Rose Madder

Rose Madder https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432157/bmid_rose-madder-Q1O-432157.png 4 939 124

Příběh mladé ženy Rose, provdané za sadistického policistu-detektiva, který s ní nesmírně brutálně zachází. Jednoho dne se Rose rozhodne od svého muže utéct a začít nový život. V malém antikvariátu spatří podivný obraz starověké kněžky v růžovém rouchu na pozadí pohanského chrámu. Při pohledu na obraz pocítí zvláštní, silné pohnutí a rozhodne se ho koupit. Když jej doma pověsí na zeď, obraz se stane branou do tajemného světa... reedice... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Rose Madder , 1995


více info...

Přidat komentář

NemcovaKN
18.09.2023 3 z 5

Příběh dvou světů - skutečného a toho z obrazu. Ten skutečný svět mě bavil víc. Byl zajímavější v tom, že jsem sledovala, jak týraná žena utekla od manžela a snažila se roztáhnout křídla. Navíc ji manžel pronásledoval, takže v tom bylo i napětí.
Ten svět z obrazu jsem vlastně ani nepochopila a přišel mi tam v podstatě zbytečný.

Luigi1
23.06.2023 3 z 5

Tahle kniha se Kingovi nějak nepovedla


LittleAndy
26.05.2023 4 z 5

Ide o typický príbeh úteku zneužívaného partnera, avšak okorenený nadprirodzeným prvkom. Mám pocit, že románu by prospelo, keby sa táto fantastická línia úplne vypustila, a ostal by tak realistický príbeh úteku, samostatnosti a prenasledovania. Pasáže za obrazom boli chaotické a neprehľadné. Neobohacovali príbeh, iba vedľa neho existovali, akoby nadväzovali na niečo úplne iné, čo v tomto románe ani nebolo spomenuté (áno, asi na Temnú vežu). Príbeh bez fantastiky by skvelo fungoval najmä pre podrobné vykreslenie postáv, v čom je autor naozaj majster. Predovšetkým pán manžel mi ostane dlho v pamäti ako nezastaviteľný prenasledovateľ nemesis. Celkovo ide o solídny príbeh, i keď možno trochu šablónovitý a určite nie inovatívny, ale fascinuje ma predstava zanechať svoj život, len tak sa zdvihnúť bez akýchkoľvek vecí a začať o 1 000 kilometrov ďalej od začiatku.

heavy66
25.02.2023 4 z 5

Stephen King stvořil dalšího excelentního magora do sbírky rasistických a šovinistických, bílých násilníků.
Detektiv Norman Daniels dokáže prsty rozdrtit tenisák stejně jako lidský krk, týrá a pronásleduje svoji manželku Rose, která se odvážila od něho odejít! Příběh pěkně sprintuje, Rosin nový začátek je obratně vymyšlen, Normanova setkání s Ramonem, Peterem a Bobrem patří do zlatého fondu literárního hororu, ale na konci za mě trochu zbytečná Kingova oblíbená fantasy!

RMarkéta
16.01.2023 5 z 5

Kingova studie domácího násilí. V jeho pojetí samozřejmě náležitě okořeněná a dost podrobně popsaná. Jak jinak. Plus trošku nadpřirozena. Thriller smíchaný s fantasy prvky.Jelikož jde právě o Kinga, tak mi do tohoto příběhu sedlo úplně všechno. Postavy jsou do detailu propracováné. I s tím si hezky vyhrál. Kloubouk dolů

luksky
11.01.2023 odpad!

Nejhorší Kingovka co jsem četl, i když já jí nedočetl, nemám na to sílu. :-(

Terror
26.12.2022 4 z 5

Ach Kingu, Kingu, požil-li jsi...
Celý příběh je skvěle napsaný a hned od začátku musíte držet palce hlavní hrdince, aby se útěk povedl. Každému je jasné, že přijde konfrontace, ale k té je, přesně podle Kingových pravidel, cesta dlouhá... Co mi na knize vadilo, je fantastický prvek se světem v obraze. Proč? Na co? Proto ten povzdech na začátku...
Upozornění pro nováčky v Kingových světech: Pozor, kouše!!!

Martial
07.12.2022 5 z 5

Hustááá... mě se líbilo....

denniys
12.09.2022 5 z 5

Steven King je pan spisovatel, který mě naučil milovat knihy.. přečetla jsem od něho přes dvě desítky děl a pak utekla k fantasy. I v tomto žánru mi vzal dech svou Temnou věží a nyní jsem po mnoha letech sáhla po jeho "normální" knize a ani na vteřinu nelitovala.. příběh Rose nahání husí kůži - jde o realitu mnoha žen, nicméně ona se z toho dokázala vymanit.. 14 let teroru, 1 potrat a až jediná kapka krve rozhodla...skvělé dílo do poslední stránky..a odkaz na Temnou věž a "ka" je už jen třešničkou na dortu

Atekram
26.08.2022 2 z 5

Děsivá kniha o utrpení jedné ženy v jedovatém manželství s násilníkem. Ještě teď mám husí kůži.

DarthElle
08.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Jak já toho Kinga obdivuju, že se takhle bravurně zvládne vcítit do týrané ženy stejně jak v Carrie do šikanované dívky, kterou její první menzes zastihne v tu nejhorší možnou chvíli. Nebýt té fantastiky, tak bych to dala na stejnou příčku jako Dolores. Je až neskutečný jak je to reálný a jak se v tom mnohé ženy, ale i muži, mohou vidět a spatřovat tam naději, že i ten jejich kruh tyranie a bezmoci jednou skončí, když v sobě najdou ukrytou sílu něco změnit. A rozhodně to jde i bez ženy ve fantaskním světě, který kdyby tam nebyl a vyřešilo se to bez něj, tak by mi příliš nescházel. Norman byl neskutečný hovado, až příliš věcí mu snadno procházelo, ale i on musel cítit tu smyčku, jak se mu stahuje kolem krku. Ale jeho skon byl nějak moc rychlý a snadný. Asi trpěl, ale ne tak, jak bych chtěla. Oceňuju originalitu za to jeho kousání, to bylo hodně zvláštní a pěkně hnusný. Si představte, že vás chlápek ožere jak chutný stehýnko od kuřete. Z toho popisu mě bolely zuby určitě víc jak jeho! Rose se dočkala svého šťastného konce, i když zase ta část s tou zuřivostí pro mě nebyla nic moc, zvlášť když se toho zbavila tak snadno a celkově to do příběhu moc nepřineslo, takže kdyby to zmizelo, nikdo by si ničeho nevšiml. Bylo to dobrá kniha, ale narozdíl od Dolores, nemám potřebu to číst víckrát.

nai.ivka
21.05.2022 5 z 5

Knížka mě hodně bavila, byla napínavá. Mám ráda pohádkové nebo podobné prvky, ale je pravda, že kdyby tam tato linka nebyla, kniha by nic neztratila. Některé scény mi přišly i na Kinga hnusné, občas se mi zhoupnul žaludek.

vlckovka
03.02.2022 5 z 5

Knihu hodnotím až několik let po jejím přečtení (určitě více jak 10 let), a musím uznat že ve mě stále zůstaly stejné pocity, jako když jsem ji četla. Navíc časem vzpomínky nevybledly, jako to mám u jiných knih. Rose Madder se hrozně moc povedla. Ukazuje, jak moc je schopný autor napodobit myšlení žen, a jak drsně a přesto pro mě uvěřitelně umí vykreslit atmosféru tak těžkého tématu. Závěrečná část knihy už měla v sobě trošku "fantasy", ale i tak jí to neubralo na kráse. Líbí se mi, že kniha předává i poselství o tom, co se může v některých domácnostech dít. Je důležité to vědět.

Kubajzz
29.11.2021 4 z 5

Od Kinga jsem přečetl asi všechno, patří mezi mé oblíbené spisovatele. Knížka se mi opět líbila, určitě doporučuji.

jfialova
23.08.2021 3 z 5

Od Kinga jsem četla lepší knihy, i když ani tato není vyloženě špatná. Obraz a jeho svět mi ale tak nějak nesedí, sice čtenář nemusí vědět vše a nějaké otazníky můžou dodat na šťávě, tady mi ale přijde, že jsem až do konce zůstala jaksi mimo. Líbilo se mi zpracování hlavní hrdinky Rose, vcítění se do pocitů, myšlenek a nálad týrané ženy bylo parádní. Bill mi ale přišel tak nějak do počtu a Norman-ať shnije v pekle, ale vykreslený byl teda skvěle.

eraserhead
22.08.2021 3 z 5

Kingův příspěvek k feministickému a wiccanskému románu. Se zajímavými příběhy, ale nesourodým a ne úplně lehce plynoucím příběhem. A s pomalu již skoro tradičním Kingovským přetaženým a zbytečně nataženým závěrem. Tady někde zřejmě bych měl hledat počátek mého klesajícího zájmu o jeho tvorbu (byť ještě poté napsal několik výborných románů). Tohle je takové, prostě, průměrné.

Sabča817
13.06.2021 3 z 5

Kniha není takový zázrak ale ani brak. Je až neuvěřitelné, jak se King dokáže vcítit do týrané ženy.Rosie jsem fandila, nešlo to jinak. Ten záhadný obraz mě celkem zklamal, myslela jsem, že bude strašidelnější nebo nevím. Čekala jsem víc. Konec byl zvláštní a možná bych ho kapku zkrátila.

Rade
25.05.2021 4 z 5

Možné spoilery, tady bez nich neumím knihu okomentovat.

To, co na Kingovi asi obdivuju nejvíc, je reálnost jeho postav. Jsou tak skutečné a uvěřitelné, stejně skutečné a uvěřitelné jsou sondy do jejich myšlení. Pokorná, nejistá, psychicky zdeptaná Rose, která se jen pomalu učí žít, šílený záporák Norman, na jehož mánii v kousání hned tak nezapomenu, pochody jeho úchylné mysli jsou opravdu hrůzostrašné. Když jsem si představovala scény s gumovou maskou - býčkem Ferdinandem na Normanově ruce a jejich temné rozhovory, mrazilo mě.
Tajemný, zprvu jen poněkud měnící se obraz byl působivě znepokojivý, vstup do obrazu je podán tak, že ten svět „za obrazem“ - snový nebo skutečný? - sami cítíme; vůně trávy, cvrkot cvrčků, vánek… Nicméně pozdější určitá nesrozumitelnost dějů v obrazovém světě mě už trochu rušila a reálnost, resp. hmotnost světa za obrazem mi už v závěru nesedla, víc bych ocenila, kdyby se přece jen závěrečné scény s Normanem odehrály v našem reálném světě, takto mi zůstaly malé otazníky…

Mám výhrady k obálce z roku 1997 (Beta-Dobrovský).

Disease
03.05.2021 4 z 5

Podobně jako u Clive Barkera, i tady mi ten "fantastický svět" přišel poněkud rušivý, i když rozhodně ne samoúčelný. Příběh tradiční King, jak ho máme rádi.

zbožňuju_knihy
29.04.2021 4 z 5

Mně se to docela líbilo :-), jen jsem od toho obrazu čekala tak nějak více..

Štítky knihy

domácí násilí

Autorovy další knížky

Stephen King
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2023  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví

Kniha Rose Madder je v

Právě čtených7x
Přečtených1 448x
Čtenářské výzvě42x
Doporučených40x
Knihotéce565x
Chystám se číst165x
Chci si koupit67x
dalších seznamech11x