Oběť Molochovi

Oběť Molochovi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166897/bmid_rebecka-martinssonova-obet-molochov-Fhm-166897.jpg 5 272 55

Rebecka Martinssonová série

< 5. díl >

Neohrožená právnička Rebecka Martinssonová se vrací. Muž rozpáral medvědí břicho a zamumlal: „Co to sakra sežral?“ Najednou se vztyčil. Úplně zesinal. V lese se rozhostilo ticho. Nenarušil ho ani vítr, ani ptačí zpěv. Zdálo se dokonce, že les zadržel dech. Lovecká výprava našla v žaludku medvěda lidský palec. Několik měsíců nato je doma zavražděna Sol-Britt Uusitalová. Rebecka Martinssonová a kirunští policisté začínají vyšetřovat případ, který na první pohled vypadá jako vražda ze žárlivosti nebo zášti. Když je Rebecka z případu odvolána a nahrazena protivným prokurátorem Carlem von Postem, rozhodne se vzít si nevybranou dovolenou. Nedokáže Sol-Brittinu vraždu pustit z hlavy, stát stranou a nechat vyrůstat sedmiletého Sol-Brittina vnuka bez rodiny a příbuzných, aniž by se dozvěděl, co se stalo jeho babičce. Spolu s vyšetřováním vraždy a policejní prací vyplouvá na povrch starý příběh Hjalmara Lundbohma, kirunského podnikatele z počátku minulého století, a jeho milostná aféra s krásnou učitelkou Elinou Petterssonovou. Přítomnost je propojena s dávnými událostmi více, než se zdálo.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Till offer át Molok , 2012


více info...

Přidat komentář

marris
31.08.2023 5 z 5

super detektivka, doporučuji. Měla vše co má dobrá detektivka mít.

VFD
08.04.2023

další ze zajímavých detektivek. Série s Rebeckou. Lehké čtení.


85098211
05.10.2022 5 z 5

Na další setkání s Rebeckou Martinssonovou po poměrně dlouhé době jsem byla docela zvědavá. Zatím se mi do rukou dostaly její první dva případy, ze kterých jsem ovšem tak úplně nadšená nebyla. Zde jsem ale musela změnit názor a jsem za to opravdu ráda ;-). Už začátek knihy je výborný. Jako úplně první se najde medvěd s podivným obsahem žaludku. Brzy poté je zavražděna Sol-Britt Uusitalová. Podezřelou zbraní jsou vidle. Její malý vnuk Marcus, kterého do té doby vychovávala, zmizí, její syn byl před třemi lety zabit při nehodě. A jejího otce (prý) napadl a sežral medvěd a také její babičku, krásnou učitelku Elinu Petterssonovou, před lety někdo zavraždil. Naštěstí je tady Rebecka Martinssonová, která nevěří, že by v rámci jedné rodiny mohlo dojít k tolika tragickým úmrtím, a začne za tím hledat něco (případně někoho) jiného a hlavně konkrétního... Sice ji její šéf suspenduje, ale ona se tím nedá odradit, vezme si dovolenou a začne vyšetřovat všemu a všem navzdory ;-).
Autorka tentokrát vsadila na dvě dějové linky: jednu z let 1914-1915 a druhou z doby vyšetřování. Současný děj je popsán přímočaře, nenuceně a hodně podrobně. Kromě toho se však stále vracíme do minulosti, kdy začala babička zavražděné pracovat jako učitelka a zamilovala se do ředitele městského dolu. Události z minulosti a současnosti jsou spolu tak silně propojeny, až nakonec vyústí v opravdu působivé finále! ;-) Za to všechno si tento případ zaslouží plný počet a doporučení milovníkům dobrých thrillerů z mrazivého severu.

ZuK1
03.10.2022 5 z 5

Další výborné a čtivé pokračování série s Rebeckou Robinssonovou, odehrávající se zajímavě ve dvou časových rovinách v rozmezí 100 let. Už teď se těším na další díl série, který by měl vyjít koncem října.

Lamanai
14.09.2022 4 z 5

Nejdřív jsem se hůře začítal, ale pak to šlo dost rychle. Líbí se mi autorčin styl a baví mě většina jejích postav. Až na ty, které zploští na sílu potravinové fólie, jako von Posta, který je jednou z hlavních postav. Pochopím to u Jenny, která se příběhem jen mihne. Tak pouze za tohle a za to, že pachatel byl pro čtenáře dost průhledný, hvězda dolů. Paradoxně mě pobavil doslov, respektive autorčino poděkování. Rád si přečtu další příběhy.

zazvorka
02.04.2022 5 z 5

Báječná série! Škoda, že nejsou další díly. Ocenila jsem zejména nápadité zápletky knih, sympatické hrdiny, výborné popisy prostředí, osob, zvyklostí. (Rozšířila jsem si obzory o řadu zajímavostí - mj. už vím, co jsou morušky. Vyhledala jsem si více informací o Molochovi. Nevím ovšem, jak vypadají sáňkoběžky - po tom jsem pátrala na internetu marně.) U všech dílů jsem si užívala děj, který byl poutavý, ale nenutil mne neustálou akcí knihy hltat. Znamenité čtení!

Didi15
30.08.2021 5 z 5

Mám ráda, když se prolínají dvě velice zajímavé dějové linie . A tady to bylo excelentní ,moc se mi to líbilo a byla to zatím nejlepší díl z celé série. Velice se divím, že díly nejsou všechny v červených číslech , jako tento . Těším se na pokračování ,pokud bude .

EliskaD
25.01.2021 5 z 5

Velice napínavé počtení příběhů ze současnosti i z minulosti. Velmi čtivé, napínavé, celé velmi dobře vypointované a do sebe zapadající. Vynikající kniha, dle mého nejlepší z celé série. A také jedna z nejlepších severských krimi, které jsem četla.

SilvieSisinka
04.12.2020 4 z 5

Musela jsem rychle dočíst. Přítomnost napínavá, minulost ještě více. Kniha mě bavila celá.

wooloong
24.06.2020 5 z 5

Pěkně vymyšlený detektivní příběh Hjalmara Lundbohma (skutečná historická osobnost) a krásné a svobodomyslné mladé učitelky, jejichž vztah nezůstane bez následků. Inu, to se stává, ale málokdy vede takové společenské faux pas k vyvraždění téměř celé rodiny o sto let později. Padouch z roku 1919 byl čtenáři znám prakticky od začátku, padouch současný docela překvapil. Líbí se mi, že se autorka dokáže se zápornými postavami náležitě vypořádat.

March
10.05.2020 4 z 5

Povedené, četla a četla a musela dočíst a to co nejdříve, protože to bylo napínavé, několik vyšetřování i starých případů, to je prostě paráda. Pro mě asi nejlepší detektivka od autorky.

karin4338
24.02.2020 5 z 5

super...prelínanie minulosti s potomkami skoro o 100 rokov neskôr. krásne. Asa Larsson nesklamala.

VeronikaAug
18.11.2019 5 z 5

Tahle knížka se bez diskuze řadí mezi nejlepší, jaké jsem kdy četla. Bylo to famózní. Neskutečně emotivní, napínavé, promyšlené a smysluplné. Od autorky jsem četla 2 knihy, Než pomine tvůj hněv a tuhle. Obě byly fantastické. Naprosto vtahující příběhy běžící ve dvou časových pásmech, minulost a přítomnost, všechno do sebe zapadá, je to věrohodné, nepřehnané, naprostá harmonie. Nádherně odvyprávěné, jistě tomu dodává úroveň í kvalitní překlad. Asa Larsson je PANÍ spisovatelka, která dokáže vyvolat opravdové emoce. Kdybych mohla, hodnotím více než pěti hvězdičkami.

harvan69
31.08.2019 5 z 5

Výborná detektivka. Mám rád, když se prolínají dvě dějové linie. Nedivím se, že mají severské knihy takovou oblibu.

desert.fox
25.12.2018 5 z 5

Tuto autorku mám ráda.

Terkishead
22.06.2018 5 z 5

Jedním dechem

Scathia
19.10.2017 4 z 5

Skvěle napsaný detektivní příběh, napínavý až do konce. Kvituju prolínání několika dějových linií, hlavně jedné historické, která průběžně doplňuje probíhající příběh.

rekon
13.07.2017 5 z 5

Moc pěkná kniha, od autorky zatím to nejlepší. Doufám, že o Rebece ještě uslyšíme.

kuruteku
26.02.2017 5 z 5

To spojení minulosti a současnosti, ty "běsi minulosti" - to je to, co dělá ze severské detektivky něco víc než detektivka. Když se to navíc sejde až ve finále a malé finále je ještě před koncem, čte se to samo. A přežiju i hromadu násilí, přežiju i mrtvou Veru. Výborné je, že za koncem autorka naznačí, co bylo předlohou, co je realita a co fikce, co všechno v knihách spojuje dohromady.

Aymira
21.12.2016 5 z 5

Jednoznačně nejlepší kniha celé série. Přečetla jsem ji během jednoho volného dne. Současnost doplňuje krásně zpracovaný a vyprávěný příběh z minulosti cca 100 let starý, který v podstatě až v samém závěru přinese odpověď na otázku, jaký měl pachatel motiv a kdo skutečným pachatelem je.