Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI.

Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470112/bmid_salvy-pod-plachtami-namorni-valky-l-ezZ-470112.jpg 4 12 4

Salvy pod plachtami série

1. díl >

Salvy pod plachtami jsou příběhem soupeření mezi Francií a Velkou Británií o vládu nad moři a oceány. Nepřátelství mezi oběma zeměmi, které se zrodilo koncem vlády Ludvíka XIV., pokračovalo ve válce o dědictví rakouské, v sedmileté válce a vrcholilo, když se Francie zařadila po bok amerických kolonií, které zahájily proti Británii válku za svou nezávislost. Bojovalo se ve Středomoří, u západních břehů Francie, v Antilách, u kanadských i severoamerických břehů a v Indickém oceánu. Řadové lodě sváděly bitvy u Toulonu a Menorky, u mysu Finisterre, u ostrova Ouessant a skalisek Cardinaux, v zálivu Chesapeake, kde se Francouzi podstatnou měrou přičinili o vítězství USA u ostrovů Saintes či u Cuddalore a francouzská Marine Royale v těchto bojích byla důstojným soupeřem Royal Navy.... celý text

Přidat komentář

Mumbo
19.01.2024 1 z 5

Takové množství překlepů, gramatických, stylistických, logických a formátovacích chyb jsem snad v jedné knize neviděl. Nevím, jestli kniha vůbec prošla jakoukoliv korekturou. A přitom by si to toto téma tak zasloužilo.
Současně musím bohužel pochybovat i o odbornosti autora, resp. o jeho práci se zdroji (odkaz v jedné poznámce pod čarou na wikipedii mi přišel v publikaci tohoto raženi za opravdu nevhodný). Poslední kapitola o admirálu de Suffrenovi se pak jeví jako pouhé výpisky z jednoho jediného zdroje (když pominu wikipedii)), a to z monografie od Remi Monaque.
Jednu hvězdičku dávám alespoň za pěkné mapky jednotlivých bitev. Jinak panu Kovaříkovi další šanci spíš nedám.

Hor89
06.12.2022 3 z 5

Velice dobrá kniha se spoustou obrazového materiálu, popisující námořní boje od roku 1741 až po začátek Francouské revoluce. Ale vzhledem k velkému množství událostí, datumů, lodí a jmen se kniha čte hůře, než ostatní knihy pana Kovaříka. Nevadilo by mi kdyby byla kniha o něco delší, protože některé kapitoly jsou až zbytečně stručné.


Velkomožný
19.02.2022 4 z 5

Technicky a obsahově skvělá kniha, ale těžko se čte.
Množství jmen, dat, letopočtů, vysvětlivek, technický parametrů lodí budou pro příležitostného fanouška stejně zdrcující jako zásah kanónem. Zástup kapitánů a jejich lodí, které po pár stránkách zmizí a už se nikdy nevynoří z pod hladiny, je nekonečný.
Věřím, že bych si ji víc vychutnal na palubě plachetnice, ale stejně půjdu i do 2. dílu.

Francois17
10.12.2021 5 z 5

Je to kniha plná dat a informací. Pokrývá velký časový i geografický prostor a líčí hned několik zásadních konfliktů. Každý z nich by vlastně zasluhoval samostatnou knihu. Tím pádem to není tak čtivé, autor se tolik nevěnuje jednotlivým osobnostem, což zrovna já mám rád a autor to umí, když chce a má na to prostor. Ve srovnání s nedostižnými Korzáry krále Slunce je to přece jen místy trochu suché. Nicméně je to krásná a přínosná kniha, například boj amerických kolonií za nezávislost je pěkně zpracován.