Prolitá krev

Prolitá krev https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72726/bmid_rebecka-martinssonova-prolita-krev-mr8-72726.jpg 4 348 74

Rebecka Martinssonová série

< 2. díl >

Je svatojánská noc a celá země slaví letní slunovrat. V Jukkasjärvi, vesničce blízko Kiruny, je nalezena mrtvá farářka z místní farnosti Mildred Nilssonová. Kdosi ji ubil a její tělo pověsil pod kostelní varhany. Znovu se vracejí vzpomínky na případ zavražděného kněze Viktora Strandgårda. Rebecka Martinssonová během té doby prožila bezesporu nejhorší chvíle svého života. Byla nucena v sebeobraně zastřelit tři osoby, avšak kolaps přichází až nyní. Její šéf, ve snaze zabránit jejímu zhroucení, ji pošle s kolegou do Kiruny. Rebecka se zde setká s farářem Stefanem Wikströmem, Mildrediným nástupcem. Objeví tajnou schránku s výhrůžnými dopisy adresovanými zavražděné farářce a pochopí, jaké nenávisti musela ta žena vzdorovat při svých aktivitách na pomoc ženám v tísni. Inspektorka Anna-Maria Mellaová přeruší mateřskou dovolenou a vydá se po stopách vraha. Pak najednou zmizí farář Wikström a situace se vyhrocuje…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Det blod som spillts , 2004


více info...

Přidat komentář

Teddy2023
18.02.2024 2 z 5

Doposloucháno. Detektivka pro slabší povahy. Pomalý rozjezd a málo akce.
Kniha na zkrácení dlouhé chvíle.

moudivlacek
26.12.2023 4 z 5

Psychicky náročné vyprávění o Rebecce, která se zhroutila po 3 vraždách, které byla v sebeobraně donucena spáchat. Nyní vlastně jen přežívá. S kolegou se pracovně vrací do stejných končin a zůstává tu pak sama.
Někdo zabil místní farářku, velmi kontroverzní ženu. A ona je nechtě vtažena do událostí vyšetřování.
Otázkou je, kolik člověk psychicky může vydržet. A netýká se to jen Rebecky.
Z konce mi bylo velmi smutno. Přesto a možná právě proto jsem zvědavá na další díl.


mcabr
07.12.2022 3 z 5

Nějak jsem se nemohla začíst, nakonec dočteno. konec pak trochu lepší.

ZuK1
23.08.2022 4 z 5

Knížka se příjemně četla a určitě se pustím i do dalšího pokračování série.

petunkav
08.08.2022 3 z 5

Tak jsem dala autorce a této sérii ještě jednu šanci. No bohužel změna nenastala.
Celkově jakési studené, vůbec se nemůžu začíst, konec.... "divný".
No asi už další díl zkoušet nebudu.

Čmeláček
04.06.2022 4 z 5

Na téhle knize mi vadila Žlutonožka, ta tam byla fakt úplně na nic. Ale jinak docela dobré čtení :).

konicekbily
11.04.2022 4 z 5

Kniha je možná o trochu lepší než první díl série. Protahování děje v některých částech mně nevadilo, stejně tak toleruji "vlčí" část. Autorka píše zvláštním stylem o zvláštním prostředí - je potřeba si na to přivyknout nebo její výtvory nečíst.

zazvorka
30.03.2022 5 z 5

Dočteno s potěšením - bezvadná detektivka. Docela mne překvapuje, že nemá vyšší hodnocení, mně se moc líbila. Trochu zvláštní bylo zařazení vlčice, ale když si úspěšně našla ženicha, tak jsem jí ho přála. Beru to tedy jako nečekanou romantickou linku - aspoň Žlutonožka pochodila dobře. A co pro mne bylo drobným, ale vítaným překvapením na úplném konci knihy? Dvě strany nazvané "autorčiny poznámky". Stojí za povšimnutí, i kdyby jen kvůli úsměvnému poslednímu odstavci.

Awča
03.03.2022 5 z 5

Nemohu si pomoci, i tento díl se mi více líbil jako audiokniha, hlas Jany Strykové mi prostě k syrovému severskému prostředí pasuje.
Knihu nelze brát úplně jako detektivku, je to spíše líčení drsného prostředí a popis jednotlivých postav, do jejichž chování a postojů zasáhl příchod nové farářky a její děsivý konec.
Vyšetřování je spíše takové bokem a souhlasím s názory, že je kniha divná.
Ale mě se prostě líbila. Zajímavý byl i doslov autorky.

loolee
26.01.2022

Autorku jsem objevila náhodou a možnost přečíst si novou (pro mě) severskou krimi si nenechám ujít :). Jak málo stačí, aby jeden druhému sáhl na život. Postava zavražděné farářky mi byla sympatická svojí umanutostí, téma "krytí" nelegálních skutků členů určitého společenství či profese nepřestane být aktuální.

Standa24
04.01.2022 4 z 5

Kniha se mi četla lépe než Sluneční bouře, i když některé motivy se zde opakují (vražda církevního představite, švédský venkov, vzpomínky na minulost).

Didi15
23.08.2021 4 z 5

Není to zřejmě pro masového čtenáře , ale i tak mně to bavilo a ráda jsem si pak i vyhledala něco i o Kiruně ,zajímavé. Pořádně jsem akorát nepochopila jakou úlohu tam má Rebecka , ale třeba to pochopím v dalším díle . Za mě docela ucházející krimi thriller .

85098211
03.06.2021 4 z 5

(audiokniha)
Knihu načetla Jana Stryková, která mi prostě nesedí a nikdy to už lepší nebude ;-). Ale případ jako takový je zajímavý, i když napínavý je pouze místy. Autorka se ve svém vyprávění nedrží pouze současnosti, tj. doby po zavraždění farářky, ale přibližuje také to, co činu předcházelo. Díky tomu se můžeme seznámit i s její osobou a udělat si vlastní představu nejen o ní, ale také o lidech, se kterými měla co do činění. Nicméně jsem měla trochu problém, s kým ve vesnici vlastně sympatizovat. Kromě toho jsem nepochopila pasáže o Žlutonožce, které spíše jen narušovaly plynulost děje. A pachatel a motiv se v průběhu vyšetřování vyloupnou také spíše jen tak nějak mimochodem. No a nakonec dojde k tragédii, ke které se schylovalo už delší dobu a ani Mildredina smrt jí nedokázala zabránit...
Na úplný závěr již jen dodám, že kniha se určitě nebude líbit každému, ale já za sebe jsem ráda, že jsem se jejím prostřednictvím do Jukkasjärvi podívala ;-).

Brams
31.03.2021 2 z 5

Knihu jsem přečetl s opravdu velkým úsilím. Z třísetpadesáti stran se přímo vyšetřuje v cca stech stranách. Autorka popisuje příběhy, které s vyšetřováním nemají nic společného, dělá odbočky a z odboček další odbočky. Spisovatelčino dílo asi nebude my cup of tea.

EliskaD
14.01.2021 3 z 5

Za mě nejslabší kniha celé série. Autorku mám ráda, vyhovuje mi její rozvolněný styl vyprávění na pomezí mezi detektivkou a románem. Líbí se mi jak umí vykreslit jednotlivé postavy i přírodu chladného severu. Mám však pocit, že zde bylo vyšetřování vraždy jen okrajovou záležitostí. Příliš napětí nečekejte.

SilvieSisinka
27.11.2020 3 z 5

Nic moc. První kniha od spisovatelky byla lepší.

kob
22.10.2020 1 z 5

Spousta divných postav, které se vzájemně nesnášejí a zabíjejí, návraty do minulosti s hromadou dalších jmen - měla jsem v nich celkem chaos.
Divná mi prostě připadala ta knížka celá.

čef
22.10.2020 4 z 5

Trochu zmatená detektivka. Řeší se samozřejmě hlavně emancipace a lesbická láska v zaprděné finské Horní Dolní a tak mnohé více zaujme snad jenom ta vlčice.
Hlavní hrdinka je trochu mimoň a v závěru je na ní těch útoků tak nějak neopodstatněně moc, ale celkově se tato kniha přečíst může, neočekávejte však příliš mnoho.

March
30.03.2020 3 z 5

Kniha byla jak psali někteří, ani ne tak detektivkou, ale spíše příběh z jedné vesnice...Líbily se mi návraty do minulosti, v pulce se to trochu rozjelo, část pribehu nedotazena/Lisa. Části o vlcici mi tedy moc do detektivky nezapadaly, ale jak jsem psala, život jedné švédské vesnice:-)

čuřil
25.02.2020 3 z 5

Tak první díl byl přeci jen o něco lepší. Tady mi postava Rebeky přišla taková trochu jiná, nevýrazná. Tzv. hlavní hrdinka byla v této knize spíše až na druhé koleji. A až v samotném závěru se zase "připletla" do konečného zúčtování. Takže opět jen za ***.