Rosshalda

Rosshalda https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513290/mid_rosshalda-VSi-513290.jpg 4 51 9

Rosshalda je román výnimočného autora – nositeľa Nobelovej ceny za literatúru – ktorý dosiaľ v slovenskom preklade ešte nevyšiel. Rosshalda je vlastne názov panského domu a súčasne dejisko hlbokej manželskej krízy maliara Johanna Veragutha a pianistky Adele. Spája ich už iba láska k mladšiemu synovi Pierrovi... Hesse v sčasti autobiografickom románe z roku 1914 stvárňuje konflikty vlastného životného príbehu, no rozvíja i svoje pochybnosti o manželstve, najmä ak ho uzatvárajú umelecké dvojice. Manželstvo totiž pokladal za konvenčnú meštiacku inštitúciu... Kniha v brilantnom preklade Mariána Hatalu vychádza v edícii TERRA.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Petrus
Originální název:

Rosshalde , 1914


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
27.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Anotace u knih čtu obvykle až po jejich přečtení, ale že se jedná o autobiografii, je v této knize patrno od začátku. Je zřejmé, že pro Hesseho to byla jakási autoterapie – snaha vyrovnat se s nevydařeným prvním manželstvím a faktickou ztrátou jednoho syna a odcizením druhého. Je to vlastně hlavně kniha na téma týkající se řady velkých tvůrčích osobností – ať už v umění, vědě, medicíně či v jiných oborech, jak skloubit jejich tvůrčí činnost s osobním životem a vztahy k blízkým; nezřídka, jako právě Hessův hrdina v tomto románu, dají přednost své práci před rodinou a jinými vztahy. Je ostatně otázka, bez kolika velkých děl, objevů a vynálezů by se lidstvo muselo obejít, kdyby tomuto specifickému typu sobectví (vůči nejbližším) takové osobnosti nepodlehly. Hessův poměrně jednoduchý a přitom čistý styl mi sedí, takže i přes velmi smutný příběh to bylo příjemné čtení.

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Mám ráda německé spisovatele a H. Hesseho obzvlášť. Krásný, citlivý příběh o lásce i nelásce.


Camelot
16.08.2021

Je to tak trochu zastřeně a zasněné, jako kdyby malíř Johann Veraguth – Hessův hrdina – svůj obraz lehce lazuroval modrošedými tóny typickými pro krajiny nahlížené perspektivou. A je to styl, který jsem zatím stačil u Hesse rozpoznat, ačkoliv je to jeho třetí kniha, kterou jsem zatím stačil přečíst (po Demianovi a Siddhárthovi).
Ale pokud zůstanu u té alegorie vztahující se k malíři Veraguthovi podstatné je, že obraz, jenž vymaloval Herman Hesse v knize „Panský dům“, sám o sobě je velmi ponurý a tragický a ona lazura pocity z něho spíše umocňuje.
Dva citliví lidé – umělci – dospějí k úvrati svého společného života, aby se každý vydal vlastní cestou. A v rozjitřené době přijdou o dítě. To je uvedeno v anotaci, takže neprozrazuji nic, co by čtenář nezjistil, aniž knihu otevře. Možná, že se nakladatel ani nedopustil velkého prohřešku prozrazením zápletky, protože (ač je velmi důležitá) to podstatné čtenář nachází v textu samotném.
Je to otevřená „zpověď“ stárnoucího muže, jenž opakovaně ztrácí smysl života, aby se ho pokusil najít radikální změnou prostředí a životního stylu. Navíc ho autor opouští v okamžiku, kdy – obrazně řečeno – do nového života právě vykračuje. Takže se happyend z podstaty nemůže konat.
Hesse, a je nutno zdůraznit i výborný český překlad, pečlivě volil slova, aby vyjádřil tichou zachmuřenost, zádumčivost a vytrácející se naději. Je to psychologické, ale efekt je dosažen jemným stylem, nikoliv hrubým jazykem.
Veraguth mi byl velmi blízký a měl jsem pocit, že mi Hesse promlouvá do srdce.
V mé knihovně se mi ještě nějaký Hesse nabízí a vypadá to, že neskoční jen u těch domácích knih.
Panský dům je určitě hoden přečtení. U citlivějších čtenářů je však třeba dbát na případnou kontraindikaci…

asakz
30.07.2021 5 z 5

Uf. To byla tedy síla. Hesse je mistr nad mistry v evokaci hlubokých, někdy temných a jindy zářících, každopádně však velmi opravdových pocitů lidské duše. Při čtení jeho knih se mi zdá, jako bych se čistotou prožívání vrátil někam do dětství nezatíženého naučenou všedností dospělého života, do dětství, kdy každý den má své neopakovatelné kouzlo. Pokud si však knihu chcete opravdu užít, rozhodně nečtěte text na její zadní straně, který bohužel prozrazuje dopředu úplně vše (kdo ho navrhnul, musel být buďto zlomyslný nebo praštěný).

Eva2424
21.04.2021 5 z 5

Tady nám Hesse opět předkládá příběh zrání osobnosti. Tentokrát je to v manželství. Hlavní hrdina si uvědomí (ale trvá mu to!), že spíš živoří než žije, a rozhodne se osvobodit z pout nefunkčního vztahu udržovaného jen kvůli dítěti. Autor zde ukazuje, jak těžký a bolestný proces je zbavit se lpění na osobách a věcech, přestože nás svazují a působí nám bolest. Výborně zde prokreslil pocity malého vnímavého dítětě mezi dvěma nemilujícími se rodiči. Příběh má velice silný a pro mě nečekaný konec.

DeepSea21
18.06.2019 5 z 5

Hesseho kniha která toho nejvíce odhalila z autorova života i proto že byla zčásti autobiografická. Po Stepním Vlkovi má oblíbená.

PeterPetrik
04.11.2017 5 z 5

Kniha sa mi veľmi páčila. Hesse vkladá aj časť svojich skúseností a odkrýva vnútorné pocity muža odlúčeného od svojej ženy a detí, ktorý hľadá útočisko v práci.

DádazPrahy
28.02.2017 4 z 5

Knížka se mi líbila - zde promlouvá "typický" Hesse - důležité místo má celková nálada, okolní příroda, vnitřní pocity postav. Skrze příběh jednoho manželství,
kde se manželé vzájemně odcizili, jsme svědky osamělosti a smutku hlavního hrdiny, který nachází útěchu v malování a porozumění se mu dostává nikoliv od jeho rodiny, ale od jeho dávného přítele. Jeho žal ještě prohloubí smrt milovaného synka. Svou neradostnou situaci nakonec řeší útěkem od manželky i z jejich domu. Pokud neznáte autorův styl psaní, a nevíte, co očekávat, možná, že se Vám bude knížka zdát trochu "zasněná", ale takhle píše Hermann Hesse. Knížka stojí za přečtení.

Dawek
14.03.2016 4 z 5

Asi to není Hesseho nejlepší kniha, ale člověk se může kochat aspoň romantickým a básnickým jazykem, obrazy a krajinami. Ono mu totiž ani nic jiného nezbývá, když mistr editor vypíše celý děj románu na obálku. Za redaktorskou práci tudíž uděluju -5*, protože tohle už opravdu hraničí s ..... (doplňte dle preferencí).

Musím ale ku chvále autorově dodat, že i tak jsou tam velmi silné momenty.