Sex a tabu v české kultuře 19. století

Sex a tabu v české kultuře 19. století https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138244/bmid_sex-a-tabu-v-ceske-kulture-19-stole-w5F-138244.jpg 4 8 2

Sborník příspěvků ze 17. plzeňského sympozia k problematice 19. století Sex a tabu v české kultuře 19. století, pořádaného Archivem města Plzně a Ústavem pro českou literaturu AV ČR ve dnech 6.–8. března 1997.

Přidat komentář

DomArt
24.12.2019 2 z 5

Na začátek je dobré zmínit, že kniha byla přečtena díky studiu na VŠ - pro předmět dějiny každodennosti 19.století.
Kniha je seskládána ze střípků studií literárních historiků i badatelů zabývající se erotickými motivy v literatuře, hudbě či v různých odvětví výtvarného umění (moderní krajinomalba, architektura, fotografie).
Kniha je protínána širokým spektrem kapitol od bezmála třech desítek přispěvatelů, jsou v ní kapitoly méně či více zajímavé. Řekla bych, že každý si v ní najde to, co potřebuje.

Čekala jsem, že tato kniha bude překypovat kontroverzností, to se však bohužel nestalo.
Třeba by mě pak kniha více pohltila.

P.S.
Odborné knihy mi nikdy moc nešly přes oči...
Ale kapitola s názvem Pokus o ňadra
Od ňadrománie k ňadrofobii se zmínkou o feministickém ňadromilství (Robert B.Pynsent) mě zkrátka dostala!

tosu69
16.05.2017 4 z 5

Zajímavé informace o životě lidí v 19.století. Mnoho zajímavých detailů. Trochu mi vadila příliš silná propaganda tzv. volnomyšlenkářství. Jako bychom tehdy všichni žili v naprosté nevědomosti a ti hodní a vzdělaní humanisté nás učili, co je to nahota. A "zlý pan farář" trestal pohled na nahý zadek smrtí...Tak to jistě nebylo :-)