Šest žen Jindřicha VIII.

Šest žen Jindřicha VIII. https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416884/bmid_sest-zen-jindricha-viii-IgX-416884.jpg 5 200 47

Doba a vláda slavného Tudorovce. Pod tradičně zavedeným názvem dostává čtenář do rukou šestisetstránkovou studii, která je založena na zkoumání a výkladu historických dokumentů, avšak přesto je napsána elegantním a hlavně obecně srozumitelným stylem. Kostrou knihy je vývoj Jindřichovy povahy od první renesanční osobnosti na anglickém trůně až po nesnášenlivého tyrana obklopeného cynickými rádci. Zároveň procházíme všemi peripetiemi anglické politiky a reformace a dozvíme se mnohé rovněž o kultuře, justici, diplomacii, válkách, panovnických dvorech, módě i zvycích oné doby.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Six Wives of Henry VIII , 1991


více info...

Přidat komentář

Maraiser
08.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha a ne úplně jednoduchá. Velké množství informací, velké množství jmen. Je trochu patrné, že autorka měla k některým z královen větší sympatie nežli k ostatním. Kateřina Aragonská - TOP a Annu Boleynovou dost strhala.

Awča
07.08.2023 5 z 5

Pěkná kniha. Téma je samo o sobě povšechně známé, autorka ho podává poutavě, s mnoha detaily. Přiznám, že někdy jich na mě bylo až moc, zvláště v případě "legalizace" vztahu s Annou, to se opravdu vleklo. Ovšem chápu, že si autorka dala práci se získáním podrobností a faktů, které je pak člověku líto nepoužít.
Byla jsem ráda, že jsem nedávno četla sérii knih C. J. Sansoma, která se tomuto období věnuje, všechno mi to hezky zapadalo. I když ani tak někdy nebylo jednoduché se orientovat v časových přesunech, jménech a funkcích.
Celkově hezké čtení o velmi zajímavé době a výrazných osobnostech se všemi jejich klady i zápory.


intelektuálka
20.07.2023 5 z 5

Opětovné setkání s Tudorovci mne zaujalo ....

Tato autorka podává jiný pohled než beletrie - je zde spousta historických postav a fakt ....

Velmi příznivě zde vyznívá postava Kateřiny Aragonské, která si zachovala svoji důstojnost královny ....

Ale postava Anny Boleyn je více rozporuplná - i chápání Jindřicha VII. - který tak dlouho o tuto ženu usiloval - a poté ji zavrhl....

Autorka jistě předkládá kvalitní díla - a já si časem přečtu další ....

Květi62
25.06.2023 5 z 5

I když historická knížka, napsaná velmi poutavě. První díl je věnován Kateřině Aragonské, Anně Boleynové a také Janě Seymourové. Těžká doba - 16.století - hlavně pro ženy, jejichž jediným úkolem bylo dát Jindřichovi VIII dědice. Velká úmrtnost dětí, žádná práva pro ženy. Hodně informací z historie podáno srozumitelně, zajímavě a přehledně. Doporučuji.

Niu
09.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Uf, přečteno, bichle jako hrom. Ale na literaturu faktu a historický žánr se mi to líbilo. Ale i tak mi to dalo zabrat. Jediné, co jsem si o Jindřichu VIII. pamatovala z dějepisu bylo, že jako první panovník se dal rozvést a měl několik manželek. No a páni, já ani nevěděla, že byl tak totálně psycho. Hodně mě zaujal pohled na ženy v tehdejší době, na těhotenství, porody, na smrt dětí, jak bylo jedno kdo se kdy narodil. To, jak ženy neznamenaly nic. Fakt děsivé. I ten náhled na nevěry ze stran krále (i jiných mužů) - v pohodě, zatímco ženám se stínaly hlavy nebo upalovaly na hranici. Jednu chvíli mi to připadalo jako hon na čarodějnice, což se pak i potvrdilo. Ale takovou krutost jsem nečekala. Většina knihy byla věnována první manželce Kateřině Aragonské a druhé Anně Boleynové, ale pak to nabralo celkem rychlost. Zvažuju, jestli jít i do samostatných knih o každé jednotlivé královně, ale trochu se děsím, že se informace budou opakovat. Trošku mě mátly toulky časem a přemíra postav, které měly třeba vícero jmen (před a po jmenování do nějaké funkce apod.). Alison Weirová má můj obdiv, protože tohle podložit rešeršemi musí být opravdu koníček.

Jessybelle
02.03.2023 5 z 5

Pořádná nálož historických dat o prvních třech manželkách Jindřicha VIII.
I literatura faktu může být čtivá a myslím, že jméno autorky je zárukou, že se bude a jedná o kvalitní dílo.
Nicméně mi trochu vadilo skákání v čase během čtení knihy v kapitolách. Ale chápu, že to tak muselo být.
Určitě mohu doporučit.

Čtenářka73
22.02.2023 5 z 5

Díky výzvě jsem si zase rozšířila obzory a objevila vynikající autorku. Ačkoliv historické knihy jsem nikdy nevyhledávala, z téhle jsem byla nadšená. Čte se sama, a navíc v člověku musí uvíznout aspoň nějaké historické souvislosti, ať chce, nebo ne. :-)

boxas
02.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Dokazuje, že i literatura faktu může být čtivá a zajímavá.

WaN635
09.11.2022 5 z 5

Obsáhlá kniha, ale čte se opravdu sama a lehce.
Příběh tudorovského krále byl vyprávěn již tolikrát, že snad již nemůže překvapit, ovšem tato kniha je vyprávěna bez příkras, bez nějakého asi nebo možná.
Líbilo se mi, že autorka žádnou z královen neprotěžuje, nedává najevo sympatie či antipatie k jedné či druhé (až šesté).
Co mě také potěšilo byl popis reálií, sídel a popsání běžného života na často se stěhujícím královském dvoře. .

reniva22
08.02.2022 5 z 5

Výborná knížka, myslím že už vím o Jindřichovi a jeho manželkách skoro všechno :)

Ilona70
08.08.2021 5 z 5

Je to moje oblibena autorka, tuto knihu jsem četla už několikrát a stále mi má co dát. Je to čtivé a přitom prosté neověřených až bulvárních spekulací. Autorka je jediná, o které vím, která nevidí manželky Jindřicha VIII. černobíle.

Noisette73
26.03.2021 5 z 5

Velice čtivě podané, dala jsem si věci do souvislosti a po dlouhé době mně literatura faktu bavila.

Lenka0007
16.03.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších, ne -li nejlepší knížka o životě Jindřicha VIII.

slezakmartajh
08.02.2021 5 z 5

Nemám co vytknout .Super oživení dějepisu , krásné čtení,vynechávám občas nějaké jmenné pasáže jsou to jazykolamy :-)a je jich tam tedy moc, ale to tak je.Nemám co vytknout fakt parádní čtení Kdepak Jindřich VIII......
těším se na další knižní kousek

Poopie
01.02.2021 5 z 5

Bravo a smekám. Krásné dílo. Přečíst to zabere trochu času, ale napsat takovou mozaiku pamětí muselo dát ohromně práce. Detaily mi přijdou až neskutečné.
Knížka mě velice bavila, obrazy v hlavě se mi při čtení tvořily úplně samy.
Kdo se zajímá o Jindřichův celoživotní hon za potomky mužského rodu, měl by se začíst do stránek této knížky a poznat jeho manželky blíže...

mira.l
18.11.2020 5 z 5

Myslím, že nemám co vytknout. Ač kniha poměrně značné tloušťky, je stejně jako autorčiny romány velice čtivá. Narozdíl od nich tady autorka neuplatňuje částečně svoji fantazii a do příběhů jednotlivých královen nepřidává své "know-how" v podobě jisté dávky fikce či smyšlenky, ale vychází jen a pouze z reálných pramenů. Od kterých se její romány zase tak moc neliší, dlužno dodat.
Krásné zpracování "manželského života" jedné z nejrozporuplnějších postav anglické historie. Jasné, čtivé, přehledné, srozumitelné.

Damonka12
27.10.2020 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Všem kdo milují Jindřicha VIII. a vše kolem něj určitě doporučuji.

Joop
09.10.2020 5 z 5

Fascinující doba, fascinující osobnosti zachycené perem skvělé autorky.

iva23
14.07.2020 5 z 5

Výborně zpracované, doporučuji.

katy87
01.06.2020 5 z 5

Jedním slovem úžasné! Sice bichle, ale plná zajímavých informací o životě Jindřicha VIII. a jeho manželek. Vřele doporučuji zájemcům o anglické dějiny a fanouškům seriálu Tudorovci! (Až na pár výjimek si myslím, že si seriál udržel historickou přesnost - výjimka např. zpodobnění Jane Seymourové jako nevinné květinky, když ve skutečnosti - podle knihy - dobře věděla, za čím jde).