DádazPrahy profil

☰ menu
DádazPrahy

Vladimíra

žena · Praha · statistiky

Aktivní: 12.04.2024 23:32 (poprvé 28.03.2016)
Body:2 362
Palce za komentáře: 300 · 39 ostatním
Hodnocení v bazaru: 47/0

Nové knihy v seznamech

Z útulku až k moři na kole se psem Ernestem
Z útulku až k moři na kole ...
Lucie Kovaříková
Super sportovec Ruda Pivrnec
Super sportovec Ruda Pivrne...
Petr Urban
Naučte se tenis přes víkend
Naučte se tenis přes víkend
Paul Douglas
Co se stane dál
Co se stane dál
* antologie

Kdo jsem

Mé čtenářské začátky:Jako u většiny mých vrstevníků - klasicky Honzíkova cesta ("povinná četba" ve 2. třídě),Jak jel Vítek do Prahy, Dětská encyklopedie Bohumila Říhy, Malý Bobeš (také "povinná četba"). Potom už vlastní výběr ze školní knihovny (např. Neználek) a knihy pod vánočním stromečkem (např. Děti z Bullerbynu - to byla nejmilejší knížka mého dětství, mám ji dodnes).

Co čtu: Ráda čtu ságy, psychologické romány, povídky, cestopisy, autobiografie, mýty a pověsti různých národů. O trochu méně mě zaujmou historické romány nebo detektivky. Příliš mě neoslovuje sci-fi a fantasy.

Kde čtu:většinou čtu každý den " po kouskách" - využívám čas při dojíždění do práce - potkáte mě s knížkou v autobuse, metru, tramvaji. Odpočinek s pěknou knížkou je luxus, který si můžu dovolit málokdy - např. v létě na dovolené při opalování. 

Opravdovým čtenářským zážitkem je pro mě číst v knížku v prostředí, o kterém se píše - např. Dubliňany od Jamese Joyce jsem četla na lavičce v dublinském parku St. Stephen´s a pak si prošla místa, o kterých Joyce psal....na cestu do Itálie jsem si vzala Čapkovy Italské listy i cestopisné črty Hermanna Hesse. Je-li to možné, ráda navštěvuji místa, kde žili a tvořili slavní spisovatelé:Zážitkem pro mě bylo navštívit "Dove Cottage" a "Rydal Mount" v Lake District (venkovská sídla anglického romantického básníka Williama Wordswortha), skotský Abbotsford (sídlo Waltera Scotta) nebo Greenways, venkovské sídlo Agathy Christie v anglickém hrabství Devon, kde autorka napsala většinu svých slavných detektivek.