Draci na hradě Ruinově

Draci na hradě Ruinově https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395378/bmid_draci-na-hrade-ruinove-Z3f-395378.jpg 4 83 15

Nejneuvěřitelnější příběhy se nemusejí odehrávat v dalekém vesmíru, ani v hlubinách oceánů. Stačí se sehnout a pozorně se zahledět na koberec, kde prožívají své každodenní starosti i radosti Kobercoví lidé. Nebo na smítko prachu vznášející se v průvanu. I tahle nepatrná tečka může být pro někoho stejně velká jako pro nás celá naše planeta. A to už vůbec nemluvíme o tom, co se stane, když se obyčejná jízda autobusem změní ve výpravu napříč dějinami lidstva. Pro Terryho Pratchetta byl už od mládí okolní svět neobyčejně pestrou a neprobádanou krajinou a díky jeho vševidoucím očím si můžeme na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, když třeba taková želva opustí svou zahrádku a vydá se do pole. Můžeme se setkat s prvním pravynálezcem, vydat se na lov Sněžného muže a zažívat další skvělé příběhy, při kterých se nám bude tajit dech. Protože málokdo má ten dar, aby dospělým vrátil růžové brýle jejich dětství a dětem způsoboval příjemné mrazení spojené s očekáváním neočekávaného, aby v nich jednou provždy zasel pocit, že celý život je jedno krásné dobrodružství - v případě této knihy vše v podobě čtrnácti půvabně hravých fantastických povídek.... celý text

Žánr:
Povídky , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Dragons at Crumbling Castle , 2014


více info...

Přidat komentář

Hor89
03.02.2023 4 z 5

Překvapivě povedená povídková sbírka, horších povídek je jen pár. Povídky mají sice stylově blíž k Johnnymu nebo k Nomům než k Zeměploše, ale při čtení jsem se hodně bavil. Překladatel Petr Miklica odvedl dobrou práci, černobílé ilustrace jsou docela povedené a v knize jich je opravdu hodně. Kniha je vhodná jako úvod do tvorby Terryho Pratchetta.

mia.com
17.09.2022 5 z 5

Úžasná knížka! Mě tedy bavily úplně všechny povídky. Prostě kouzelné. Jen nechápu, proč je na konci stejná povídka s Vánočním dědečkem, jako je v zelených povídkách, jen s jinými ilustracemi...


mnohoknih
12.09.2022 4 z 5

Na uvedení děcka do fantazijního světa Terryho Pratchetta ideální. Povídky jsou krátké, některé zdařilé a některé méně. A někteří hrdinové mají násedně i své dospělácké knihy.

IVANA0123
23.03.2022 5 z 5

Možná je to kniha pro děti, ale já jsem se bavila. Na některé knihy je dobré mít to správné naladění a mě si tato kniha našla v ten pravý čas. Samozřejmě jsou tu povídky lepší i horší, ale jako celek se dětem musí libit určitě. Pro mě nej jsou Příběhy kobercových lidí a Velké smítko, ale v každé povídce bylo vždy něco - námět, hláška, jména postav... Rozhodně velká pochvala patří panu překladateli. Až mi zase bude smutno, budu se vracet. 4,5*
(3/21)

vera5841
10.11.2020 4 z 5

Hezké, milé pohádky pro větší děti. Rozhodně povzbudí a nakopnou fantazii. Pro mě příjemné oddechové čtení. Doufám, že se jednou dočkám prcka, kterého by tato kniha mohla nakopnout ke čtení

denydean
02.08.2020 4 z 5

Krásně zpracovaná kniha , koupila jsem ji 7 letému synovci a spolu jsme si ji přečetli. Knížka se nám líbila a hodně jsme se zasmáli .

bouncer
13.09.2019 4 z 5

Sbírka povídek z mládí. Ideální pro mladší čtenáře. Nic víc nic míň.

kuky921
19.01.2019 3 z 5

Pěkně zpracovaná kniha s veselými ilustracemi. Některé povídky jsou povedenější některé už méně...

Nifredil
03.01.2019 5 z 5

Já se smála. A smála jsem se nahlas. Je to opravdu fantasticky zábavné. Jo a pro děti. Rozhodně to je i pro děti. A taky to moc není Zeměpolocha a vůbec, ani trochu, to nevadí.

T.erez
01.01.2019 4 z 5

Tuto knihu je vhodné brát jako knihu pro děti, která potěší i dospělé. Osobně jsem se u povídek pobavila, nicméně kdo by očekával něco podobného Zeměploše, bude téměř jistě zklamaný.

petrarka72
10.12.2018 4 z 5

Povídky, které napsal Terry Pratchett jako náctiletý a k tomu jiný překladatel... Jako by do chuti meruňkového koláče lehce pronikala chuť jádra z meruňkové pecky. Přesto o hvězdu víc než falešnému Falešnému plnovousu.

Eridan
23.08.2018 3 z 5

Kniha je na první pohled jiná, než ty ze série Zeměplocha. Má pevný obal, velký font a spoustu vtipných ilustrací. I obsahem spíše připomíná příběhy o Nomech nebo Nefalšovano kočku. Jsou to Terryho povídky z doby, kdy psal sloupek do novin pro mládež a nebylo mu ani 20 let. Příběhy, jazyk i hrdinové jsou proto jednodušší, než ty ze Zeměplochy. Budete však poznávat tu bezbřehou fantazii a kombinování známých motivů (např. král Artuš, vtipní mniši nebo chybující kouzelníci). Co vás čeká? Cestování v čase, hon na sněžného muže, příběh o prvním pračlověčím vynálezci, nebo o tom, jak Santa hledal práci. Nejvíc si je skutečně užijí děti, pro dospělé to budou oddechové příběhy, které příjemně utečou. Hodnotím 3 hvězdami v porovnání se sérií Zeměplocha, v porovnání s jinými autory si klidně ještě hvězdu přidejte.

smazenaryba
09.08.2018 4 z 5

Moc fajn pre decká aj pre dospelých. Klasické motívy a jednoduchý štýl rozprávania zaberie u detí a kopec narážok a odkazov zasa u dospelých. Trochu som sa bál že pôjde o typický projekt pochybnej kvality, kde sa vydavateľ snaží zarobiť na autorovi ktorý už nežije/nepíše, no ide o poctivú záležitosť ku ktorej sa pristupovalo s láskou a rešpektom. Krásne spracovanie knihy.

Naias
13.04.2018

Raná tvorba sira Terryho Pratchetta je zábavná, plná fantázie a slovných hračiek (ako sa uňho stalo dobrým zvykom), síce akási nevybrúsená a nevyvážená, občas s pointou pôsobiacou ako antiklimax, avšak značne hravá. Asi polovica príbehov sa odohráva v Divnokraji, kde sa stávajú všelijaké magické veci, čo sa však nepozdáva radným pánom, lebo mágiu nie je možné zdaniť. Zato mne sa veľmi pozdával somár Kvik, ktorý toho vedel na somára dosť veľa. Vysvetlil to tým, že na toto zviera ho premenila čarodejnica. Predtým bol žabiak. Predtým ropucha, predtým strom a ešte predtým krásny princ, zakaždým sa totiž pohádal s dákou čarodejnicou. Teda treba uznať, že dokázať sa poškriepiť v podobe stromu je majstrovský výkon. Hoci táto zbierka poviedok majstrovská nie je, i tak je to milé stretnutie s mladšou verziou nám tak dobre známeho a obľúbeného autora.

Silmarien
27.04.2017 5 z 5

Úžasná knižka plná drobných príbehov výborná ako začiatok veľkého fantasy dobrodružstva pre deti. Deti to už bude baviť, dospelých to neunudí, ideálna knižka na spoločné čítanie na dobrú noc. Milé (hoci čiernobiele) ilustrácie a skvelá plejáda výborných nápadov.