Samarkand

Samarkand https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504080/bmid_samarkand-Qst-504080.jpg 4 102 27

válku o svůj svět definitivně prohráli. Stali se otroky, lovnou zvěří, chovným dobytkem nových pánů – upírů, nestvůr, psychopatických bohů, démonů a dalších tvorů, pro něž není v žádném lidském jazyce jméno. Smířil jsem se s tím stejně jako ostatní. Přežít v Samarkandu, v sídle nových vládců světa, je ještě těžší než jinde. Ale já jsem šťastný. Miluji svou krásnou ženu a těším se na dítě, které chová pod srdcem. Udělal bych pro ně všechno.... celý text

Přidat komentář

Dudák1979
14.03.2024 5 z 5

Parádní brakovka z vcelku promyšleného světa Drsnýho spasitele, vhodná na zkrácení odpoledne a večera po vytrhnutí osmičky.

hanzmb
25.02.2024 4 z 5

Ty 4 * je za 1. polovinu knihy. Tam to ještě vypadalo, že se autor vrátil k stylu svých prvních knih a opustil od těch posledních šíleností především s Baklym. Samozřejmě to na knihy s Koniášem nemělo, ale mělo to určitý smysluplný dějový vývoj. Pak najednou jak když mávneš proutkem a je tady jak od flašinetáře kolem dokola omílané téma nesmrtelného hrdiny a pobíjení stovek mrtvých. Zachrání to částečně alespoň normální závěr.


Pigleti
09.01.2024 4 z 5

Krátká a svižná oddechovka.
Příběh je přímočarý, rychle odsýpá, trochu mi to připomnělo koncept Johna Wicka (naštěstí nikdo nikomu psa nezabil:D).
Odkaz, který zde nalezneme na knihu Drsný spasitel, mě přijde úsměvný a líbí se mi (ač je opravdu malý).
Pohledy napsané i ze strany postav na opačné straně "barikády" byly příjemným zpestřením.
Dle mě má kniha potenciál se dál rozvíjet, ne však nutně z pohledu hlavní postavy tohoto příběhu.
Závěrem stačí jen říci, že pokud se k tomu postavíte jako k desertu před hlavním chodem, nemusíte být notně zklamáni - já nebyla;)

karinga
03.12.2023 4 z 5

Tenhle chlap má teda pořádný meče... a výdrž. Jak už to tak u Žambocha bývá. Přežít v Samarkandu zvládnou totiž jen ti opravdu silní.

Tenhle příběh ze světa Drsného spasitele můžu jen doporučit. Je to vyloženě oddechovka (jo, Žamboch má i daleko propracovanější charaktery) - vyloženě jde o to, aby se ne tak úplně obyčejný chlap probojoval armádou upírů, lidí a démonů ke své milé a dítěti. Na druhou stranu - akce je tam až až. :) A když je jeden fanoušek, četl by cokoli, no ne? :)

olle3
03.09.2023 5 z 5

Taky znáte ten pocit, když si jen tak kráčíte ulicí, snažíte si zapamatovat, že máte kromě chleba koupit ještě vajíčka a než se nadějete, bojujete s démony v několika dimenzích a podrážky vám kloužou pod vnitřnostmi radioaktivních monster? Ne? Tak to jste asi nečetli Samarkand.
Kick-ass jaký milujeme, očekáváme a vyžadujeme. Možná trochu kick-assovitější, než je u Žambocha zvykem, možná trošku přitažené, ale nic co bychom se zatnutím zubů nepřekousli. Jen tak dál.

lassse
30.08.2023 3 z 5

Byl jsem v tom celkem zmatenej, ale nakonec to nebylo úplně tak špatný. Všem prostě natrhne zadní spodní část těla a tak to má být :)

OldaB
22.07.2023 5 z 5

Volně navazuje na Drsného spasitele. Jako jednohubka to není vůbec špatné, škoda, že je to tak krátké.

pafčaodřeky
14.07.2023 4 z 5

Mělo to být volné pokračování Drsného spasitele, ale nemělo to toho ducha, něco tomu chybí. Dá se říci, že je příběh povrchnější, zjednodušující. Ze setrvačnosti a sentimentu dávám o hvězdu víc, ale kdyby příběh napsal jiný autor, neprošlo by mu to u mne tak lehce.

cori
04.07.2023 3 z 5

Akční quest muže, který se zbavuje lidství, aby odhalil svou podstatu a jako nezničitelný borec zachránil svou lásku a narozené dítě ze spárů vládkyně upírů a pána démonů. V každé kapitole se objevuje o level těžší nepřítel a náš hrdina se krok za krokem stává smrtonosnějším. Příběh jak z PC hry.

Hunters
19.05.2023 5 z 5

Já toho pana Žambocha žeru. Jeho knihy hltám. A lačním po další.

Terva
04.05.2023 5 z 5

Žádnou odpověď
jsem mu neslíbil,
ale i z otázky
se člověk může dozvědět
spoustu věcí.

Na obalu knihy se píše, že se jedná o příběh ze světa Drsného spasitele. Ano, to je sice pravda, ale nečekejte Drsného spasitele. Sice se v tomto příběhu objeví, ale jedná se už jen o jeho sochu s rotačním kulometem v rukou. Ano, z Drsného spasitele je v tomto příběhu už je BŮH. Ale to neznamená, že nepřijímá dary. Nejlépe nějakou tu mrtvolku zakopanou u nohou jeho sochy. A když to uděláte, možná na vás ta jeho socha i mrkne. Ale nechtějte po něm raději nic, dejte dar, a jen se usmějte :-)

Citát: Muž s jednou rukou vařil čaj a leštil porcelánové hrníčky.

Po sérii Kapitán, Veterán a Válečník, se mistr Žamboch opět vydal trochu jinam. Ale když se nad tím čtenář zamyslí, tak zas tak jinam to nebylo. Opět zde vládne magie, jako v již zmíněných, ale zde je toho trochu víc. Nějaké to sci-fi, zamotané magií a lidská podstata, láska, žal, vztek a um, to vše se skloubí v této dobrodružné záchraně. Proč záchraně? Inu, když vám unesou těhotnou ženu, jste určitě schopni se vydat po stopách únosců a pěkně jednoho po druhém likvidovat. Pro svou rodinu uděláte všechno. A když se vám cestou pomsty vrací dávno zapomenuté schopnosti, děláte to vlastně s radostí. I když se bojíte, kam to povede.

Malá ochutnávka:
Sledoval jsem, jak muže prohledává a to, co jsem přehlédl, schovává do svých kapes. Byl pečlivější než já. Měl jsem pocit, že jeho finální prohlídka bude ještě pečlivější.
Ten čtvrtý ještě žije, upozornil jsem ho.
To nevadí, já si s ním nějak poradím, mávl rukou.
Beznohý muž to zaslechl, něco řekl, ale nerozuměl jsem mu.
Jeho věc, jeho a nákupčího mrtvých. . .

Líbí se mi, jak to pan spisovatel pojal. Hlavní hrdina si toho ze své minulosti moc nepamatuje, ale ví, jak všechno funguje. Ale moc se nad tím nepozastavuje. Řídí se heslem: Hlavně, že to funguje, neptejte se jak a neřeš to. Tak že jsem se neptal, neřešil a byl jsem strašně rád, že mu to fungovalo. Chvilku jsem si tedy připadal jak ve Hvězdných válkách, ale podstata příběhu je drsnější, krutější a krvavější. Malá jednohubka na dvě stě stranách. Rychle a pohodově se to četlo. Sice to mohlo býti delší, ale myslím si, že pan Žamboch toho v poslední době napsal docela dost, a tak má právo na něco povídkovějšího.
Pět Hetešáků, ať se bohové nezlobí.
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Ideální je potřeby uspokojovat současně, násobí to rozkoš.

Eyghon
07.03.2023 5 z 5

Typický Žamboch. Akce střídá akci, na několika místech je připomenut "Drsný spasitel". Technologie a magie se tradičně proplétají a konec není tak strašně uspěchaný jako ve "Válečníkovi". Jediné, co mi ke konci trošku kazilo čtení, byl pocit, že kniha byla původně mnohem delší a některé kapitoly byly vyškrtány.

fes
05.03.2023 2 z 5

Well, můj první Žamboch a taková slabota... Mám zkusit číst i nějaké jeho starší věci? (Ptám se sám sebe...)

Tamten
02.03.2023 1 z 5

Celý děj připomíná klasickou střílečku a la Doom. Hlavní hrdina jde, neustále se objevují nepřátelé, aniž by dávalo smysl, proč že se objevují, a on je likviduje. Ze začátku slabí nepřátelé, ale postupně se hrdina stává silnějším a silnějším (aniž bychom věděli proč) a nepřátelé také, až vše vyústí ve finálního bosse. Na odreagování si na počítači trochu zastřílet, proti tomu nic nemám, ale proč by to proboha člověk měl číst?

duben
06.02.2023 4 z 5

Čte se to příjemně, moc překvapení se nekoná. Takový autorův klasický postupný přerod ze zdánlivě normálního človíčka na meganabušené monstrum. Ale jako oddechovka se to četlo velice příjemně a užil jsem si to. Tak mezi 3-4 vybráno za 4 body.

Dalibor1980
08.01.2023 4 z 5

Drsny spasitel to nie je, no pribeh sa na stvrtinovom rozsahu snazi prikryt rovnako prepracovany pribeh - takze je tam samozrejme plno nahod a nepravdepodobnych rozhodnuti, ktore nas vedu k zaveru ;o).

Keby som nebol velkym fanusikom, tak z hodnotenia by som racionalne ubral este jednu hviezdicku. Ale pri citani som sa bavil, o tom ziadna debata.

Dragonian
30.12.2022 3 z 5

Velice průměrná kniha, možná spíše novela. Od pana Žambocha jsem čekal rozhodně více.
Je to taková jednohubka, plná akce, ale chyběla mi tam větší hloubka.

MilanKop
18.12.2022 5 z 5

Za mne skvělý příběh ze světa drsného spasitele. Žamboch prostě umí a neustále to dokazuje. Doufám, že budou ještě nějaké další příběhy z tohoto světa.

KájaKoxík
12.12.2022 3 z 5

Nemohu něž souhlasit s předchozími komentáři od PetrCepek a R.Nevřivý.

Také po skvělém Seržantovi a Veteránovi mne klesající tendence posledních dílů trilogie neodradila od koupi další knihy od autora. Těšila jsem se, že se znovu začtu do světa mého oblíbeného Spasitele. Už jen počet stránek dával vědět, že to bude čtení na jedno odpoledne, ale i tak jsem doufala v tehdejší kvalitu. No a tak nějak úplně ne.

Kvituji s povděkem, že děj rychle plyne (ještě aby ne, když je to jen 200 stran) a začátek byl velmi slibný. Jenže pak se k závěru knihy octneme na pořádně prudké skluzavce pacifikace, likvidace a zabíjení a vytrhne nás z ní až epilog. Je trochu škoda, že nám zase hrdina nabývá potřebné dovednosti přesně ve chvíli, kdy by bez nich dalšího protivníka neporazil. Tentokrát autor naznačí, že to hlavní postavu něco stojí/bude stát.

SPOILER
Navzdory mému průměrnému hodnocení, kniha nadhazuje věci, o kterých bych si ráda přečetla více. Například by bylo fajn konečně se dozvědět něco víc o boji o Sevastopol, jak se stal Spasitel "bohem", o archoxiru a jak ho získal právě Požírač démonů.
A tak stejně jako před touto knihou, doufám v další díl.

Solverino
07.12.2022 5 z 5

Opět laskomina od pana spisovatele. Moc pěkní technologičtí "čarodějové". Mňamka! Maximální doporučení! (tohle bych chtěl vidět natočené např. na Netflixu! s perfektníma trikama! Mamííííí já to chcíííííí!)