Santa a jeho falošná brada

Santa a jeho falošná brada https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389176/bmid_santa-a-jeho-falosna-brada-ohJ-389176.jpeg 4 113 21

Želali ste si niekedy, aby boli Vianoce úplne iné? Stromček, kapor, koledy, darčeky a prskavky... – Nie je to už tak trochu nuda? Čo by ste povedali na vybuchujúci vianočný koláč, krotkého snežného muža alebo nesmierne užitočnú jarabicu na hruške? Čo keby si Santa našiel prácu v zoo, spôsobil chaos v hračkárstve, či sa dokonca ocitol pred súdom? Naskočte do fantasticky vtipného sveta sira Terryho Pratchetta a zahryznite sa do jeho vianočnej pochúťky. Pri čítaní týchto jedenástich poviedok sa budete smiať, híkať aj plakať (ale od smiechu). A Vianoce už nikdy nebudete vnímať tak ako doteraz.... celý text

Povídky Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Father Christmas's Fake Beard , 2017


více info...

Přidat komentář

Hor89
11.01.2024 3 z 5

Druhý díl povídkové série mi přišel o trochu horší než díl první. Všechny povídky ve sbírce jsou tématicky laděné do vánoc/zimního období. Bohužel většina povídek patří k průměru/podprůměru, těch opravdu povedených je ve sbírce jen pár. A povídka Vánoční dědeček jde pracovat do zoo byla i v předchozí sbírce.

Angelika_SNS
05.05.2022 3 z 5

Vskutku originální nápady!


Karcoolka2210
17.12.2021 3 z 5

Celkom príjemné čítanie. Táto kniha je určená pre deti od 9 rokov, ja som ju čítala 5-6 ročným a páčila sa im, aj keď niektoré veci v jednotlivých príbehoch, boli asi trochu ťažšie pochopiť pre nich. Pre mňa taký priemer, ale stále lepšia kniha ako Najhoršie deti na svete ;)

mia.com
17.12.2021 3 z 5

Je tady poznat rana tvorba, nektere povidky jsou lepsi, jine horsi a celkove jsou dost jednoduche, ale zase jsou mile a postavy i tak hezky vykreslene. Zpracovani knihy a ilustrace jsou ovsem naprosto uzasne. Je to proste mila jednohubka a klidne bych se rada dozvedela vic o Postruzinove a jeho obyvatelich.

Knihovnice01935
01.02.2021 4 z 5

Terry Prachett tuto knihu napsal až příliš dětskou. Není v tom žádný děj příběhu, a někdy to bylo až moc předvídatelné. I tak to bylo krásné čtení, spíše na odpočinek.

Malinali
13.01.2021 3 z 5

Trochu takový náhodný generátor slov. Neurazí, na Vánoce prima dárek k počtení si u krbu.

BarkaS
28.12.2020 3 z 5

Je vidět, že se jedná o mistrovy rané povídky, případně ty, které mu nestály za “hlubší” zpracování, nejsou nijak extrémně skvělé (navíc se tu opakuje jedna povídka z Draků na hradě Ruinově ze stejné série :/), ale každopádně jsou milé. Knížka je krásně udělaná, různé fonty, zvýraznění, obrázky. A krásně se čte nahlas, překlad rozhodně neuškodil, přestože ho “nemá na triku” dvorní Pratchettův překladatel.

SBH
21.12.2020 2 z 5

Mno... Nejdřív jsem knihu vůbec nechtěla hodnotit, abych Mistrovi neškodila. Jenže tento přístup není fér vůči ostatním čtenářům, takže - slabé, velmi slabé. Dvě hvězdy dávám z pouhé lásky k Pratchettovi, jiný důvod není.
Povídky ve sbírce jsou především hloupé. Ano, jedná se o knihu pro děti, ale když ji srovnám třeba s trilogií o Johnnym nebo s Národem - není přece nutné pro děti psát obzvlášť stupidněji. První povídka neměla pointu, vlastně to nebyla vůbec povídka, jen určitý popis situace. Ty další byly o něco lepší, ale nepatrně. Vzácné plus (pozor spoiler) byl happy end s vybuchujícím nákypem, kdy porce padaly přesně na talíře. Jediný záchvat Mistrovy geniality. A to je málo.

JáraTym
04.06.2020 5 z 5

Půvabná sbírka vtipných, krásných a poutavých povídek. Pobaví, nadchne, dojme...vždy, když mám špatnou náladu tak po nich sáhnu. Je to sázka na jistotu. Doporučuji!

aimi
15.01.2020 3 z 5

Člověk k tomu musí přistupovat tak, ze je to pro děti. Klasickou Zeměplochu nečekejte.

Alex.Barunka
01.12.2019 2 z 5

Některé povídky byly opravdu úžasné, ale bohužel těch nepovedených a beze smyslu převažovalo. V součtu tohle za moc nestálo, ať je to Pratchett nebo ne.

gar-mogoth
19.02.2019 5 z 5

Krásné a vtipné povídky převážně pro děti, které ale náramně pobaví i dospělého čtenáře.

bouncer
13.02.2019 4 z 5

Je to hezká dětská kniha, možná zbytečně krátká, ale malého čtenáře jistě potěší. Hezké ilustrace. Náročný fanoušek Pratchetta si to ale moc neužije.

vera5841
10.02.2019 5 z 5

Pratchett pro děti, jednoduché a roztomilé. Myslím, že příjemné odreagování pro každého Prachettova fanouška.

Veru.Viti
29.01.2019 4 z 5

Tato sbírka povídek mi přišla opravdu rozkošná. Moc se mi líbily ilustrace, které se v knize nacházejí. Jsou to krátké povídečky / pohádky spíše pro děti, převážně s vánoční tematikou. Pro mě to byla taková jednohubečka - předkrm před tím, než se pustím do Zeměplochy Terryho Pratchetta.

Amanita79
23.01.2019 3 z 5

Slušně napsaná oddychovka, která se čte velmi rychle. Ale pan Pratchett napsal celou řadu propracovanějších knih.

kuruteku
08.01.2019 4 z 5

A když potom ještě čtete Dahlovy Prevíty, tak snad jen podle ztřeštěnosti nápadů poznáte, co napsal Dahl a co Pratchett. Raduji se z každé Pratchettovy knihy, kterou jsem ještě nečetl. Ty s vánočním dědečkem jsou ale o třídu lepší než ostatní v knize.

Nifredil
31.12.2018 4 z 5

Přibližně od poloviny knížky jsem přemýšlela, zda se mi to líbilo nebo ne. A nevím. On to totiž je a není Pratchett. Snad je to změnou překladatele, snad tím, že jde o tvorbu rannou a určenou spíš pro mladší čtenáře, ale tak nějak je to jiné a přece stejné.
Každý milovník Pratchetta v povídkách najde základy postav, s kterými se potká později. Král Václav z povídky o dobrém králi Václavovi by klidně mohl být některým mágem neviditelné univerzity a takovýhle příběh by se mágům z univerzity mohl stát, obzvláť Mrakoplašovi, kdyby byl panovníkem. Je to zcela v duchu jejich/jeho chování, jen zatím ještě nedotažené.
Šťuchy hupy dupy by se zase mohlo odehrávat v Lancre. Někde v pozadí tam vykukují špičaté klobouky a vůbec bych se nedivila, kdyby ho měla starostova dcera schovaný ve skříni.
No a Postružiny a to, co se v nich děje, zase něčím připomínají atmosféru Ankh Morporku. Z takového městečka zřejmě vyrostl, tady jsou jeho kořeny.
Někdo tady psal, že mu to nápadně připomíná povídky a romány Roalda Dahla. Nedivím se. Už výtvarná stránka knihy je podobná známým ilustracích dahlových knih. Kresby Marka Beeche nápadně připomínají kresby Dahlova dvorního ilustrátorka Quentina Blakea. A jsem přesvědčena o tom, že to není náhoda. Tohle je knížka, která krásně pokračuje v nejlepší tradici britského humoru. Vsadím se, že Roald Dahl by pro Terryho inspirací.
Jako knížce pro děti bych tomu dala i 5 hvězdiček. Jen se obávám, že pro české děti jsou trošku méně srozumitelné vánoční reálie. Znají spíše Ježíška a nevím nakolik ví o anglickém Cathedral Christmass. Srandu, která v knížce je, si ale užijí stejně. No nezbývá, než to otestovat.
Když to shrnu. Je to Pratchett, není to Zeměplocha, je to vtipné, je to vhodné i pro děti a hlavně pro každého milovníka Pratchetta je to snad až poviná četba, aby pochopil, odkud vychází Zeměplocha, kde jsou její kořeny a jak Terry začínal.

marili
28.12.2018 3 z 5

Veselé příběhy pro dospělé i děti. Trochu jiný Terry. Ilustrace jsou černobílé a výstižné, kniha probouzí dětskou zvídavost. Místy jsou příběhy hodně vtipné. Určitě jí budu číst zase v příštím roce dětem na dobrou noc.

Děda v červeném obleku se v našich končinách moc nevyskytuje. Aspoň je pak co dětem vysvětlovat. ;)

Boboking
18.12.2018 3 z 5

Ztřeštěné, ftipné, jednodušší, přece jen pro děti :-) Stále jsem měl pocit (díky ilustracím) , že čtu R. Dahla.