Sex, víno a cigarety

Sex, víno a cigarety https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356696/bmid_sex-vino-a-cigarety-Ud6-356696.jpg 4 91 28

Leona studuje třetí ročník antropologie v Praze a vypadá to, že kromě studia pro ni není nic důležité. Dokud nepotká Vlada. S ním se naučí dotýkat se hranic svých možností, jak v oblasti citů, tak i sexu, ale s postupujícím časem začíná tápat v tom, co je ještě možné ve jménu osudového vztahu snést… Příběh s lehkostí přenáší čtenáře do let nedávno minulých a s nesentimentální nostalgií oprašuje kouzlo studentského života tehdejších vysokoškoláků. Atmosféru roku 1994 dokresluje i popis každodenních drobností, jako je oblečení, parfémy, cigarety, káva, víno a jídlo… a právě díky těmto zdánlivým detailům kniha také voní a chutná.... celý text

Přidat komentář

Mon.CouCou
09.06.2023 5 z 5

(SPOILER) "Nesměj se mi! Jednou jsem potkal cikánku, žebrala, tak jsem jí dal stovku a ona mi vyčetla z dlaně, že 15. prosince 1998 potkám svoji osudovou ženu."
Do rukou se mi dostalo další čtení ze studentských let. Jak ukázka naznačuje, jde o knihu hlavně pro ženy, i když...:
"Ehm... podrobnosti ti povím po svatbě. Po zlaté."

Trošku jsem se této knihy bála, protože k cigaretám jsem nikdy cestu nenašla, ale do knihy to přesně pasovalo.
Petra má velmi osobitý styl (trošku bych ji přirovnala k Babinské nebo Monyové) a umí barvitě, až autenticky popisovat prostředí. Jako by vážně psala při studiu na VŠ. Všechny kamarádky mě bavily (našla jsem v nich i své známé) a Leona doslova uzrála, jako to víno. :-)
Navíc jsem byla ráda za nevšední závěr knihy.
Jde o lahůdku na jeden večer, každopádně nemůžu jinak, než doporučit.

Zuzulinka
18.05.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla již před několika lety, jen jsem si nemohla vzpomenout, jak končí a proto jsem si znovu přečetla. Všem doporučuji; kniha je velmi pěkná.


Myš007
27.01.2023 5 z 5

Od autorky jsem už četla "Šťastné a veselé" a teď marně přemýšlím, která z těchto dvou knih je lepší. Autorku jsem objevila náhodou a moc mě baví. Její knihy jsou pro mě takové to milé pohodové čtení. Minulý týden jsem dočetla jednu sice velmi zajímavou, ale velmi depresivní knihu a tak jsme to potřebovala proložit něčím "na uklidnění" a tohle bylo to pravé pohlazení po duši. A ještě ke všemu ty "devadesátky" - moje mládí :-)

salexice
05.10.2022 3 z 5

již několikrát zde zaznělo. Oddychovka, které na atraktivitě přidává doba, v níž se román odehraje (zlaté 90). Opakovaní některých slov je místy otrava, ale v konečném důsledku mě to bavilo. Možná nostalgie.

tess.de.veles
26.08.2021 4 z 5

Jsem příjemně překvapená ...:-) Nikdy jsem o téhle autorce neslyšela, a tak jsem ráda, že se mi v knihovně dostala její kniha do rukou ...Určitě si od ní přečtu i její ostatní knihy....Tady v databázi mají vyšší hodnocení než tento titul, tak jsem moc zvědavá, co čekat.....a už se na knihy moc těším :-)

josska
11.07.2021 3 z 5

Knihu jsem sice přečetla,ale asi jsem čekala,jestě trochu něco jiného,,

ZHrdinka
09.03.2021

Tak tohle mi nebavilo, precetla jsem nasilu do 1/3 a dal to neslo.

Danago
22.02.2021 5 z 5

Já jsem četla všechny knížky, které autorka napsala. Líbily se mi dvě předchozí knížky a tato mě taky nezklamala. Knížka je velmi čtivá, sympatická hlavní hrdinka Leona i Vlado . Líbil se mi popis studentského života i milostný příběh Leony a cikánského barona Vlada. Knížku jsem si moc užila.

Dimas
06.01.2021 3 z 5

Nejdřív jsem se bála, že téma bude příliš zaměřené na rasismus, ale vážně jsem si dobře početla, ikdyž cigaretám už přes jedenáct let neholduju...

Silwia20
30.11.2020 3 z 5

Taka pomerne rychlo precitana kniha, oddychova. Podla nazvu som nevedela, co ocakavat, ale obsahuje vsetko, co je v nazve :))
Zaciatocny rozbeh pomaly, nebavila ma az tak velmi ale po objasneni postav uz citanie islo samo :)

Acnaj
31.08.2020 3 z 5

Oddechovka na hektický konec léta. Štvalo mě že první dvě tretiny se táhly, spousta zbytečných popisů a poslední třetina byla ukvapená, závěr překvapivý, rychlý...

Martina410
10.04.2020 3 z 5

Kniha se cetla dobre, ale kdybych mela spocitat, kolikrat byla pouzita slova "Leona" a "cigareta", asi bych se nedopocitala. To opakovani slov me hrozne stvalo a pritom by to slo napsat mnohem lip. Take zaver byl dost ukvapeny a divny, jak se prvni polovina docela tahla, tak konec prisel rychle. Jako oddechovka pri karantene fajn.

Gweny
03.07.2019 4 z 5

Odpočinkový román se šťastným koncem. Není to nic, nad čím by člověk musel přemýšlet, jen se nechává unášet dějovou linkou, kde je i pár opravdu ohromných zvratů.

1moniccka
10.03.2019 2 z 5

knížka nebyla úplně nejhorší ale některé pasáže jsme je přeskočila.když se blížil konec a všichni byly zadaní jsem si říkala že tam skočí hezkej zadek.le je škoda že tam nebylo něco o Vladovy jak to bylo pak sním jak odešla nebo něco prostě takový konec jiný

adelinka
18.01.2019 3 z 5

Zo začiatku mi prišla nudná a pomalá, ale vybrala som si ju ako oddychovku. Postupne sa to rozbehlo a ku koncu ma hnala už zvedavosť, ako vzťah dopadne. No som rada, ako to nakoniec dopadlo.

intelektuálka
15.11.2018 3 z 5

Další seznámení s českou autorkou - tentokrát veselá léta studentská v Česku...

Přátelství, lásky a erotika - život bez závazků...

Autorka má smůlu, že jsem nedávno četla Norské dřevo a Budhu z předměstí,
které se mi na dané téma zdály zdařilejší - více propracované...

Ale ještě jí dám šanci - blíží se Šťastní a veselé ...

marwinmh
15.06.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila asi nejvíce ze všech tří, co jsem od autorky četla. Byla svižná, nenudila, výborně vykreslená intenzivní zamilovanost/láska k Romovi, hlavní hrdinka byla docela sympatická, ale nejlepší byla stejně Axla. Za mě příjemně strávený čas četbou.

wendys120
14.09.2017 4 z 5

Ze začátku se děj krapet táhl a byl problém se orientovat v kamarádkách. Později se už to ale rozjelo. I když mi Vlado nebyl bůhví jak sympatický. Proto jenom 4 hvězdičky.

michaela1992
20.06.2017 4 z 5

Strašně si vážím domácích autorů, myslím, že prosadit se za velkou louží je úctyhodné, ale strašně ráda si přečtu knihu z domácího prostředí.
Tím spíš, když si s tím autorka poradí takovým způsobem jak paní Zhřívalová. Velmi dobře napsaný román, já osobně měla přečteno za 2 dny. Od začátku do závěru jsem se nestihla nudit. V některých částech mi styl psaní připomínal styl Simony Monyové (takže pokud zrovna nemáte po dočtení této knihy po čem sáhnout, myslím, že tituly od ní by vám mohly sednout).
Studia v 90. letech v Praze a celkově studentský život jako ústřední téma mě ihned oslovilo. U autorky si vážím vykreslení postav a prostředí (např. konference na Maltě byla vykreslena tak, že jsem se cítila jako bych tam byla). Myslím, že díky prvkům autobiografie (autorčiným studium práv v Praze) dostala kniha ten správný náboj. Moc dobře bylo zapracované i téma etnologie. Závěr byl pro mě docela absurdní a uspěchaný, ale koneckonců.. proč by ne.. však život taky není jasný a předvídatelný..
Pro mě osobně to byla od autorky prvotina, ale určitě tento titul nebyl posledním přečteným.

HoneyBunny
09.05.2017 5 z 5

Opravdu velmi dobře napsanej román o době studia v Praze na počátku devadesátejch let. Pro zbloudilce, který by zmátla šílená obálka a název : cigaret je tam 80%, vína tak 15%, sexu sotva 5%. Naštěstí je to mnohem víc o kamarádství, prvním bytě, sedáncích v kavárně, kariéře ve vědě a důležitosti osoby jménem Axla Roseová:)