Richard III. - Vrah, či oběť?

Richard III. - Vrah, či oběť? https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270576/bmid_richard-iii-vrah-ci-obet-clm-270576.jpg 5 54 15

Richard III. je znám tak, jak jej vylíčil William Shakespeare: hrbatý, bezohledný a mnohonásobný vrah, který se pro korunu neštítí ničeho. Ve skutečnosti takový vůbec nebyl. Neměl hrb a nejspíš ani jinou tělesnou deformaci. Narodil se jako syn jednoho z nejmocnějších mužů znesvářené Anglie a dospěl v době válek růží. Byl bratrem a nejpevnější oporou Edvarda IV., který si sám vsadil na hlavu korunu duševně postiženého Jindřicha VI. Jako statečný rytíř, srdnatý voják a schopný velitel se Richard zúčastnil bitev u Barnetu, Tewkesbury a mnoha dalších. Stoupal vzhůru, až se stal sám králem. V bitvě u Bosworthu ztratil království i život. Proč z něj po jeho smrti udělali zločince a zrůdu? Byl vinen tím nejstrašnějším skutkem, který mu přisuzovali a vyčítali, vraždou svých dvou malých synovců? Jak žil, co jej formovalo, jaký měl charakter? To vše je tématem nejnovější knihy oblíbeného autora literatury faktu.... celý text

Přidat komentář

Marcy85
20.04.2024 5 z 5

Kniha mě velmi oslovila a dávala mi smysl. Skutečně rehabilituje postavu krále Richarda III. Je čtivá, přehledná. Zdá se, jakoby Richard udělal všechno správně, jakoby se zachoval jako skutečný vládce, ale jiní kolem něj tak charakterní už nebyli.

IgorGebiza
27.12.2023 5 z 5

Opäť Kovařík nesklamal. skvelá kniha, ktorá vysvetľuje a odhaľuje skutočný život Richarda III.


markulina711
09.09.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Cílenou kampaní se napříč staletími z Richarda III. stal netvor. Tento životopis ho rehabilituje. Je zde zachycen jako pravý rytíř, poslední svého druhu, cudný,hluboce zbožný, zodpovědný, cílevědomý, člověk s vyhraněným smyslem pro věrnost.Rytířské zásady ho vedou celým životem a dostojí jim i v hodině své statečné smrti. Anglii vládl krátce,ale stihl mnohé. Je otázkou kam by směřovala, kdyby nebyl u Bosworthu zrazen.

Hor89
19.12.2022 5 z 5

Velice čtivý a podrobný životopis anglického krále Richarda III. Po přečtení jsem si na Richarda III. značně poupravil názor (k lepšímu samozřejmě). Knize by jen prospělo nové doplněné vydání, od napsání knihy došlo k několika důležitým objevům - mimo jiné objevení Richardova hrobu. Podle mě jde o jednu z nejlepších knih pana Kovaříka.

Leonor
20.04.2021 5 z 5

Rozhodně to nejlepší, co o Richardu III. u nás můžeme najít. Velmi dobře vystavěné úvahy a závěry. Vzhledem ke stáří knihy je logická jistá zastaralost, přeci jen bylo už objeveno Richardovo tělo, papežský dispenz pro něj a Annu a za datum narození jeho syna se dnes považuje spíše rok 1476.

brigita1501
11.10.2020 5 z 5

Od chvíle, kdy jsem jako dítě přečetla historickou detektivku od Josephine Tey „Vrah či obeť?“ („Daughter of Time“) se Richard III. stal mým oblíbencem. Již dopředu stojíce pevně na straně Richarda, Plantagenetů a rodu Yorků jsem se začetla do této knihy. A byla jsem spokojena – koneckonců autor již v úvodu uvádí, že kniha je pokusem opravit pokřivený portrét krále Richarda III. Spokojena hned z více hledisek. Jednak autor ovládá český jazyk a umí psát, to je u populárně-naučných knih velké plus. Historická fakta předkládá srozumitelnou, záživnou formou – pomáhá vyznat se v předehře (ostudná porážka Anglie ve stoleté válce s Francouzi) a následně ve vlastním konfliktu mezi mocnými rody Yorků a Lancasterů (tzv. Válce růží) a v jeho hlavních protagonistech. Když přijde na osobu Richarda, vévodu z Gloucesteru a budoucího krále Richarda III., sklouzává autor občas až k patetickému, heroickému stylu; zejména, když popisuje poslední léta jeho života. Máme možnost doprovodit Richarda od jeho dětství až k poslednímu dni – na krvavé pole u Bosworthu a udělat si vlastní názor na jeho osobu. Byl opravdu bezohledným, za mocí a přes mrtvoly se ženoucím monstrem, jak jej líčí blahoslavený Thomas More, Shakespeare, …, nebo mužem, narozeným do vznešeného rodu, který věrně sloužil svému rodu a svému králi, a který byl v souladu se zákony své země posléze králem ustanoven. Přikláním se k verzi o pověstné „pravdě“ vítězů“; nepříznivá pověst, která posledního krále z rodu Plantagenetů již po staletí provází, je zvráceným dílem propagandy Tudorů, zoufale obhajujících své pofidérní nároky na trůn Anglie.

celebriel
10.10.2020 5 z 5

No, co říci, prostě skvělá kniha, nevěřila jsem, že český autor dokáže dobře zpracovat takovéto téma, ale opak je pravdou. Kdyby šlo dát deset hvězd, tak je dám.

Vidlička
13.10.2017 5 z 5

Rozhodně tato kniha otevře oči asi všem, kdo znají Ríšu jen ze Shakespeara (což je ovšem ale taky perfektní dílo, i když z jiného důvodu). Doporučuji přečíst všem, které zajímá anglická historie!

flanker.27
03.05.2017 5 z 5

Troufám si tvrdit, že Kovaříkovy exkurzy do středověku jsou možná ještě zajímavější než vyprávění o Napoleonských válkách. Každopádně klasické atributy, tedy historická fakta předestřená čtivě jako román, jsou přítomny i zde měrou vrchovatou. Shakespearův Richard III. je sice krásný záporák, nicméně právě v tomto případě jde zřejmě o jednu z velkých historických křivd vůči skutečné osobě, podobně jako třeba u Macbetha. Nicméně ani pozdější vykladači Thomasem Morem počínaje nevzali Richardovi jeho statečnost. Mimochodem, zajímalo by mě, jestli někdy autor neplánuje novější vydání, které by zohlednilo nález Richardovy kostry v roce 2012 (v roce 2013 pak definitivně potvrzeno, že jde skutečně o Richarda).

12kája34
27.10.2015

Doba Yorků a Lancastérů je je mým oblíbením historickým obdobím.Mým nejoblíbenějším panovníkem Je Jindřich II.Richard III zůstává pro mě tím černým vzadu.Je zde mnoho mínusů i plusů.Doporučuji knihu -Robin Neillands- Válka růží

Richie1
16.01.2015 5 z 5

Mým oblíbeným panovníkem středověku vždy býval Richard I. Lví srdce. Po přečtení knihy Richard III. od skvělého spisovatele-historika Jiřího Kovaříka je jím i tento král. Shodou okolností byl Richard III. pozdějšími historiky a především Shakespearem vylíčen jako člověk deformovaný na těle i na duši, jako vrah a despota. Opak byl však pravdou.
Proč došlo k této fabulaci, k tomuto zostuzení statečného rytíře i schopného vládce a kdo tedy skutečně byl Richard III. velmi přehledně a zároveň detailně popisuje Jiří Kovařík ve své knize. Knihu mohu jen doporučit všem, kdo chtějí znát pravdivé dějiny středověké Anglie.

Spady
12.09.2014 5 z 5

Odborný až puntičkářský rozklad a přitom výborně čtivé. Vlastně jako obvkle u pana Kovaříka.
O osudu chlapců patrně rozhodli mnozí, někteří méně, jiní více a někdo nejvíce. Podle mého by mohl být nepřímým vrhahem Buckingham, který se stal součástí a nakonec hlavou ohromného komplotu proti Richardovi. Hlavním konspirátorem ovšem podle mne mohla být Margareth Beaufortová, jejíž ctižádost a až patologická nenávist k domu Yorků mohla být pověstnou vodou na mlýn. Jindřich o všem věděl, ale pouze zprostředkovaně a bez důkazů. Richard by tak neučinil, po vydání a schválení Titulus Regius by si jen uškodil, a povahou tak zvrhlý zjevně nebyl.

Silmaria
15.10.2012 5 z 5

Podle mě je Richard III. oběť Tudorovské propagandy, argumenty na jeho obhajobu mě přesvědčily víc než žaloba. Navíc pan Kovařík využívá spoustu zdrojů, i dobových, což ještě zvyšuje důvěryhodnost jeho díla.
Pro mě je Richard nevinen a navíc jeden z toho mála skutečně dobrých panovníků. Žádná zrůda. Já bych ho za krále brala.

Daydreamer
14.04.2012 5 z 5

Zcela souhlasím s Arsinoe_06.
Když jsem si tuhle knihu kupoval, netušil jsem, jaký poklad si nesu domů.
Četl jsem ji už dvakrát a doslova si ji vychutnávám.
A je mi moc líto, že se z oné doby, zejména z roku 1485 ( bitva na Bosworthském poli),
nezachovalo více autentických svědectví....
Celá tahle doba a Válka růží vůbec, je pro mne až neskutečně zajímavý kus historie.
Kéž bychom se dočkali filmového zpracování vlády
Eduarda IV. a následně Richarda III. Nikoliv ovšem podle Shakespeara, samozřejmě :-).

A ano, také si myslím, že je Richard III. nevinný. Zmanipulovat se dá vše...

Arsinoe_06
19.07.2011 5 z 5

naprosto úžasná kniha o dané problematice, vše přehledné a prostor pro utvoření vlastního názoru...co myslíte vy? vinen nebo nevinen?....