zkrátka a dobře - příběh je skvělý a už teď se těším na pokračování osudů hlavních hrdinů i celého města.
PS: po dočtení knihy jsem dostala strašnou chuť si znovu přečíst Bezručovy Slezské písně. Mám pocit, že teď budu na některé básně koukat zase trochu jinak.

Ísačop
26.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem se bránila si tu knihu přečíst. Není to tak úplně moje krevní skupina, i když popravdě přečtu skoro všechno...

Ale...

Četla se dobře, děj byl zajímavý. Přece jen je to o naší minulosti, o tom co bylo...

Ale...

Prostě mám pocit, že to bylo trochu nedotažené. Osudy hlavních postav byly nějak, na můj vkus, zrychlené. Na jedné stránce se vzali, na další už měli tři děti a další bylo na cestě.
Chápu, že život v té době byl hodně jednotvárný- práce, práce, lopota a zase práce. Koho by taky bavilo číst půl knížky o tom, jak jde někdo hodinu pěšky do práce do dolů, tam málem vypustí duši a jde zpátky domů- tentokrát to šlape hodiny dvě, protože už opravdu nemůže...
Mezitím doma ženuška obstará děti, kozy, zahrádku, uvaří, na kameni vypere...
To by fakt nikdo nečetl.

Ale prosťě mi chybělo trochu osudy hlavních postav víc rozepsat.

Ale protože zvědavost je zvědavost, co si budem, tak druhý díl už na mě čeká..

Momana
23.04.2024 5 z 5

Moc hezky a čtivě psaná kniha přibližující život obyčejných lidí na přelomu 19 a 20 století. Moc se mi líbilo, že jsem mohla jako čtenář "růst s postavami" a sledovat jejich osudy. Každá postava je jedinečná a všechny dějové linky jsou zajímavé a bádají k dalšímu čtení.

Hall3006
22.04.2024 5 z 5

Při druhém čtení jsem musel zvýšit hodnocení na plný počet. To kvůli pořízení třetího dílu jsem si dal četbu znovu a užil si jí ještě víc. Nyní ještě si zopakovat druhý díl a pak se pustit do třetího. Smekám před paní autorkou.

Karammela
20.04.2024 5 z 5

Celá série by měla být povinnou literaturou ve školách!

SmisekIvuska
19.04.2024 5 z 5

Kniha je hodně čtivě napsaná. Nečekala jsem od ní nic a i díky tomu si myslím, že se mi tak líbila. Velmi ráda si přečtu i další díly.

TrueBookworm
19.04.2024 3 z 5

Půjdu svým názorem proti proudu. Nejprve musím uznat, že kniha je pěkně napsaná. Příjemný jazyk, živé obrazy, zajímavě zvolené historické období a lokace. Bohužel mi ale nevyhovovala forma. Chyběl mi dramatický oblouk. Sledujeme životní příběhy jednotlivých postav, které vedou tak trochu od nikud nikam. Postrádám pointu, přesah, skrytou zprávu, nebo aspoň silný dozvuk emocí. Možná bych se dočkala v navazujících svazcích, ale jejich přečtení mě neláká.

terryaknihy
13.04.2024 4 z 5

Příběh se těší velkému úspěchu u většiny čtenářů a jak už to tak bývá, když je něco v jeden čas všude, pořídím si tu knihu, ale hned se do ní nepustím
Nakonec jsem se k příběhu dostala ve formě audioknihy a jsem za to moc ráda, ono by se v papírové podobě možná stalo, že bych knihu odložila, ale byla by to ve finále škoda. Hodně dlouho mi totiž trvalo si uzpůsobit to, že příběh je kronika. Nečeká mě nějaké velké boom, žádný napínání strun, ale prostě “obyčejný život lidí v těžké době.
Když se s tím moje hlava spokojila, ponořila jsem se do jednotlivých postav a snažila se sledovat jejich vazby a prolínání. Mrzelo mě, že se tu válka pouze mihla v pozadí, čekala jsem, že to bude stěžejní téma nějaké části. Přesto mě poslech nakonec bavil, zajímal mě vývin každé postavy a myslím, že se brzy pustím do pokračování.

Lalina3
13.04.2024 5 z 5

Tak tohle mě vážně moc bavilo. Sice jsem ji četla dlouho, protože některé události jsem potřebovala trochu zpracovat, ale i tak jsem si čtení moc a moc užila. Tomuhle se říká kvalitní četba. Doporučuji.

Veromika
12.04.2024 5 z 5

Rereading, první čtení jsem hodnotila plným počtem a dnes nemůžu jinak. Bylo mi ctí se vrátit do staré Karviné a znovu prožít osudy postav. Za mě to je jedna z nejlepších knih současné doby, která odkrývá kus zapomenuté historie. Je až s podivem, že to co původně autorka zamýšlela jako povídku vyústilo v něco tak velkého, že si kniha podmanila snad celé Česko.

Knihomura
12.04.2024 5 z 5

Třetí díl vyjde příští týden, tak to jsem začala číst akorát. Jdu na druhý. ;-) Krásné, drsné, dnes už asi nepochopitelné /jaká dřina, podmínky k žití, osudy,.../. Nemáme si nač stěžovat.

Aiden888
10.04.2024 5 z 5

Musím uznat, že tady autorka odvedla mistrovskou práci a už se těším, jak se vrhnu na dvojku, než vyjde třetí díl. Výborně vykreslené postavy a doba, ve které žily. Občas mi některé pasáže přišly zdlouhavé, ale nemůžu říct, že by to knize jakkoliv ubralo na atraktivitě.

Kanylka
09.04.2024 5 z 5

Brzy vyjde díl č. III. tudíž bylo naprosto nutné si ty dva díly znova přečíst a osvěžit si paměť. Děkuji p. Lednická

Téra
05.04.2024 4 z 5

Krásně a čtivě napsaný historický román. Moc mě zaujalo vyprávění o poválečné situaci v této oblasti, o které jsem neměla tušení. Život Barbory a její rodiny byl nelehký, v dnešní době nepředstavitelný, ale rozhodně obdivuhodný.

LéňaM
31.03.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem četla teď podruhé. Opět mě chytla a jen nerada jsem od ní odcházela.
Nádherné čtení.
Hned navazu na druhý díl a než doctu, tak vyjde díl třetí na který se mooooc těším

jituliste
27.03.2024 5 z 5

Nádherná kniha, čtená většinu času s knedlikem v krku. Psaná tak autenticky, že jsem všechnu tíhu nastalých situací prožívala naplno s postavami příběhu. Netušila jsem nic o solných poutích ani o tom, jaké panovaly v této oblasti po válce vyhrocené vztahy, takže i díky za to paní autorce, že tato opomíjená historická fakta jsou v knize zmíněna. Pouštím se do 2. dílu hned...

Tedíkpikolík
27.03.2024 4 z 5

Kdyby měli příběhy v knihách barvy, tenhle by měl 50 odstínů uhelně černé. Jen zdánlivě se tu nic neděje a čas běží pomalu. Ve skutečnosti se toho ale děje hodně a čas běží velmi rychle. Čte se to sice lehce, ale lehké čtení to zrovna není. Oceňuji především připomenutí zapomenuté historie tohoto kraje, především události následující po válce.

Další dva díly zahrnuji do kategorie Přečíst i když asi ne hned. Bude to chtít trochu odstup.